Gastronomia

Qui hi ha al darrere del disseny dels locals de moda de Barcelona?

Descobrim els arquitectes, dissenyadors, interioristes i artistes que creen universos sensorials dins els restaurants més punters de la capital catalana

L’àmbit de la restauració a Barcelona sembla que torna a bategar amb força. Després de mesos de confinaments, limitacions d’aforament i quan els índexs de la pandèmia es troben en una tendència decreixent, els restaurants encenen els fogons a la màxima potencia per donar resposta a una ciutadania assedegada de vida social. L’hegemonia de les terrasses dels darrers temps cedeix terreny a nous i transgressors establiments que conviden a gaudir tant del menjar com del propi espai. Estem davant propostes culinàries que aposten amb força per nous referents del disseny i l’arquitectura que, al seu torn, projecten una mirada trencadora i genuïna a cada un dels espais gastronòmics.

Així doncs, rere cada nou place to be de Barcelona hi ha el nom propi d’un estudi que dibuixa part de l’escenografia de la ciutat, amb un traç innovador que cohabita amb altres talents dins del sector com Lázaro Rosa Violan, Sandra Tarruella o Pilar Líbano, que fins fa poc en copaven un gruix important. Però, qui hi ha avui darrere del disseny dels restaurants més de moda de la capital catalana? Posem noms i veu a cadascun d’ells.

Quintana Partners, rere la musa Gala i l’acollidora Carmina

Sis anys li ha calgut a aquest estudi barceloní, capitanejat per Benito Escat i Pol Castells, per convertir-se en un dels referents actuals del disseny interior. Bona mostra del treball de Quintana Partners el trobem al restaurant Gala i al nouvingut Carmina. El primer s’ha convertit en un gran escenari de postureig social on és difícil resistir-se (ni falta que fa) a la seva ambientació teatral i exuberant, amb cavallets de fira inclosos.

“La nostra base de disseny a Gala ha estat el surrealisme, sobretot dalinià, en una fusió de l’ús i el disseny. La idea és que, a l’entrar al restaurant, aquest et sorprengui i a mesura que avances vagis descobrint les diferents sales, ambients, detalls i sorpreses”, comenten els autors. Com ells mateixos apunten sobre Gala: “Creiem que marcarà un abans i un després al món de la restauració de Barcelona, ja que potenciarà la creativitat en interiorisme i servei. A més, obre un nou període per a la ciutat amb el concepte de sopar i copes, molt establert en altres ciutats europees”.

Benito Escat i Pol Castells, de Quintana Partners.

En aquesta mateixa línia, el nou Carmina obre al cor del barri de la Ribera una fonda rehabilitada en una antiga casa de viatges del segle XIX, “centrada en un pati de vidre amb plantes desbordant i on s’han restaurat les pintures originals de l’època dels colons”, tal com apunten els dissenyadors. “Els seus colors càlids, vermellosos i textures de rattan evoquen el carib amb un toc cosmopolita”. La fusió d’avantguarda, sostenibilitat, amb essència històrica i tocs d’irreverència característica del treball de Quintana Partnerts convida a viure cada espai projectat com una gran experiència a la ciutat.

El nou Carmina, al cor del barri de la Ribera, és una fonda rehabilitada en una antiga casa de viatges del segle XIX.

Iván Pomés, llegat històric en versió segle XXI amb Croma by Flash

El repte no era fàcil, però l’arquitecte Iván Pomés, de Llamazares Pomés Arquitectura, va assumir l’encàrrec de projectar la versió 2.0 de la mítica truiteria Flash Flash que, als anys 70, es va convertir en punt de referència del fenomen de la gauge divine. La iconografia pop projectada pel seu pare Leopoldo Pomés en el projecte originari de Federico Correa i Alfonso Milà és avui un element clau en aquest local “confortable, acollidor i versàtil”, tal i com el defineix el propi Iván Pomés.

L’arquitecte Iván Pomés, de Llamazares Pomés Arquitectura. s’ha encarregat del local Croma by Flash.

