Gastronomia

Premi Vila Viniteca de Tast per Parelles: 240 concursants, 40.000 euros i 2.700 copes

La Casa Llotja de Mar de Barcelona acull aquest diumenge, 13 de març, una nova edició del reconegut concurs de tast de vins, que aquest any compta amb un cartell dissenyat per América Sánchez

El Premi Vila Viniteca de Tast per Parelles, creat el 2007 per Quim Vila i Siscu Martí, s’ha convertit en un esdeveniment únic al món del vi que ha aconseguit fama internacional. És el millor dotat econòmicament, ja que reparteix 40.000 euros entre les tres parelles que més puntuació obtenen en el tast a cegues. La posada en escena del concurs a l’emblemàtic saló gòtic de la Casa Llotja de Mar de Barcelona és espectacular i més si es té en compte la complexitat logística que requereix, amb més de cent persones involucrades en l’organització, més de 260 ampolles i 2.700 copes Riedel utilitzades perquè les 120 parelles participants puguin tastar tots els vins.

Només el fet que s’aconsegueixi mantenir absolutament en secret el tipus o la marca de vi que conté cada ampolla ja és una gesta incommensurable. Els cambrers que omplen les copes dels concursants no saben què estan servint i només disposen d’aquesta informació un grup molt reduït d’empleats de Vila Viniteca a qui es fa firmar un estricte contracte de confidencialitat sota pena de poder perdre la feina. Per evitar filtracions, a més, molts dels vins elegits per al concurs no es decideixen fins a l’últim moment, segons explica Vila.

L’expectació que desperta aquest premi entre els aficionats als tasts és tant que, any rere any, s’esgoten en menys de cinc minuts les inscripcions per obtindre una de les 120 places dobles. Cada parella paga 200 euros per poder-hi participar. Es calcula que el 60% són repetidors, ja que aquest concurs “enganxa, t’atrapa”, segons afirmen els mateixos participants. Un grup molt reduït de tastadors ha participat en pràcticament totes les edicions. Entre els concursants hi ha reconeguts sommeliers, restauradors, viticultors, cellerers i aficionats al món del vi en general, la majoria espanyols, però també hi sol haver una desena de parelles d’estrangers.

La competició és extremadament renyida i el grau de dificultat màxim, ja que molts dels vins seleccionats poden provocar confusió. Enfrontar-se a un tast a cegues de set vins és un repte majúscul que exigeix ​​haver tastat prèviament centenars de vins per poder tenir registrat al cervell aquells elements que li permetran endevinar el vi que està tastant. Durant la competició no poden tindre el mòbil a mà i tampoc consultar apunts. Així, els participants es preparen durant tot l’any a consciència i es gasten molts diners en comprar vi per arribar al premi tan preparats com sigui possible i poder classificar-se entre els guanyadors. Tastar en parella té l’avantatge que quan un va perdut compta amb l’ajuda del company, però alhora és un component que afegeix complexitat, ja que sovint els dos participants no es posen d’acord a l’hora d’anotar quin és el vi que estan tastant.

El premi Vila Viniteca atorga un punt als tastadors que aconsegueixen encertar el país d’origen del vi. Si a més reconeixen la zona productora, obtenen un altre punt. Endevinar la denominació d’origen són dos punts més, les varietats de raïm, tres punts; l’anyada, tres punts més; el celler productor, també tres punts; i la marca, dos punts. Si hi ha empat, el jurat té en compte la qualitat del comentari del tast.

A la fase inicial de classificació, les 120 parelles han de tastar set vins (escumosos, blancs, negres o dolços de qualsevol país del món), tots servits en el mateix tipus de copa per no donar pistes. Les deu parelles que assoleixen una puntuació més gran o que més han encertat passen a la gran final, on tasten set vins més. Tot està supervisat per un notari i per un jurat professional integrat per l’empresària vinícola Xandra Falcó, Fernando Gurucharri (president de la Unió Espanyola de Tastadors), el crític José Peñín, Juan Muñoz (president de la Unió d’Associacions Espanyoles de Sommeliers) i Jordi Segura, propietari de l’empresa Euroselecció, importadora de Riedel.

La parella guanyadora obté un premi de 30.000 euros; els segons més ben classificats guanyen 7.000 euros i els tercers reben un premi de 3.000 euros, a més d’un lot de copes i decantadors Riedel. Als deu primers classificats se’ls obsequia també amb un lot de vins.

El premi Vila Viniteca se celebra en anys alterns a Barcelona i Madrid. Aquesta 14a edició compta amb un cartell dissenyat per Amèrica Sánchez i suposa recuperar el certamen després de l’aturada del 2021, any en què la pandèmia va impedir la seva celebració. En paral·lel a la competició, el premi acull un espai d’exposició on participen 40 cellers i marques i compta amb un bufet de formatges per a les persones que assisteixen com a públic i que poden adquirir l’entrada al web de l’organització per 30 euros.

Alguns dels vins que han hagut de descobrir els tastadors a les darreres edicions del premi.

 

Compartir
Publicado por
Sergi Saborit

Artículos recientes

  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024