Port de Barcelona.
El Moll de l'Energia del Port de Barcelona. © ACN

El port invertirà 124 milions en tres nous punts d’atracament per a combustibles verds

Les noves instal·lacions es destinaran a la càrrega i descàrrega dels nous combustibles sostenibles amb l'objectiu de contribuir a la descarbonització del transport i la logística portuària

El Port de Barcelona segueix avançant en la seva estratègia cap a la descarbonització. El seu consell d’administració ha aprovat posar en marxa el procés per construir tres nous punts d’atracada per a combustibles verds, que se situaran al Moll de l’Energia i en els quals invertirà 124 milions d’euros.

En concret, les futures instal·lacions es destinaran a la càrrega i descàrrega de líquids a granel de nous combustibles sostenibles. Aquests tres punts d’atracament, que se situaran a la cara est del moll, requeriran un període de construcció de 38 mesos, que inclouran també l’ampliació del fossat existent per garantir la connexió dels braços de descàrrega a les instal·lacions industrials del moll.

L’actuació, que ha de ser aprovada pel Consell de Ministres abans de sortir a licitació, permetrà augmentar la capacitat de càrrega i descàrrega i ordenar els tràfics per tipus de combustible, segons el port. A més, contribuiran a reforçar el paper de la infraestructura barcelonina com a hub energètic del sud d’Europa i de la Mediterrània.

A més, el consell d’administració ha aprovat iniciar el procediment per instal·lar l’equipament automatitzat de control de fronteres europeu que han de implementar tots els ports de titularitat de l’Estat i que obliguen a fer un registre electrònic de les dades biomètriques i d’empremtes i de la documentació dels ciutadans de fora de la UE.

Aquests sistemes —el Sistema Europeu d’Informació i Autorització de Viatges (Etias) i l’Exit Entry System (EES)— inclouen portes automàtiques, quioscos d’autoservei i tauletes de supervisió i verificació, així com senyalització digital i elements de separació de fluxos de persones. Amb un pressupost de licitació d’11,5 milions d’euros i per un termini de dos anys de manteniment, aquests sistemes s’incorporaran a terminals concretes, incloses les de creuers i ferris.

Hub d’economia blava

El port també ha fet un pas més en la seva aposta per l’economia blava. El consell d’administració ha aprovat la concessió administrativa de 15.723 metres quadrats a la societat World Trade Center Barcelona per a l’explotació del BlueTechPort, formalitzant així l’acord pel qual el WTC serà l’encarregat de dinamitzar aquest espai.

En concret, el WTC rehabilitarà les naus del Moll de Sant Bertran i gestionarà l’espai per un termini de 36 anys. Amb un objectiu: reconvertir els antics tinglados en un espai de startups centrades en la innovació de l’economia blava.

Façana principal Blue Tech Port
Imatge virtual de com serà el Blue Tech Port quan estigui completament enllestit. 
Tags from the story