Un informe de la MWCapital assenyala que la ciutat ja suma més de 122.000 professionals vinculats al sector TIC. El 2023 es van batre rècords de contractació, amb 13.500 nous empleats, molts d'ells internacionals.
L’ecosistema tecnològic barceloní suma un any més a l’alça. Els professionals digitals han crescut fins als més de 122.000, un 12,4% més que fa un any, segons un estudi de la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital). “L’any 2023, es van batre els rècords d’incorporació de talent digital”, ha subratllat el seu conseller delegat, Francesc Fajula. S’ha registrat així una nova fita a la ciutat, després d’anys de pujades, fins i tot i sobretot l’any 2020 de la pandèmia. En el primer estudi elaborat per la fundació, el 2018, tan sols hi havia 67.720 professionals i la xifra ha augmentat en gairebé 55.000 treballadors al llarg de cinc anys, malgrat continuar estant per sota de les necessitats d’unes empreses en eclosió, especialment les de ciberseguretat, amb només 14 interessats per a cada oferta publicada.
El creixement en 13.500 nous empleats en el sector TIC l’any passat es fonamenta, principalment, amb l’arribada de més de 5.000 de fora de Barcelona, majoritàriament internacionals. Londres, Lisboa, Madrid i Buenos Aires són les principals ciutats emissores de talent cap a la capital catalana. La resta prové de graus i màsters universitaris que s’imparteixen en la demarcació de Barcelona (gairebé 3.000), així com dels cicles de formació professional (4.100) i altres estudis digitals (1.300) de la província. Destaca especialment el creixement de l’FP, un 42% més que l’any 2022, quan van ser gairebé 2.900.
La demanda de talent digital també va pujar l’any passat, però ho va fer menys que altres anys per la desacceleració en la inversió per part dels fons de capital de risc. Es van publicar gairebé 34.200 ofertes de treball per a perfils TIC a Barcelona, una xifra cinc vegades més gran que fa cinc anys, però un 13% per sota en comparació amb el 2022. Concretament, els hubs tecnològics de la ciutat van augmentar la seva demanda en un 37%, però les empreses emergents van oferir un 34% menys de vacants, tenint en compte que han patit una caiguda del 50% de la inversió captada.
Malgrat tot, amb aquestes xifres, l’informe de la MWCapital conclou que tres de cada deu ofertes de treball a Barcelona són digitals. Això la situa en la tercera posició a nivell europeu, només queda per darrere de Londres (32%) i Amsterdam (30%), i per sobre de la mitjana europea (25%) i l’espanyola (15%).
La bretxa de gènere es retalla però persisteix
L’informe de la MWCapital mostra com la bretxa de gènere en el sector TIC continua sent una realitat a la ciutat. L’any passat, hi havia gairebé 35.000 dones exercint professions digitals, la qual cosa equival a un 31% del total, en línia amb la mitjana europea. No obstant això, cada vegada hi ha més dones treballant en aquest sector, com es constata en les diferents edicions de l’estudi, amb un creixement del 22% respecte a l’any 2018.
“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…
Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…
La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…