La multinacional barcelonina de fragàncies i moda Puig ha posat fi a l’etapa de la pandèmia i ha saldat en positiu el darrer exercici, amb una xifra rècord en vendes i tornant als beneficis pel conjunt de 2021. Ha estat “un any molt bo”, ha valorat el president executiu de la companyia familiar catalana, Marc Puig. La raó primordial ha estat la progressiva recuperació en les categories de moda, fragàncies i maquillatge per l’interès del consumidor de tornar a comprar productes per a la bellesa una vegada reinstaurada l’activitat social. I això s’ha vist amb escreix als mercats nord-americà i xinés.
Així, després de registrar pèrdues de 70 milions el 2020 per l’impacte de la pandèmia, el grup Puig salda el 2021 amb uns beneficis de 234 milions d’euros i unes vendes històriques de 2.585 milions, amb un creixement del 68% respecte al 2020 i un 27% més que el 2019. El seu president ha destacat també el pes dels productes dermatològics amb la incorporació a l’empresa de la divisió Derma (que inclou les firmes Uriage, Apivita y el 50% d’Isdin) i de Charlotte Tilbury, així com de les marques nínxol, productes especialitzats i amb una distribució molt limitada. De fet, el 73% de la facturació del 2021 va venir de les fragàncies; el 16% de maquillatge i l’11% de la dermocosmètica.
La tendència a l’alça s’ha consolidat en el primer trimestre d’aquest any, per la qual cosa la companyia ha revisat a l’alça els pronòstics del seu pla de creixement: el negoci assolirà els 3.000 milions aquest 2022, un any abans del previst, segons Marc Puig. La companyia de marques com Carolina Herrera, Nina Ricci, Paco Rabanne, Jean Paul Gaultier, Dries Van Noten, Penhaligon’s i L’Artisan Parfumeur també contempla registrar enguany uns resultats operatius de 500 milions d’euros, quan l’any passat van elevar-se a 425 milions (un 27% per sobre de 2019).
Marc Puig ha explicat que en l’últim any les vendes de productes de maquillatge van créixer fins a un 153% respecte al 2020. Charlotte Tilbury, amb la seva línia de luxury make-up i el seu focus en el negoci digital, continua sent el principal motor de creixement d’aquesta categoria, juntament amb Christian Louboutin, gràcies a l’expansió geogràfica i l’obertura de punts de venda als EUA i a la Xina. Això no treu que Europa segueixi sent el principal mercat per a la companyia en totes les seves categories i que la venda en línia generi el 28% del negoci, consolidant els avenços de penetració aconseguits durant la pandèmia.
En la categoria de moda i fragàncies, Puig va registrar un increment de les vendes del 41% respecte al 2020. Aquests positius resultats es van veure impulsats gràcies a la recuperació en la categoria de fragàncies a les zones d’Europa, Orient Mitjà i Àfrica, en què van destacar els llançaments de Phantom de Paco Rabanne i Scandal pour Homme de Jean Paul Gaultier. Als EUA la companyia va registrar un significatiu creixement a fragàncies, amb excel·lents resultats de Good Girl de Carolina Herrera. També va créixer de forma significativa el segment de marques nínxol, amb un preu més elevat i una qualitat superior i una distribució molt limitada, mitjançant productes com Penhaligon’s, L’Artisan Parfumeur i Christian Louboutin, que han incrementat la rellevància dins dels conjunt del grup Puig.
Amb presència a 150 països —i oficines pròpies a 27 d’ells— i seu corporativa a la Plaça Europa de L’Hospitalet, l’empresa vol seguir creixent i buscant oportunitats que coincideixin amb els seus objectius estratègics. En aquest sentit, Marc Puig ha concretat que el nivell de deute financer és de menys 0,5 vegades l’Ebitda.