Nou rècord d’inversió en el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya. Tot i la pandèmia, el 2020 les startup de salut de la bioregió catalana han aconseguit sumar 226 milions d’euros, la xifra més alta de tota la seva història. Si es té en compte que el 2018 el volum d’inversió va ascendir a 112 milions, l’import s’ha duplicat en només dos anys.
La principal font d’inversió ha estat el sector del capital risc, amb una aportació de 140 milions. S’han comptabilitzat 41 operacions, un 58% més que el 2019, segons un informe presentat per Biocat i per CataloniaBio & HealthTech.
Les inversions més altes s’han concentrat a les empreses de biotecnologia i tecnologies mèdiques, tot i que el subsector que creix més ràpidament és el de les companyies de digital health, on la inversió s’ha multiplicat per 2,6 vegades des de 2018.
El 62% del capital risc aixecat compta amb la participació d’inversors internacionals; concretament, s’han comptabilitzat 73 inversors estrangers el 2020, cinc vegades més que el 2015. Són fonamentalment europeus i nord-americans.
Hi ha hagut set empreses catalanes del sector biotech que han tancat rondes d’inversió per més de deu milions d’euros el 2020. Les principals operacions les han protagonitzat Ona Therapeutics (30 milions), Minoryx Therapeutics (25 milions) i Oryzon (20 milions).
Es calcula que el sector de les ciències de la vida i la salut genera el 7,3% del PIB de Catalunya i dóna feina a 230.000 persones. “Aquestes xifres reforcen la convicció sobre el potencial d’escalat de l’ecosistema al nivell d’altres països europeus. No hi ha cap motiu per no ser ambiciosos i pensar que podem arribar a xifres d’inversió similars i aspirar a atreure sèries A”, ha destacat Jordi Naval, director general de Biocat.