Amb un creixement del 6,6% tot i la pandèmia, Catalunya pren el lideratge a Andalusia i aconsegueix superar per primera vegada els 11.000 milions d'euros en vendes internacionals de productes alimenticis
La demanda internacional de porc i, especialment, les comandes que arriben des de la Xina, segueix impulsant amb força el sector porcí català i, en conseqüència, el conjunt de les exportacions de productes d’alimentació. Catalunya es consolida així no només com una potència alimentària, sinó que passa a liderar també el rànquing espanyol d’exportació d’aliments, arravatant la posició que fins ara ocupava Andalusia.
Segons Datacomex, la base de dades del comerç exterior europeu, Catalunya va exportar l’any 2020 aliments valorats en 11.435 milions d’euros, una xifra que suposa marcar un nou rècord i que representa un creixement del 6,62% respecte a l’any anterior tot i la crisi de la Covid-19. L’increment en termes de volum és similar, en situar-se en el 6,95%. Segons Prodeca, l’empresa pública de la Generalitat dedicada a la promoció dels productes agroalimentaris catalans, cap altre sector econòmic va aconseguir l’any passat fer créixer les seves exportacions.
Així, l’agroalimentació es reafirma com un dels motors de l’economia catalana i, per primera vegada, se situa com a segon sector econòmic exportador, per darrere de les semifactures i per davant dels béns d’equipament. L’any 2019 ja s’havia aconseguit passar per davant de la indústria de l’automòbil. “Tot i la Covid i la incidència de les polítiques proteccionistes de l’Administració Trump o la incertesa del Brexit, el sector agroalimentari català demostra la seva resiliència”, emfatitza Prodeca. Malgrat el Brexit, les empreses catalanes han incrementat un 2,4% les exportacions al Regne Unit durant el 2020 exportant per un valor de 566 milions. Al contrari, l’impacte de les polítiques proteccionistes de Trump ha representat una disminució de les exportacions als Estats Units d’un 10,58%, afectant especialment el sector del vi (-10%) i l’oli d’oliva (-24%).
L’increment del 6,62% és 2,34 punts superior a la mitja registrada a l’Estat espanyol (4,29%) i permet que el pes de Catalunya sobre el total d’exportacions agroalimentàries de l’Estat s’elevi ja al 21,53% del total.
Així mateix, el 40% de totes les vendes a l’exterior corresponen al sector carni, amb una facturació de 4.592 milions d’euros, un 13,90% més. En volum de tones, l’increment de les exportacions de carn ha crescut un 11,68%. Dels diferents subsectors, és el dedicat a la producció de carn de porcí el que exerceix d’autèntica locomotora, amb un creixement del 15% motivat per la forta demanda de la Xina, que ja s’ha convertit en el primer client de la carn de porc catalana, per davant de França —país que habitualment havia liderat les compres— i de Japó. Segons Prodeca, el 56% de la taxa de variació anual de les exportacions respon a la contribució del porcí.
En termes de valor, al generar el 26,7% de les vendes, el segon grup d’aliments més exportats són els englobats a la categoria de multiproducte, els també anomenats fine foods. Amb un valor de 3.054 milions, un 2% menys que l’any 2019, aquest segment inclou als fabricants de pastisseria, cafè, làctics, confiteria, fruits secs o melmelades, entre altres.
En tercera posició figuren les exportacions de fruita i hortalisses, amb un valor de 965,86 milions. Els productes més exportats són els préssecs, les nectarines, els cítrics i les pomes i peres. Per darrere la carn, els fine foods i la fruita, se situen les vendes d’oli (713 milions, un 12,49% més) i el sector del vi i el cava, que cau un 10% en valor (522 milions) i un 2,45% en volum. El cava representa el 53% del valor exportat.
A Catalunya hi ha ara 2.713 empreses agroalimentàries que exporten de forma regular. Ho fan a més de 190 països, tot i que la Unió Europea copa el 59% de les vendes, un 1,53% menys. Enfront d’aquest retrocés destaca l’increment del 21% experimentat pels països tercers i, en especial l’impuls del continent asiàtic (+43%). En termes absoluts, França és el primer país importador del camp català (17% del total), seguit de la Xina (14,9%), Itàlia, Alemanya, Regne Unit i Portugal.
En els últims deu anys, les exportacions agroalimentàries catalanes han crescut un 84,73% en valor i un 45,78% en volum, fet que posa en relleu que el sector és competitiu pel seu valor afegit.
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…