Paseo Muelle Pescadores
El nou passeig al Moll de Pescadors, passant per la Torre del Rellotge fins a arribar a la llotja.

El port obre el passeig fins a la Torre del Rellotge i la llotja de pescadors

El nou recorregut permet accedir a la subhasta diària de peix

Tot i que ningú ho recordi, a Barcelona hi ha pescadors. Cada vegada són menys però allà estan cada dia pescant a primera hora del matí i descarregant el producte en plena Barceloneta. I molts menys són els barcelonins que compren el seu peix. Una realitat que ha quedat allunyada d’una ciutat que no acaba d’obrir-se al mar, primer perquè estava d’esquena i després perquè l’ha abandonat als turistes. El Port de Barcelona intentarà acostar aquest tràfec amb l’obertura del Moll de Pescadors, fins ara tancat al públic, amb un passeig que permet arribar a la renovada llotja on cada dia laborable, si no hi ha temporal, es fan les subhastes de peix.

Després d’una inversió de 14 milions d’euros, el port ha urbanitzat el camí cap a la llotja de pescadors. S’accedeix des del carrer de l’Escar, una via que surt del Passeig de Joan de Borbó just quan comença a veure el mar. “Obrim un espai més del Port Vell. Durant la Copa de l’Amèrica s’han obert molts, però encara ens queden alguns”, remarca el president del Port de Barcelona, Alberto Carbonell. El nou passeig, amb bancs i aparcaments per a bicicletes, dirigeix a través d’una passarel·la fins a la planta superior de la llotja, des d’on es podrà veure la subhasta. Cap a les 8 del matí serà la de peix blau i a partir de dos quarts de cinc de la tarda la de peix blanc. Actualment, només una vintena de vaixells amb 250 pescadors estan radicats a la ciutat, una xifra que fa anys que disminueix.

“A l’edat mitjana, els pescadors ja érem aquí”, diu José Manuel Juárez Juárez, patró de la Confraria de Pescadors de Barcelona. Ell es va plantar rotundament quan el port va voler traslladar la seva activitat cap a la Nova Bocana. “Jo no volia marxar d’aquí”, recorda. Ho ha aconseguit i, a més, bastants anys després, s’han actualitzat unes instal·lacions on els anys pesaven i que eren molt desconegudes per a la ciutadania. “De ser els més obsolets a passar a ser el trampolí d’Europa”, defensa el patró.

Per fer més accessible la seva feina, el port preveu organitzar activitats i tallers en dos locals que té a la llotja. L’objectiu passa per obrir-se a “un turisme pesquer”, com defineix el patró, que augmenti l’interès per un sector en crisi. A més, l’espai comptarà amb dos restaurants. El primer estarà pensat per als visitants. Després que el concurs quedés desert, es reformularan les condicions per tornar-lo a llançar ben aviat. El segon estarà destinat als pescadors que treballen a la Barceloneta i tindrà un format més de bar.

Pel camí, els transeünts es toparan amb la Torre del Rellotge, l’antic far de la ciutat inaugurat l’any 1772 i aïllat des de fa anys per l’activitat portuària. “Alguns només la coneixen pel gegant que té al barri de la Barceloneta”, assenyala el tinent d’alcalde de Barcelona i regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle. De moment, no es pot accedir a l’interior, però el port està treballant per poder fer-ho, en dies i horaris determinats. Com l’estructura mai va estar preparada per a les visites, i menys per als requisits actuals d’accessibilitat, s’haurà d’habilitar mínimament.

Però els plans per al Moll de Pescadors no acabaran aquí. Situat darrere del Maremàgnum, que es troba al Moll Espanya, el port vol habilitar un transbordador que connecti tots dos molls en pocs minuts. La distància que els separa és de només 80 metres però, avui dia, per anar d’un punt a un altre, cal fer molta volta. Es preveu llançar el concurs de l’embarcació, que serà autònoma i elèctrica, enguany, perquè entri en funcionament a l’any 2026. Caldrà pagar pel viatge però serà una tarifa econòmica. La seva posada en marxa coincidirà amb una reurbanització del carrer de l’Escar per fer més ample el camí actual des del Passeig de Joan de Borbó fins a la llotja.

Tags from the story