Des que el Premi Planeta va celebrar el seu 50è aniversari l’any 2001, la dotació que reben els guanyadors i finalistes s’havia mantingut fixa. En aquell moment, el guardó se situava en els 100 milions de pessetes per al primer classificat i els 25 milions per al segon. Amb l’arribada de l’euro, les xifres es van arrodonir i es van fixar en els 601.000 i 150.250 euros, respectivament. Ara, 20 anys i una pandèmia després, el grup editorial ha volgut reforçar el premi en el seu 70è aniversari i elevar-lo fins al milió d’euros per al guanyador —superant el Premi Nobel de Literatura— i els 200.000 euros per al finalista. Lluny queden les 40.000 pessetes (una mica més de 200 euros) que va rebre el primer guanyador d’aquest premi l’any 1952, el llavors desconegut Juan José Mira.
Segons explica el president de Planeta, José Creuheras, el grup fa un “gran esforç” per poder incrementar en un 66% la quantia del guardó. “Ens fa molta il·lusió, mostra la bona salut del premi”, exposa. S’espera que a la llarga aquest augment es tradueixi en la venda de més llibres. De moment, durant aquests 70 anys, l’editorial ja ha aconseguit vendre més de 44 milions d’exemplars dels guanyadors.
Planeta no només ha incrementat la quantia per celebrar el seu aniversari sinó que ha volgut posar en valor el bon moment que viu el sector, segons remarca Creuheras, després que els llibres hagin reivindicat el seu paper protagonista durant el confinament. De fet, el grup preveu que aquest 2021 la facturació del sector del llibre a Espanya sigui la més alta de la seva història, superant la que fins ara havia estat la líder, la del 2013. Les vendes, dominades pel llibre en paper i les llibreries, han crescut aquest any un 15% respecte al 2019 i un 30% respecte al 2020.
Aquesta tendència també s’ha vist reflectida en els resultats de Planeta. “Tancarem un gran any”, assenyala el president del grup editorial, després que facturés 1.500 milions d’euros durant el 2020 i registrés uns beneficis de 55 milions d’euros, superant els 32,5 milions d’euros de 2019. La bona marxa del negoci també es veu en la recuperació del pla d’expansió de la Casa del Libro, que la pandèmia havia frenat, però que aquest any ja s’ha reprès amb l’obertura de quatre noves llibreries i la previsió de cinc o sis més el que ve.
Edició rècord
El guanyador del 70è Premi Planeta serà el primer a rebre el milió d’euros. Aquesta edició ha batut rècord de participació, amb 654 originals presentats, la xifra més alta de la història d’aquest guardó. D’entre els gairebé 700 originals, el jurat, format per José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López, ja ha escollit les deu novel·les finalistes de la LXX edició.
Només tres dels originals finalistes s’han presentat sense pseudònim: Descalza voy contigo, d’Antimio Cruz Bustamante, El túnel de Oliva, de Jorge Sánchez López i La llama del pasado, d’Aurelio González González. La resta de títols i autors per descobrir són Cadáveres insepultos, d’Escolarca de Clazómenes; Ciudad de fuego, de Sergio López; Barbarie d’El Arlequinado; El viaje de Camilla Seymour; El canto del grajo, de Fermina Cobos; Hijos de la ira, de Yuri Zhivago i Donde el recuerdo nos lleve, d’Elahanleys.
Aquesta edició ha batut rècord de participació, amb 654 originals presentats, la xifra més alta de la història d’aquest guardó
Segons ha explicat Juan Eslava Galán, el thriller i la novela històrica han predominat entre els originals presentats a la 70a edició. Amor i passió a Madrid durant la Guerra Civil, realisme màgic durant els anys 30 a Mèxic, la tornada d’una escriptora al seu poble natal de Galícia i el retrobament amb el seu pare, assassinats en un orfanat manxec i un vidu de el 11M són algunes de les trames que competiran per endur-se el Planeta aquest any.
Sobre la procedència de les novel·les rebudes en l’edició 2021, destaca la participació d’autors d’Amèrica del Sud amb 104 obres presentades i d’Amèrica del Nord amb 53, majoritàriament de Mèxic, a banda d’Espanya. També hi ha participació europea, molt repartida entre els diferents estats veïns. Provinents d’Espanya, Planeta ha rebut 389 originals. Madrid se situa en la primera posició, amb 79 novel·les, seguida de Barcelona (53); València (24); Las Palmas (23); Sevilla (15), Cadis (14), Alacant (13) i Saragossa i Múrcia (12), entre altres procedències.
Torna el sopar literari del 15 d’octubre
Planeta recupera aquest divendres el sopar literari en el qual dóna a conèixer els guanyadors. Després de l’edició limitada de l’any passat, amb una petita cerimònia al Palau de la Música i poc més d’un centenar de convidats, el grup recupera la tradicional gala, que des del 2019 se celebra al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), en substitució del Palau de Congressos. Aquest any està presidida pels Reis i també assisteixen els ministres de Cultura i Educació, Miquel Iceta i Pilar Alegría, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga.