La tecnologia que utilitza Qiagen per detectar el coronavirus va ser desenvolupada per una companyia incubada al Parc Científic de Barcelona, que la multinacional holandesa va adquirir el 2018
El Parc Científic de Barcelona és un ecosistema referent a Europa en innovació científica, tecnològica i empresarial en l’àmbit de les ciències de la vida i la salut. Un exemple del seu èxit és Stat-Dx, una companyia que va néixer al Parc el 2010 amb l’objectiu de desenvolupar, fabricar i comercialitzar sistemes de diagnòstic molecular i immunoassaigs de malalties de manera automàtica i precisa, fugint dels complexos protocols i test utilitzats tradicionalment als laboratoris. La seva proposta va convèncer al grup holandès Qiagen, que la va comprar el 2018 per 154 milions d’euros.
Dos anys més tard, en plena pandèmia, la tecnologia desenvolupada per Stat-Dx, QlAstat-Dx, s’ha adaptat a la nova situació, creant un kit de diagnòstic molecular basat en PCR per detectar la covid-19 d’una forma ràpida i accessible. El QIAstat-Dx Respiratory SARS-CoV-2 Panel va obtenir la certificació CE per poder vendre’s a Europa a mitjans d’aquest any, com també va rebre l’autorització de la FDA per operar als Estats Units.
Es tracta d’un sistema de diagnòstic molecular PCR, que pot ser preparat per qualsevol professional sanitari en només un minut i permet diferenciar el SARS-CoV-2 d’altres 21 patògens respiratoris en una hora, sense haver d’enviar mostres fora dels centres d’atenció primària (CAP), aconseguint així accelerar la detecció del coronavirus i els respectius tractaments i mesures d’aïllament.
Des del Parc Científic de Barcelona, Qiagen comercialitza aquesta solució a més de 70 països de la Unió Europea, Àsia, Amèrica Llatina i Amèrica del Nord. El grup, amb matriu als Països Baixos, proporciona tecnologies de mostreig i assaig per a diagnòstics moleculars i investigació acadèmica i farmacèutica, i opera a 35 ubicacions a tot el món, amb més de 5.300 treballadors.
Amb tot això, Qiagen acaba d’incrementar les seves instal·lacions al Parc Científic de Barcelona per duplicar la seva capacitat de desenvolupament i producció de test de diagnòstic de la covid-19. El grup holandès compta ja amb una superfície total de 2.800 metres quadrats al Parc, incloent espais de desenvolupament, control de qualitat, administració, producció, màrqueting i vendes, i ocupa més de 200 professionals.
Duplicarà la plantilla
A més, el hòlding té previst la construcció d’una tercera línia de producció i més espai per a recerca i desenvolupament (R+D) amb noves inversions durant els pròxims anys, que els permetrà continuar augmentant el desenvolupament i la producció de nous sistemes de detecció del coronavirus, entre d’altres. Actualment, la firma ja està incrementant el seu nombre de treballadors, amb un pla per duplicar el volum de la seva plantilla al Parc.
A la inauguració de la nova planta de Qiagen al Parc Científic de Barcelona aquest dilluns, el director general de Qiagen Barcelona, Nik Baumann, ha subratllat l’èxit que està tenint la tecnologia QlAstat-Dx, que ha assenyalat que té un sòlid potencial comercial. “Actualment tenim dues línies de producció, una a Barcelona i una addicional a Hilden, Alemanya, però la nostra capacitat d’R+D i producció s’incrementarà substancialment amb una línia pilot addicional a Barcelona i una altra a Alemanya”, ha anunciat Baumann.
A la inauguració també han assistit la directora general del Parc, Maria Terrades, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa. Terrades ha remarcat que la companyia Stat-Dx és “una referència d’èxit” de la biotecnologia catalana. “L’empresa va començar a la Bioincubadora PCB-Santander, va anar creixent orgànicament gràcies a una aposta clara en la recerca aplicada i la bona gestió empresarial i, finalment, va ser comprada per una entitat estrangera que ha decidit apostar pel Parc i Catalunya com a lloc per seguir fent créixer el projecte”, ha exposat. Per la seva banda, Tremosa ha defensat que “calen diners públics” per impulsar projectes com els que acull el Parc Científic de Barcelona perquè, sense aquests fons, molts no tirarien endavant. “Necessitem més que mai invertir en recerca”, ha sostingut.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…