Ecosistema emprenedor

Premis WONNOW, una recompensa a l’esforç i la constància

CaixaBank i Microsoft han impulsat els Premis WONNOW, un guardó per reconèixer l'excel·lència femenina en carreres universitàries tècniques. Tal i com destaca Sara Ruiz (Universidad de Cantabria), "que dues entitats com CaixaBank i Microsoft valorin, reconeguin i premiïn l'esforç dels últims quatre anys és un premi del que totes nosaltres podem sentir-nos orgulloses".

[dropcap letter=”E”]

sforç, constància, passió, il·lusió, optimisme i agraïment són només algunes de les paraules que descriuen a les 11 guanyadores de la primera edició dels Premis WONNOW: Carlota, Marta, Carmen, Ana, Amaia, Helena, Marina, Patricia, Sara, Naomi i Paula. Totes elles han estudiat una carrera tècnica, que com defineix Marina Alonso(Universidad Politécnica de Madrid) “són carreres de fons que comporten un gran esforç”. Com també reconeix Helena Yelmo (Escola Universitària Salesiana de Sarrià) “cursar una carrera tècnica no és un camí fàcil, ja que cal dedicar-hi moltes hores i esforç per obtenir els resultats merescuts”.

Una de les principals dificultats amb què s’ha trobat Carlota Armillas (Universidad de Cádiz) durant els seus anys de carrera ha estat “aprendre a organitzar el temps per poder portar totes les assignatures al dia de la millor manera possible”. Per la seva banda, Patricia Andolz (Universitat Oberta de Catalunya) destaca que en el seu cas, que ha estudiat el grau d’Enginyeria Informàtica, “partia de zero, mentre que en altres graus, com poden ser els de lletres o els de l’àmbit sanitari, ja tens una base que al llarg de la teva vida com a estudiant has anat adquirint en assignatures obligatòries”. Per Amaia de Pablo (Universidad del País Vasco), el més difícil va ser prendre la decisió de què estudiar. Ella sabia que volia cursar una carrera tècnica, però li va costar prendre la decisió de quina triar, “ja que no coneixia bé a què et pots dedicar després de cursar cadascuna d’elles; m’hagués agradat tenir més informació”.

OPORTUNITAT PER CRÉIXER PERSONALMENT I PROFESSIONAL

Per premiar el talent i impulsar la diversitat i la presència de noies com elles en l’àmbit de la tecnologia i les ciències, CaixaBank i Microsoft han impulsat els Premis WONNOW, un guardó per reconèixer l’excel·lència femenina en carreres universitàries tècniques. Tal i com destaca Sara Ruiz (Universidad de Cantabria), “que dues entitats com CaixaBank i Microsoft valorin, reconeguin i premiïn l’esforç dels últims quatre anys és un premi del que totes nosaltres podem sentir-nos orgulloses”. Per la seva banda, Marta García (Universidad de Cádiz) afegeix que aquest premi “representa que tot l’esforç realitzat durant aquests anys ha estat reconegut i ha valgut la pena”.

Gràcies a aquests guardons, Carlota, estudiant del doble grau d’Enginyeria Mecànica i Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte, ha estat premiada amb 10.000 euros. Tal i com explica, aquest premi “és de gran ajuda per estudiar el màster que m’agrada, d’Enginyeria per al Desenvolupament Sostenible a Cambridge. A més, fa que em senti molt feliç, ja que sento que es premia tot el treball d’aquests cinc anys de carrera”. D’altra banda, Marta, Carmen, Ana, Amaia, Helena, Marina, Patricia, Sara, Naomi i Paula tenen accés a una beca remunerada per treballar a CaixaBank. Se’ls ofereix un contracte de 6 mesos en format pràctiques amb possibilitat d’incorporació a l’entitat quan finalitzi aquest termini. A més, també es beneficiaran d’un programa de mentoring impartit per Microsoft, que ofereix assessorament sobre aspectes relacionats amb el desenvolupament de la seva carrera professional en la indústria tecnològica. Per a Paula Calderón (Universidad Católica de Valencia San Vicente Mártir), “haver guanyat aquesta beca suposa una oportunitat per aprendre i créixer tant personalment com professionalment”. Naomi Noor (Universidad de Las Palmas de Gran Canaria) vol aprofitar al màxim l’oportunitat que li ofereixen els Premis WONNOW per “aprendre molt de CaixaBank i Microsoft” i està convençuda que “en el món laboral, en l’àmbit tècnic, igual que fan falta molts homes, també calen moltes dones i els dos junts podem arribar molt més lluny que individualment”. Helena destaca l’oportunitat que li ofereix de “poder desenvolupar-me a nivell professional en projectes punters en tecnologia”. Elles han estat les premiades entre les 260 alumnes de 59 universitats espanyoles que han participat en aquesta primera edició dels Premis WONNOW.

