El Port Vell de Barcelona viurà una profunda transformació en el curt termini, procés que ha estrenat una primera part aquest dilluns, amb la inauguració de set illes climàtiques que han de fer més agradable i menys calorosa l’estada en més de 3.000 metres quadrats. Després d’aquest aperitiu, els barcelonins veuran com s’enderroca l’antic cinema Imax durant aquest any, a l’espera que el Liceu acabi d’analitzar la viabilitat tècnica i econòmica d’ubicar en l’espai que quedi lliure la seva segona seu. Segons assenyala el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, tot apunta que el balanç resultarà positiu i s’acabarà d’aprovar el mes d’abril, després que el projecte ja superés una primera fase d’anàlisi i aconseguís l’aval de les dues administracions implicades, Port i Ajuntament de Barcelona.
Un altre enderrocament que també es produirà en aquesta zona del front marítim serà la dels també antics cines Maremagnum, que donarà pas a crear un espai públic més ampli que l’actual, que es troba cenyit a la Plaça de l’Odissea, remarca Calvet. Si l’enderrocament de l’Imax depèn íntegrament del Port de Barcelona i només està a l’espera d’engegar el procés de licitació, aquest segon enderrocament està vinculat a l’inici de la reforma que farà el centre comercial per ser més obert.
Tot això s’acompanyarà de la reurbanització del Moll Espanya, que enllaçarà amb la nova Via Laietana que impulsarà l’Ajuntament. La nova Llotja de Pescadors també serà una de les peces d’aquesta transformació. Amb el projecte ja acabat i a punt de ser licitat, Calvet ha indicat que aquest espai també s’espera que comenci obres aquest 2021, cap a finals d’any.
Mentre no arriben aquest conjunt de canvis, el Port de Barcelona ja ha posat en marxa les noves illes climàtiques, que remen en la mateixa direcció, la de fer un Port Vell més amable i connectat amb la ciutat. Amb una inversió de 300.000 euros, l’actuació ha consistit en la creació de nous espais de trobada, descans i esbarjo amb confort climàtic. Estan ubicades al moll de la Fusta i al moll de la Barceloneta, al costat del Passeig Joan de Borbó.
Per fer-ho, s’ha incorporat més vegetació i seients i gandules de fusta. També s’han generat noves ombres i s’han incorporat dispositius que aniran llançant aigua per refrescar l’ambient, tenint en compte que aquesta zona és una de les més caloroses de la ciutat.
“Hem pensat cada centímetre quadrat per posar-lo al servei de l’acció climàtica”, subratlla Calvet. Les noves bancades i plantes, totes elles provinents de regions del Mediterrani, amb un baix consum hídric i resistents a la salinitat, es complementen amb un paviment de baix índex tèrmic, capaç de disminuir la temperatura ambient fins a quatre graus.
SCOB Arquitectura i Paisatge, integrat per Sergi Carulla i Oscar Blasco, ha estat l’encarregat de dissenyar aquestes illes climàtiques, un projecte que s’ha allargat durant els últims dos anys. El despatx ja havia treballat al Port de Barcelona, encarregant-se del projecte de reforma i ampliació de l’edifici de la Marina Port Vell. També es dediquen a dissenyar mobiliari urbà, com el que es va incloure a Marina Port Vell, i skateparks, com el de Nou Barris i el de la Mar Bella.