Situat al número 640 de l’Avinguda Diagonal de Barcelona, Croma by Flash fa una picada d’ull al passat des d’una posada en escena actual, on es juga amb la comunicació d’espais a diferents nivells, l’escala de grisos i amb pinzellades de color groc dels rodets Kodak, que atreuen l’atenció. A més, “per corregir l’excés d’alçada es creen les magic boxes, unes grans làmpades calidoscòpiques que rendeixen homenatge a la imatge pop del Flash Flash”, tal com apunta el propi Pomés. El local es converteix així en un tribut a la filosofia transgressora del projecte original, a través d’un plantejament singular amb identitat pròpia.

L’arquitecte Iván Pomés, de Llamazares Pomés Arquitectura.

DPoch Studio, puresa hedonista amb Belbo Dos Besos

Caracteritzat per crear conceptes i sensacions úniques, l’estudi d’arquitectura i interiorisme DPoch Studio, fundat per Daniel Poch i amb seu a Barcelona des del 2006, és el responsable del novedós restaurant Belbo Dos Besos. Situat a la cèntrica Rambla Catalunya, el nou espai està ideat per oferir una proposta d’oci i diversió per als perfils més hedonistes de la ciutat.

A l’hora de projectar el restaurant, “el client volia que fos un local amb encant, on l’influència dels clubs privats de Chicago de l’època de la “llei seca”, conjuntament amb alguns detalls propis de cabaret, aportessin un toc desenfadat, elegant i al mateix temps actual”, apunten des de DPoch Studio. El resultat és un espai creat per gaudir d’una gastronomia amb accent italià, on els ambients més desenfadats i públics (a peu de carrer) contrasten amb altres més formals i exclusius (Champagne Room). “L’època de restriccions i l’esperada arribada de la fi de la covid-19 ens va portar a dissenyar un local amb què la gent pogués viure una experiència que li fes desconnectar i alhora reconnectar amb si mateixa i amb la forma actual de divertir-se i passar-ho bé”.

L’estudi d’arquitectura i interiorisme DPoch Studio, fundat per Daniel Poch, está darrere del nou restaurant Belbo Dos Besos.

Lekuonastudio, creadors de dimensions sensorials a El japonés escondido

Dins l’univers creatiu d’Emilio Lecuona i Cristina Güell, de l’equip de Lekuonastudio, les referències de la cultura nipona juguen un paper important, ja que fins al Japó hi viatgen sovint per recarregar piles i inspirar-se en la seva estètica, i la manera de fer les coses i d’entendre la vida. Tot aquest llegat l’han projectat a El japonés escondido que, sumat a una proposta gastronòmica ben ideada i gestionada i el posterior boca-orella, l’han convertit en un dels restaurants de referència de cuina japonesa de la capital catalana.

Lekuonastudio ha incorporat les referències de la cultura nipona a El japonés escondido.

“Les premisses eren fer un japonès amb molta identitat, i per aconseguir-ho vam extreure l’essència que transmet una izakaya, una taberna típica japonesa”, explica Emilio Lecuona. Amb la seva màxima de voler explicar molt amb poc, Lekuonastudio va donar forma a un univers sensorial ric en matisos. “El local respira creativitat, alegria, aires nous, totes aquestes coses amb què un vol estar a prop i impregnar-se”. I és just aquest bon fer, entre el que es troba el treball de Lekuonastudio, l’èxit d’aquest establiment.

Cristina Güell i Emilio Lecuona, de l’equip de Lekuonastudio.

Cristina Carulla, l’artista del taller d’Adobo

A la zona alta de Barcelona, concretament al barri de Les Tres Torres, es localitza el restaurant Adobo/Adobar. Aquí, la interiorista Cristina Carulla ha volgut crear un espai creatiu on el client, a més de viure una experiència gastronòmica, es deixi endur amb els cinc sentits, tot emulant que es troba immers en el “taller d’un pintor que el rep en el seu estudi per dinar o sopar”, tal i com apunta la pròpia Carulla.

La dissenyadora i interiorista Cristina Carulla.

Partint d’aquí, les sanefes pintades a mà, el paper pintat, els quadres de gran format a les parets o la paleta de colors terra, entre d’altres, esdevenen elements evocadors d’aquest univers creatiu. “Pel que fa al mobiliari, vam decidir posar diferents tipus de cadires i que estiguessin desagrupades, ja que ens agradava la idea de pensar en un sopar al què es va afegint gent que acaba portant i seient a cadires que són d’altres espais de la casa”.