TRENCAR ESTEREOTIPS

Segons un informe de la UNESCO, només el 35% dels estudiants matriculats en les carreres vinculades amb STEM són dones, que representen un 28% dels investigadors en tot el món. A Espanya, segons les dades de la Sociedad de Mujeres Ingenieras -Society of Women Engineers-, més del 20% dels graduats en enginyeries són dones però només estan en actiu un 11%. El percentatge d’universitàries matriculades en enginyeria informàtica baixa a un 12% i el d’homes actius en aquest sector és tres vegades superior que el de dones.

Aquesta situació contrasta amb l’elevada demanda de nous perfils professionals amb capacitats adequades en STEM. La Comissió Europea ha advertit que el 90% de tots els llocs de treball ja requereixen d’habilitats digitals i que és probable que d’aquí a dos anys hi hagi 500.000 llocs de treball a Europa que no es podran cobrir per falta de formació adequada dels candidats.

La paritat d’homes i dones en la indústria digital permetria elevar el PIB de la Unió Europea en uns 9.000 milions d’euros anuals, però no serà possible si no es fomenta l’interès de les nenes i joves pels estudis STEM, que els hi proporcionen les habilitats necessàries per competir en l’era digital.

“A dia d’avui, la presència de la dona en determinats àmbits continua sent molt baixa. Però per això estem aquí nosaltres, per canviar-ho. Per demostrar que si CaixaBank i Microsoft ens donen suport, les dones podem tenir total llibertat per escollir els nostres estudis, sense veure’ns influenciades i arribar alt”, apunta Sara. Tot i les dificultats amb les que s’han trobat durant els seus anys de carrera universitària i el temps que han dedicat, cap d’elles es penedeix de la seva decisió i animen a altres noies a seguir els seus passos. Com apunta Ana Sancho (Universidad de Cádiz), “la paraula Enginyeria de vegades espanta, però si realment vols dedicar-te a això i t’agrada la tecnologia, per què no? Tot és posar-hi ganes”. Per incentivar la presència de noies en aquest tipus de carreres, Carmen Torres (Universidad de Jaén) proposa “que ens parlin des de petites de dones científiques i ens donin xerrades als instituts per parlar del seu treball”. Per a ella, aquesta és una bona iniciativa per començar a conèixer aquest món. Per la seva banda, Carlota comenta que “és molt important visualitzar la imatge de dones dedicades a carreres d’enginyeria perquè les nenes aprenguin que aquesta opció també pot ser possible i interessant per a elles”.

“Tenim l’estereotip de que les persones que treballen en aquest àmbit sempre són homes, quan realment no és així”, afegeix Carmen. En aquest aspecte també coincideix Helena, que indica que cada vegada són més les noies que decideixen estudiar graus en Enginyeria i deixar enrere l’estereotip de “carreres per a homes”. Totes les guanyadores de la primera edició dels Premis WONNOW animen a les noies a perseguir els seus somnis professionals com han fet elles.

Compartir
Publicado por
The New Barcelona Post

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Eholo, el ‘software’ per a psicòlegs que assumeix la seva càrrega administrativa

La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…

21 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Els Llums de Sant Pau proposa un viatge per les tradicions nadalenques del món

L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Les empreses catalanes capten 1.540 milions dels fons Next Generation des de 2021

Prop de 600 projectes empresarials s'han beneficiat de les convocatòries, un 66% dels quals han…

21 de novembre de 2024
  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024