El Recinte Modernista de Sant Pau acull des del 26 de febrer i fins al 26 de març “Art Solidari”, una exposició d’art benèfica amb l’objectiu de captar fons per la investigació de la Covid. Aquesta iniciativa està promoguda des de la Fundació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i parteix d’una proposta de l’escultora Patricia Cancelo qui, poc després de la declaració del primer estat d’alarma, va donar un primer lot de deu escultures per recaptar fons per un projecte d’investigació sobre els efectes del coronavirus sobre les dones gestants, impulsat per la directora del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de Sant Pau, Elisa Llurba.
Partint des de la primera donació de Patricia Cancelo, la Fundació Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’artista van idear aquesta iniciativa solidària a la qual finalment s’hi han adherit deu artistes més, tots ells comparteixen una especial vinculació amb la ciutat de Barcelona. “Jo ja havia fet exposicions solidàries en el passat, però en aquell moment vaig creure que era molt important ajudar a la ciència en tot el que fos possible, i quan veig veure la feina que estava fent la doctora Elisa Llurba, vaig decidir que era imprescindible ajudar com pogués”, comenta Patricia Cancelo.
Ara fa un any que l’escultora va fer aquesta donació, però encara no s’havia pogut concretar com es faria l’exposició, ja que el recinte no tenia espais disponibles per cedir i els diferents confinaments impossibilitaven que es pogués dur a terme. Fa dos mesos, però va quedar lliure el Pavelló de l’Administració i es va decidir que era el moment de fer realitat el projecte.
Ha estat la mateixa Patricia qui ha buscat artistes interessats a col·laborar, i segons comenta, n’hi ha hagut tants que alguns s’han quedat fora. “Hem preparat aquesta exposició en quatre setmanes, quan normalment podríem trigar gairebé un any. Ha estat un esforç titànic, però n’estem molt orgullosos i satisfets”, diu Cancelo.
A l’exposició hi conviuran les escultures de Patricia Cancelo, les obres urbanes de Balu i Francisco de Pájaro “Art is Trash”. També hi tindran presència els quadres de Carles Azcón, fotosíntesi entre el món i el color; les creacions icòniques Pop Art de Silvio Alino; la poesia visual convertida en disseny, de Lluís Cadafalch; les pinzellades d’amor de Mercedes Rogla; els murals flotants de Valiente Creations; l’harmonia en els olis de Josep Maria Forcada; el realisme de Luisa Chaves i els retrats expressionistes de María José Hernández. També hi col·labora el marxant Marc Latorre, que aportarà la cartera d’artistes als quals representa. Molts dels artistes han creat obres específiques per a la mostra, basades en el context actual.
Els artistes que participen en aquesta mostra han acordat amb l’entitat organitzadora, la Fundació Hospital de la Santa Creu i Sant pau, que els beneficis de la venda de les obres es repartirà entre les dues parts. La fundació s’emportarà el 50% dels beneficis, uns diners que aniran destinats a finançar el projecte d’investigació sobre els efectes del coronavirus sobre les dones gestants, impulsat per la directora del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de Sant Pau, Elisa Llurba.
De moment han rebut més visitants dels esperats, i s’han venut més de 60 obres. Els preus oscil·len entre els 20 euros i els 20.000 euros, tot i que les obres més venudes solen estar en la franja dels 100 euros als 1.000 euros. “El que més m’està sorprenent és veure com tota la gent que ve té moltíssimes ganes d’ajudar. N’hi ha que es poden permetre comprar una obra, però d’altres venen i ens diuen que no ho poden pagar, però ens feliciten o ens agraeixen la iniciativa. Això ens fa sentir molt satisfets i ens dóna molta força”, finalitza Patricia Cancelo.