La capital catalana acull aquesta setmana una nova edició del Barcelona Open Banc Sabadell – Trofeu Conde de Godó i això significa que, de nou, està en marxa la iniciativa Aces Solidaris, que ha recaptat més de 320.000 euros des del 2008 destinats a entitats socials. La mecànica d’aquesta acció social de Banc Sabadell és molt senzilla: l’entitat dona 50 euros per cada ace o punt directe de servei que els jugadors anotin durant els dies de la competició.
Aquest any, les ONG i entitats del tercer sector triades per rebre aquests fons són la Fundació Catalana Síndrome de Down, la Fundació AVES, la Casa Valenciana de Caritat i la Fundació CERES. “Amb els Aces Solidaris contribuïm a donar-vos a conèixer; és molt important que la societat conegui tots els programes que esteu duent a terme. Us felicito i agraeixo la tasca que feu amb la vostra feina, amb la qual esteu servint tota la humanitat”, ha destacat el president de Banc Sabadell, Josep Oliu, durant la presentació de les quatre entitats beneficiàries.
La mitjana d’aces que es comptabilitzen a cada edició del Barcelona Open Banc Sabadell se situa als 470. La xifra màxima es va registrar el 2008, amb 634, i la mínima, el 2011, amb 313. Des del 2008, més de 40 entitats han beneficiat dels més de 320.000 euros recaptats. Per a Banc Sabadell, aquest torneig i les accions solidàries que es duen a terme són una manera de vincular els valors corporatius de l’entitat amb els esportius i, especialment, amb els del tenis, un esport de fair play i de principis com l’esforç, l’afany de superació i el respecte.
En un acte celebrat aquest dimarts a l’estand que el banc té al village del torneig, els representants de les entitats que aquest any rebran la recaptació dels aces, han explicat les accions que duen a terme les seves organitzacions i també han agraït la iniciativa de Banc Sabadell. Tots els representants han coincidit a destacar la importància que té aquest gest i el suport que suposa per la seva tasca.
En representació de les fundacions han acudit a l’acte Adela Torras, presidenta de la Fundació AVES; Álvaro Moliner, vocal de la Comissió Executiva de la Casa Valenciana de Caritat; Katy Trias, presidenta de la Fundació Catalana Síndrome de Down; i Ángela Ortega, directora de relacions institucionals de la Fundació CERES.
Les quatre entitats beneficiàries el 2023
Katy Trias ha recordat que la Fundació Catalana Síndrome de Down va néixer el 1984 amb la missió d’“acompanyar les persones amb síndrome de Down des del seu naixement fins a la vellesa”. La presidenta de l’entitat ha explicat que atenen més de 2.200 famílies a l’any, a qui ajuden “a tirar endavant projectes de vida”. Així, la fundació compta amb diversos serveis, com ara atenció a nens de 0 a 6 anys, acompanyament familiar en el procés d’inclusió escolar, àrea d’inclusió laboral o servei d’activitats de lleure. La Fundació Catalana Síndrome de Down també disposa d’un centre mèdic que lidera la recerca en aquest àmbit.
Per la seva banda, Adela Torras ha explicat que la Fundació AVES té com a missió acompanyar les persones en el procés de dol. “El més important a la vida és poder expressar el que sentim, especialment en moments de tant dolor. És vital fer-ho per poder tirar endavant: tothom té el poder de poder deixar enrere el dolor”, ha explicat Torras. L’entitat, que s’organitza amb diferents grups d’ajuda, ha vist augmentar les acollides des de la pandèmia en un 65%.
Álvaro Moliner ha centrat la seva exposició a donar a conèixer la Casa Valenciana de Caritat, una institució que vol donar resposta a les necessitats dels més desafavorits fundada el 1906. Actualment, compta amb un pressupost anual de 6 milions d’euros i el 2022 va atendre més de 4.000 persones. Entre els seus serveis destaca el repartiment d’aliments, una escola bressol i oferir també sostre a persones vulnerables gràcies a una xarxa de deu pisos tutelats.
Finalment, Ángela Ortega, directora de relacions institucionals de la Fundació CERES, amb seu a Tomelloso (Ciudad Real), ha recordat que l’entitat va néixer com un gabinet psicològic per al tractament d’addiccions, una activitat que s’ha ampliat amb els anys i avui també presten serveis d’inclusió social, formació i ocupació, agència de col·locació, dependència, envelliment actiu, salut mental i atenció a dones víctimes de violència masclista. L’àrea d’addiccions de CERES compta amb una comunitat terapèutica residencial i habitatges supervisats per evitar les recaigudes.