En una lluminosa nau enjardinada al costat de Tres Torres es troba Adobo/Adobar, obra de Cristina Carulla.

La naturalesa del local va ajudar a potenciar l’entrada de llum natural que banya l’espai, tot creant un ambient acollidor de dia i intimista de nit. Un entorn envoltat de vegetació actua de cortina alhora que enalteix el caràcter d’oasi que exerceix l’establiment enmig de la ciutat.

Turull-Sørensen Arquitectos, pares del temple de la paella Maná 75º

Tots (o gairebé tots) els apassionats de la paella a Barcelona coneixen o han sentit parlar de Maná 75º. Però més enllà de la seva proposta gastronòmica, el restaurant situat a pocs metres de la platja de Sant Sebastià transmet una dosis extra de bon rotllo i ambient festiu, gràcies al projecte creat pels arquitectes Inés Sørensen i Federico Turull, alma mater de l’estudi barceloní TurullSørensen Arquitectos.

L’espai es caracteritza per una disposició central de la cuina on divuit cremadors permeten als comensals veure la preparació mentre estan assentats i gaudeixen de la llum natural que entra des dels grans finestrals. Tot plegat en “una atmosfera creada principalment per diferents teles coloristes, disposades al sostre, que acompanyen al comensal i li transmeten aquesta sensació de construcció lleugera, lligada al mar i als plaers dels somnis d’estiu”, tal i com expliquen des del propi estudi.

El restaurant Maná 75 va néixer el 2017 al barri de la Barceloneta.

AZ Architects, la cova moderna de La Papa Barcelona

L’arquitecte Hugo Andrelo ha aconseguit fer del seu propi restaurant, La Papa Barcelona, una bona carta de presentació a la ciutat de Barcelona. El negoci, iniciat amb la seva parella, Agustina Prinsich, està especialitzat en menjar saludable, i duu l’empremta creativa d’AZ Architects, estudi format pel propi Andrelo, pel seu soci Nicolás Zanchetta i per Agustina Conoscenti, responsable de la direcció creativa i identitat visual.

AZ Architects, estudi format per Hugo Andrelo i Nicolás Zanchetta.

El resultat és un espai que connecta el que és natural amb el que és modern, l’orgànic amb el contemporani i així brinda una proposta fora del comú, que més enllà del gastronòmic, aposta per la moda i el disseny, sota una filosofia de concept-store. Situada al cor de l’Eixample de Barcelona, La Papa es converteix, així, en un refugi al bell mig de la ciutat, llest per embolcallar al consumidor i copar-lo d’una “vivència sensorial única”.

La Papa Barcelona duu l’empremta creativa d’AZ Architects, estudi format pel propi Andrelo i el seu soci Nicolás Zanchetta.

Trenchs Studio i IF Architects, viatge a Orient Mitjà amb Sumac & Mambo

Tot i fundar el seu propi estudi l’any 2020, Ricard Trenchs acumula una gran experiència en l’àmbit de l’interiorisme i en aquesta nova etapa s’ha associat amb Florencia Finsterwald per donar forma a Sumac & Mambo, projecte realitzat al 50% per Trench Studio i IF Architects. Tot i portar pocs mesos obert, el local ha aconseguit atraure mirades curioses, àvides de diversió i originalitat. I no és per menys ja que el disseny interior convida a transportar-se al Teherán d’avantguarda dels anys 70, en sintonia amb els plats de cuina iraniana que vesteixen la carta.

Ricard Trenchs s’ha associat amb Florencia per donar forma a Sumac & Manbo.

“Vam voler crear tres zones diferenciades: una primera de lounge, per prendre copes; una segona de transició, més estreta, que ocupa la barra i està pensada per estar de peu; i una tercera més de restaurant, on la cuina, situada a la zona central, es converteix en la gran protagonista”, descriu el propi Trenchs. El resultat és un local ple de color, energia i dinamisme, on passen moltes coses i on es convida a gaudir i deixar-se veure pels carrers i locals de la ciutat.

L’interiorisme de Sumac & Mambo ens transporta, de la mà de Trenchs Studio i IF Architects, al Teherán d’avantguarda dels anys 70.
Compartir
Publicado por
Txell Moreno

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024