Es troba immers en la setena edició, on participen set empreses emergents deep tech
Una de les grans assignatures pendents del sistema de recerca és aconseguir que arribi al mercat tot el que es desenvolupa als laboratoris. La producció científica és excel·lent, però els seus descobriments moltes vegades es queden pel camí, sense trobar la manera que la indústria els adopti. The Collider, un programa de la Mobile World Capital (MWCapital), incideix en aquest punt, ajuntant a científics amb emprenedors perquè la part empresarial no sigui un problema.
Nascuda l’any 2017, la iniciativa ha constituït un total de 18 startups, entre tres i cinc per cada edició i ja en porta sis. Les companyies han aconseguit una valoració de 20 milions d’euros i han aixecat més de sis milions d’euros. Així mateix, han consolidat una plantilla conjunta d’uns 100 treballadors. De totes les empreses que s’han constituït al llarg d’aquests anys amb The Collider, només no n’han sobreviscut dues.
El programa de la MWCapital està especialitzat a accelerar i incubar empreses emergents de deep tech. Algunes d’aquestes companyies són Ephion Health, una plataforma digital que permet monitorar l’evolució de pacients amb malalties que afecten la mobilitat; Exheus, capaç d’analitzar els 22.000 gens que hi ha en el cos mitjançant la intel·ligència artificial a partir d’una petita mostra de sang, i AllRead, especialitzada a detectar, llegir i digitalitzar qualsevol cadena de subministrament. AllRead ha estat triada recentment com una de les deu empreses més innovadores de Catalunya.
The Collider es troba immers en la seva setena edició. Segons explica Pol Hortal, el responsable de la relació amb Corporacions del programa, van rebre més de 150 propostes de projectes que hi volien participar, amb un pes cada vegada més gran de la salut i la sostenibilitat. En una primera fase, que va arrencar el mes de març, van seleccionar 15 tecnologies. Van ser presentades a la indústria perquè valorés si estaven suficientment madures i si hi havia una demanda per a elles.
En van passar la prova set, que seran les que començaran al setembre l’última fase del programa. Aquesta última part té la gràcia que els equips científics que han tingut una idea que ha cridat l’atenció del mercat s’ajunten amb emprenedors que seran els encarregats de liderar la futura empresa. Cosa que, moltes vegades, no és gens fàcil. Per això, se’ls ajuda amb coachs per reconduir les diferències i trobar un equilibri que faci possible la col·laboració. Cal assenyalar que els científics acostumen a continuar amb la seva carrera acadèmica i no es dediquen únicament a l’empresa, mentre que els emprenedors sí que passen a estar focalitzats en el nou projecte.
Entre les iniciatives finals d’aquesta edició, detalla Hortal, hi ha una que ha ideat un control d’irrigació per als camps que permet estalviar aigua i una altra que ha creat un aparell mèdic per ressuscitar a persones que han patit una aturada cardíaca que diuen que és més eficient que els actuals. També participa un sensor per detectar el nitrogen, que es pot arribar a utilitzar per a controls de bateries de cotxe elèctriques i a les granges, i un mecanisme de control d’olors que es nodreix de les impressions de les persones que hi són a prop i que s’està provant a la Petroquímica de Tarragona.
Ajuntar a científics amb emprenedors perquè desenvolupin un projecte no sempre és fàcil i, per això, se’ls ajuda amb coachs per reconduir les diferències i trobar un equilibri que faci possible la col·laboració
Aquest últim projecte és la prova d’una de les característiques de The Collider. Segons remarca Hortal, els equips que no passen la primera fase no vol dir que tinguin una tecnologia que no és vàlida. Moltes vegades s’ha de replantejar, com el mecanisme de control d’olors, que es va presentar fa dues edicions i no va aconseguir superar la primera fase, però ara sí que ho ha fet.
Una vegada superada la fase final, els set projectes d’aquesta edició s’enfrontaran a la prova definitiva: els inversors. Al desembre, els hi presentaran les seves propostes i, si els convencen, rebran finançament. No tots ho aconsegueixen. La MWCapital destinarà, com a màxim, 100.000 euros per a cadascun, en funció de la valoració que rebin. Acabat el programa, passaran a formar part de les empreses constituïdes amb The Collider, que les supervisa durant els primers anys perquè aconsegueixin més vies de finançament i es desenvolupin. Una de les maneres de fer-ho és participant en esdeveniments com el 4 Years From Now (4YFN), la fira per a startups del Mobile World Congress (MWC).
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…
Prop de 600 projectes empresarials s'han beneficiat de les convocatòries, un 66% dels quals han…
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…