L'històric complex busca despatxos d'arquitectura de tot el món per construir un nou Palau de Congressos i una incubadora de 'startups', així com modernitzar les instal·lacions actuals, amb la mirada posada en el centenari de l'Exposició Universal de 1929
Els palaus de Montjuïc escalfen motors per arribar completament renovats de cara al primer centenari de l’Exposició Universal de 1929. Després de veure com el seu germà gran, el recinte firal de Gran Via, col·locava la primera pedra de la seva ampliació, l’històric complex afronta ara el concurs internacional d’arquitectura que ha de redefinir la seva estructura i dotar-la de nous edificis. “És un dels projectes més ambiciosos de transformació que viurà Barcelona en els pròxims anys”, ha celebrat el seu alcalde, Jaume Collboni, “ho fem amb convicció per mostrar la confiança que tenim en el futur econòmic de la ciutat”.
L’Ajuntament de Barcelona i Fira de Barcelona, juntament amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), estan tancant els últims serrells del concurs d’arquitectura aquests dies, amb la previsió de publicar els plecs el dimecres 15 de maig. Segons ha explicat l’arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Buhigas, es dividirà en tres lots, tot i que hi haurà un únic jurat que avaluarà totes les propostes per garantir la unitat del projecte, presidit per l’arquitecte Josep Lluís Mateo. Es contempla la possibilitat que un únic despatx es presenti als tres lots. En conjunt, se sumarà una inversió global de 290 milions d’euros.
El primer àmbit incidirà sobre una part de l’actual palau 8, situat al costat dret del recinte firal. En el que avui és l’accés des de Plaça Espanya, l’antic Palau del Vestit, s’instal·laran permanentment sota el mateix sostre grans empreses, pimes, startups, centres de recerca i universitats per trobar noves vies de negoci, seguint el model d’altres espais d’aquestes característiques de la ciutat com el Pier 01 del Tech Barcelona. En el futur Fira Innovation Hub, els seus inquilins desenvoluparan solucions per a sectors en els quals la institució firal és referent internacional amb els seus salons, com les ciutats intel·ligents amb l’Smart City Expo World Congress i l’alimentació amb Alimentaria. Amb una inversió de 40 milions d’euros, s’habilitaran 16.000 metres quadrats per a aquesta incubadora de projectes.
El segon lot del concurs internacional d’arquitectura servirà per modernitzar els espais situats al costat esquerre del recinte, on hi ha el palau 1 —el primer que es veu des de Plaça Espanya— i el Palau de Congressos de Barcelona. El palau 1, amb 12.000 metres quadrats, es posarà al dia, mentre que el Palau de Congressos es desplaçarà i serà substituït per un pavelló firal de dues plantes. Amb el nou palau multifuncional, s’arribaran als 19.500 metres quadrats, abastant també els metres quadrats de l’actual palau 4. En aquesta zona també es preveuen espais de restauració.
Finalment, el tercer element farà referència al nou Palau de Congressos, que passarà a estar situat en l’ara desocupat Palau Alfons XIII, a l’esquerra de la font de Montjuïc. Es preveu que hi hagi un gran auditori, amb 1.600 localitats; una sala d’exposicions; dues sales polivalents, amb capacitat per a 1.400 persones, i sales de reunions. Aquests dos últims lots tindran un pressupost de 215 milions d’euros.
El Palau de Congressos es traslladarà a l’ara desocupat Palau Alfons XIII, a l’esquerra de la font de Montjuïc
A aquesta xifra caldrà sumar els treballs d’urbanització de l’entorn, valorats en 35 milions d’euros, amb actuacions destacades com l’enderrocament del Pavelló d’Itàlia, guanyant espai públic a la Plaça Carles Buhigas, l’eliminació del vehicle privat a l’Avinguda Maria Cristina, on només podran circular autobusos i taxis, i la connexió amb els carrers veïns de Mèxic i Lleida. També es recuperaran els porxos originals que miraven a Plaça Espanya. “Tot això ens permetrà tenir una Fira a Montjuïc del segle XXI, combinant els usos pròpiament firals en un recinte modernitzat però molt urbà, amb els usos ciutadans”, ha sostingut el president de Fira de Barcelona, Pau Relat.
Les obres es preveu que comencin l’any 2026, amb l’objectiu d’arribar al 2029, l’any del centenari, amb el Fira Innovation Hub, el palau multifucional de dues plantes i el nou Palau de Congressos acabats. En una segona fase, prevista a partir del 2029, s’actualitzarà el palau 1, evitant així deixar sense activitat firal el recinte de Montjuïc durant el seu projecte de transformació. Quedarà pendent rehabilitar el palau 8 —la part no afectada pel Fira Innovation Hub—. També caldrà abordar l’ampliació del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) al Palau de Victòria Eugènia, on ara hi ha l’exposició de Tim Burton i el Balloon Museum, i la construcció de 500 habitatges públics a l’actual palau 2, el que queda darrere de la Plaça de l’Univers, que es derrocarà. Una altra assignatura pendent serà trobar un futur per al malparat Palau d’Esports, tancat des que va deixar de ser un teatre musical i amb persones sense llar malvivint en els seus voltants.
La commemoració posarà el focus en el canvi climàtic
El llançament del concurs internacional d’arquitectura per al recinte de Montjuïc coincideix amb l’anunci de la creació d’un grup d’experts que s’encarregarà de definir els esdeveniments que s’organitzaran per commemorar el centenari de l’Exposició Universal de Barcelona, així com els projectes de llegat que se’n poden derivar. En formaran part l’ex gerenta del Liceu i del Macba, Gemma Sendra; l’exdirector del Macba i del Museu Reina Sofia, Manuel Borja-Villel; l’empresària i consellera de Fira de Barcelona, Helena Guardans; el fundador de l’ICFO, Lluís Torner; l’ex Secretària General Adjunta de les Nacions Unides per a la Comunicació, Cristina Gallach; la rectora de la UPF, Laia de Nadal; el director general de Turisme de Barcelona, Mateu Hernández; la directora del CCCB, Judit Carrera; el president del MNAC, Joan Oliveras, i el director associat del BSC, Josep Maria Martorell. Segons ha assenyalat Collboni, una de les línies que s’abordarà és el paper a les ciutats de la ciència i la tecnologia per afrontar el canvi climàtic.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…