Gastronomia

La Rambla s’omple aquest cap de setmana de restaurants i productors de proximitat

Casa Bonay, CèNTRIC Gastro, El Filete Ruso, Monocrom i Rasoterra són alguns dels restauradors que hi participen, acompanyants per productors com Can Galderic de Santa Eulàlia de Ronçana, Chocolates Ivis de Palamòs, Flors del Brugent de Mont-ral i Soulblim de Viladecans. També es poden tastar cerveses artesanes de proximitat, vins naturals i kombutxa.

Des d’aquest divendres fins al diumenge a La Rambla Santa Mònica, la fira Terra i Gust apropa als barcelonins restaurants que aposten per la gastronomia sostenible i un mercat de petits productors slow food. Aquest esdeveniment, organitzat en el marc de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, vol reivindicar la cadena de valor del producte local, amb el productor artesanal com a peça clau d’aquest engranatge. Durant els tres dies, l’horari anirà des de les 12 del matí fins a les 11 de la nit.

A l’espai gastronòmic, 16 restauradors mostren la seva cuina sostenible, amb elaboracions que inclouen productes locals i de temporada. De totes elles, es dóna a conèixer la seva petjada de carboni i hídrica, l’ús del sòl que fan i els residus d’envasos que generen, amb l’objectiu d’entendre la dimensió ambiental que té qualsevol plat.

Alguns dels plats que es poden tastar són les sardines marinades amb ceba i pa cruixent de Bacaro, amb productes de pescadors de la Barceloneta; les gyozes a la planxa amb carabassa i espècies xineses de Casa Xica, provinents de l’horta ecològica del Molí del Vendrell; les braves de El Filete Ruso, amb patates del Parc Agrari del Baix Llobregat; anxoves de L’Escala amb pa de pessic d’espelta, formatge blau i melmelada de tomàquet de Llamber, amb ingredients del Mercat de Santa Caterina i la formatgeria Rey Silo, o el taco de curri de cigrons, maionesa i nap confitat de Rasoterra.

El plat del restaurant Llamber, amb ingredients del Mercat de Santa Caterina i la formatgeria Rey Silo.

Bistrot Levante, Cafè de la Casa de les Lletres, Casa Bonay, Contracorrent, Happy Foods, Monocrom, Papagayo – cocktails and food, Piel de Gallina, Teòric i Zaza – cuina i vi completen l’oferta d’establiments barcelonins. També hi ha restaurants de l’àrea metropolitana, com el CèNTRIC Gastro, del Prat de Llobregat, que presenta un hot dog de botifarra de pagès, chutney, crema de rave picant i ceba. Tots els plats tenen un preu de 4,5 euros.

Els plats es complementen amb un espai de cerveses artesanes de proximitat, amb la col·laboració del Barcelona Beer Festival, format per nou productors. També hi ha un espai de vins naturals, encapçalat pel Celler Credo i Can Calopa, fets a Collserola. En les propostes sense alcohol, hi ha kombutxa i refrescos ecològics.

D’altra banda, al mercat de productors slow food, es poden trobar productes de temporada i elaboracions gastronòmiques fetes amb aliments de proximitat i majoritàriament ecològics. La fruita seca torrada en forn de llenya de Can Galderic (Santa Eulàlia de Ronçana); la xocolata artesanal de Chocolates Ivis (Palamòs); la mel i el pol·len fresc de Flors del Brugent (Mont-ral); el formatge de cabra artesà de la Formatgeria de Tòrrec (Vilanova de Meià); els elaborats dolços i salats de La Garrofina (Aiguamúrcia) i les fruites i verdures de Soulblim (Viladecans) són algunes de les parades que integren aquest mercat.

Al mercat de productors slow food es poden trobar productes de temporada i elaboracions gastronòmiques fetes amb aliments de proximitat i majoritàriament ecològics.

La programació de la fira es completa amb showcookings, presentacions i xerrades sobre productes locals i restauració sostenible. També hi ha tallers, amb tasts de vins del Celler Credo i Can Calopa, i de cerveses artesanes com les de La Segarreta (Santa Coloma de Queralt), Cerveses Lo Vilot (Almacelles) i JK Poblenou.

Terra i Gust està organitzada per Slow Food Barcelona i l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat, amb una llarga trajectòria dins el món de l’alimentació sostenible. La cita compta amb la col·laboració de Turisme de Barcelona i del Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024