Quines empreses estan rebent rondes d’inversió més elevades? Qui són els inversors més actius i quins acompanyen les inversions més grans? Qui són els principals adquirents?
Si sabéssim que el 17-23% de la inversió dels venture capital europeus està focalitzada en Intel·ligència Artificial (AI per les sigles en anglès) i Deep tech, segur que ens ho miraríem amb uns altres ulls. Es tracta de companyies que utilitzen tecnologies pioneres per resoldre problemes complexos: parlem per exemple d’intel·ligència artificial però també de robòtica, vehicles autònoms, computer vision, reconeixement de veu, realitat augmentada o realitat virtual. El deep tech, per tant, abasta tants àmbits d’actuació que és omnipresent en tots els sectors, incloent finances, transport, e-Commerce, gaming o healthtech.
El mapa va començar a dibuixar-se el 2012 amb 4 milions d’euros invertits. A dia d’avui, segons l’informe Deep tech, Artificial Intelligence and Venture Capital in Europe, la inversió s’ha disparat fins els 4.600 milions d’euros, quantitat invertida en els tres primers trimestres de 2017. La plataforma de dades, anàlisi e inversió d’empreses tecnològiques i capital risc, Dealroom.co, té catalogades unes 3.000 companyies sota aquest paraigua.
QUINES EMPRESES ESTAN REBENT RONDES D’INVERSIÓ MÉS ELEVADES?
La primera, Roivant Sciences, companyia suïssa biofarmacèutica fundada el 2014, va rebre inversió per valor de 1.100 milions de dòlars de SoftBank i Founders Fund l’agost del 2017. El passat mes de setembre, Roivant va presentar Datavant per millorar els assaigs clínics amb intel·ligència artificial i es focalitzarà en accelerar el descobriment, desenvolupament i comercialització de nous medicaments a través de machine learning.
La segona empresa amb major inversió rebuda, Improbable, és una companyia britànica de gaming que se centra en simulacions a gran escala en el núvol, permetent mons virtuals sense precedents en escalabilitat i complexitat. Va captar 502 milions de dòlars el maig del 2017. Creadora de la plataforma de desenvolupament SpatialOS, té oficines a Londres, Washington DC i San Francisco.
Per països, destaca clarament el Regne Unit, en el període 2012-2017, amb 839 rondes de finançament i un total de 3.400 milions d’euros invertits.
En tercer lloc, la fintech britànica Oaknorth Bank va captar, en dues operacions a finals del 2017, un total de 318 milions de dòlars per part de The Clermont Group, Toscafund, Coltrane i GIC. En declaracions a mitjans de comunicació, la companyia afirma que és la ronda de finançament fintech més elevada del Regne Unit. La plataforma que hi ha darrera, ACORN Machine, es centra en millorar el mercat global de préstecs a pimes a través del machine learning i la intel·ligència artificial.
QUINS SÓN ELS INVERSORS MÉS ACTIUS?
Les companyies que estan desenvolupant productes i serveis vinculats a aquestes àrees de coneixement estan permanentment observades no únicament per les entitats de capital risc sinó en general per tots els sectors de l’economia.
Els 5 més actius invertint en l’escena deep tech a Europa són BPIFrance, Kima Ventures, High-Tech Gründerfonds, Local Globe i Horizons Ventures.
Els quatre primers són europeus i destaca Horizons Ventures, amb seu a Hong Kong, especialitzada en invertir en startups amb tecnologies disruptives. Inclou al seu portfoli Improbable, N26, Windward, Teralytics, Jobspotting i Summly. Anteriorment hi havia Deepmind, que va ser adquirida per Google el 2014.
Pel que fa a les corporacions, tres de les companyies més actives, Siemens, Bosch i KFW, tenen la seu a Alemanya. També destaquen Credite Agricole (Montrouge, France) i Cambridge Innovation Capital (Cambridge, UK).
QUINS FONS EUROPEUS ACOMPANYEN LES GRANS RONDES?
Quins inversors europeus són presents a les rondes més grans de projectes deep tech amb seu a Europa? Oaknorth Bank, UiPath i N26, són les tres empreses que han aixecat més volum d’inversió implicant en el seu board inversors europeus.
Grans rondes d’inversió amb inversors europeus
UiPath és una empresa de software per RPA (sigles en angles de Robotic Process Automation) que permet a les empreses configurar robots per processos específics. Creada el 2005, va començar la seva expansió internacional el 2015 quan va aixecar la primera ronda seed. Actualment, té seus a Londres, Nova York, París, Bucarest, Bengaluru, Singapir, Tòquio, Munic, Amsterdam, Dubai i Washington.
N26 es un banc alemany amb seu a Berlin i llicència bancària europea que ofereix els seus serveis a 17 països de l’Eurozona. L’objectiu principal és invertir en desenvolupament del producte, duplicant el seu enfocament en l’ús de la intel·ligència artificial per millorar la banca personal.
PRINCIPALS ADQUIRENTS D’STARTUPS DEEP TECH
Les vendes més rellevants d’startups europees, atenent a l’import de la transacció, s’han dut a terme per companyies xineses i americanes.
Mobileye, amb seu a Holanda, és líder global en el desenvolupament de la tecnologia de visió artificial en l’àmbit de l’automoció i va ser comprada per Intel Corporation el passat mes d’agost per 15.300 milions de dòlars.
Skyscanner, amb seu a Edimburg, és un motor de cerca global que compara vols, hotels i lloguer d’automòbils i va ser adquirida per Ctrip, el portal de viatges més gran de la Xina per 1.400 milions de lliures (uns 1.900 milions de dòlars) a finals de 2016.
Shazam, amb seu a Londres, aplica tècniques d’intel·ligència artificial per identificar música i va ser comprada per Apple, en un acord valorat en 400 milions de dòlars, el passat mes de desembre.
Si ens n’anem al 2014, Deepmind (UK) i Clear2pay (Bèlgica), les dues valorades al voltant dels 550 milions de dòlars, van ser comprades per Google i FISGlobal, respectivament.
Els fons europeus també estan a la cerca i captura d’aquestes empreses. El passat mes de febrer el fons suís Roche Venture Fund va comprar Flatiron Health, una startup amb seu a Nova York, que analitza dades d’oncologia en temps real per ajudar els pacients amb càncer. La compra es va tancar per 1.900 milions de dòlars.
Segons l’anàlisi de Dealroom.co la inversió per habitant a Estats Units segueix sent vuit cops superior a la que es dur a terme a Europa (exclou buyouts, transaccions secundaries, deute, préstecs i ICO’s) . Unes xifres que van dels 30 dòlars per càpita a Europa (20 dòlars si parlem d’Espanya) front els 250 dòlars als Estats Units o superant els 350 a Israel. Una clara oportunitat a Europa per créixer.
“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…
Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…
La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…