El director general de Qonto a Espanya, Carles Marcos.

Qonto creixerà a doble dígit a Europa amb Barcelona com a punta de llança

El neobanc estrena oficina a la capital catalana per donar cabuda als 200 treballadors que depenen de la delegació barcelonina, xifra que situa el seu centre a la ciutat com el segon de la companyia en llocs de treball

Després d’haver augmentat en un 70% la facturació i en un 40% els seus clients a Espanya el 2023, Qonto preveu continuar creixent a doble dígit enguany tant a nivell estatal com global. Sense detallar xifres de facturació, el neobanc centrat en pimes i autònoms ambiciona arribar a un total d’un milió d’empreses clients el 2025, duplicant la seva cartera actual, com ha destacat el seu director general a Espanya, Carles Marcos.

La fintech d’origen francès aspira a aconseguir aquest objectiu amb el seu centre de Barcelona com a punt clau de l’empresa, que compta en global amb 1.600 empleats. La meitat d’aquests treballadors opera des de França, i Barcelona se situa com a segon ocupador de la companyia, amb un centenar de treballadors que operen diàriament des de la seva nova oficina, al carrer Pau Claris.

A aquests treballadors, amb un 44% de dones, se sumen un altre centenar que depenen de l’oficina barcelonina i que es desplacen amb freqüència fins a les seves noves instal·lacions. Situades ocupant tres plantes dins del coworking Monday, la seu de Qonto de Barcelona compta amb una base d’operacions que presta serveis a tota la companyia. El neobanc, que ofereix comptes online acompanyades d’eines de facturació i comptabilitat, s’ha traslladat des del 22@, on va estrenar unes oficines fa dos anys que, amb el creixement de l’empresa, “es van quedar petites”.

El creixement de Qonto no es produeix només a Barcelona, sinó que va en paral·lel al registrat a nivell internacional per la companyia. Llançada el 2016 a França per Alex Prot i Steve Anavi, l’empresa opera actualment a França, Alemanya i Itàlia, a més d’Espanya. La prioritat per a Qonto passa actualment per continuar consolidant-se en aquests quatre mercats, que “representen la columna vertebral d’Europa, i hi ha molt de camí per recórrer”, segons Marco.

La fintech, amb seu central a París, vol arribar a més pimes i autònoms a través de les seves solucions per simplificar la seva gestió bancària i financera. L’empresa, considerada una de les companyies tecnològiques franceses amb més potencial de creixement, ofereix eines i serveis com la creació i enviament de factures des de la seva app, la visualització de la tresoreria del negoci en temps real, la possibilitat de crear comptes múltiples per controlar millor les despeses, i un panell de control que permet fer seguiment de despeses i pressupostos en una única plataforma.

Per continuar creixent tant a Barcelona com a nivell europeu, Marcos destaca la importància d’estar enclavats en l’ecosistema tecnològic barceloní: “El sector vinculat a la tecnologia ha crescut de manera exponencial”. L’empresa, que va assolir el títol d’unicorn el 2021 amb una valoració llavors de 5.000 milions d’euros, opera des de Barcelona dins d’un ecosistema tecnològic i emprenedor “amb molt potencial”, que també compta amb possibles futurs unicorns. Aquest ecosistema engloba també múltiples fintech, i ara sumarà a un nou actor: el hub financer de la Borsa de Barcelona, que obrirà al setembre com a centre d’innovació després d’una inversió de 1,5 milions d’euros de la mà de l’empresa Aticco.

Marcos destaca la importància d’estar enclavats en l’ecosistema tecnològic barceloní

Qonto, que des de la seva creació ha aixecat 622 milions d’euros d’inversió, ha estrenat la nova oficina a Barcelona coincidint amb el tercer aniversari del seu aterratge a la ciutat. L’empresa, que preveu continuar ampliant la seva plantilla a Barcelona, celebra també el seu setè any des de la seva creació, i el seu cinquè amb presència a nivell estatal, com ha ressaltat Prot. El cofundador de la fintech ha posat en valor el rol que la capital catalana exerceix a l’empresa: “Una part important del nostre equip i la nostra cultura està a Barcelona”.

Optimisme a la micro i petita empresa

Coincidint amb aquest aniversari, Qonto ha elaborat un estudi sobre la situació econòmica i bancària de la micro i petita empresa a Catalunya, presentat a un acte amb la directora general de Societat Digital de la Generalitat, Liliana Arroyo, i el director executiu d’Empresa i Empreneduria de Barcelona Activa, Jaume Baró. L’estudi conclou que aquestes companyies miren al futur amb optimisme, i és que sis de cada deu empreses estimen que augmentaran els seus ingressos l’any vinent. A més, la meitat dels 960 directius que han participat a l’estudi, elaborat amb Sigma Dos, confia en una evolució positiva de l’economia a nivell estatal, mentre que el 44% ho creu en l’àmbit de Catalunya.

Jaume Baró (Barcelona Activa), Carles Marcos (Qonto), Alex Prot (Qonto) i Liliana Arroyo (Generalitat) a la nova seu de l’empresa a Barcelona.

L’informe, centrat en empreses de fins a 50 empleats i amb facturació anual d’entre 50.000 i un milió d’euros, assenyala també que només el 23% de les micro i petites empreses van accedir a finançament l’any passat, encara que set de cada deu asseguren que ho haurien necessitat. Segons aquesta radiografia del sector, les comissions bancàries són incertes per a aquestes companyies, i és que sis de cada deu micro i petites empreses desconeixen quant paguen en comissions cada any.

L’estudi també conclou que l’accés a les ajudes per part de les micro i petites empreses és complicat, i només el 12% d’elles s’ha beneficiat d’algun dels mecanismes d’ajuda, que van des de la reducció de l’impost de societats fins al kit digital i incentius de contractació. “El que ens transmeten que necessiten és que es facilitin tasques com els tràmits burocràtics”, ja que un 25% dels directors generals i financers dediquen prop d’una setmana al mes per a aquesta mena de gestions, fet que Qonto aposta per canviar.