Rècord històric de 80.538 milions per a les exportacions catalanes

El sector exportador català s'ha revalidat com a motor econòmic del territori a l'incrementar les vendes a l'exterior, l'any passat, un 21,5% respecte de 2020 i un 9% sobre 2019. L'activitat ha mostrat una forta resiliència davant la crisi de la Covid-19.

Les exportacions catalanes van batre el rècord històric el 2021 en assolir els 80.538 milions d’euros, un 21,5% més que el 2020 i un 9% més que el 2019, malgrat la crisi de la Covid-19. Així, l’increment de les vendes a l’exterior es va situar per sobre de la mitjana de la zona euro, que va ser del 17,7%.

Sectorialment, les vendes de Catalunya a l’exterior han registrat alces d’entre el 30% i el 12% en les principals activitats exportadores. Així, un 30% les ha generat la indústria de productes químics, seguida dels béns d’equip (16,6%) i alimentació i begudes (15,4%). La UE segueix sent la principal destinació de les exportacions catalanes, amb un increment del 17,1% el 2021, seguit de la resta d’Europa i Àsia, malgrat les dificultats que hi ha hagut amb la pandèmia.

L’activitat exportadora es manté com la més alta del conjunt d’Espanya, representant el 25,4% del total de les vendes internacionals.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha assenyalat que les dades del 2021 han superat “totes les previsions” i han demostrat “la robustesa i resiliència de l’economia catalana i del seu teixit empresarial: hem superat una situació molt complexa amb la crisi de subministrament i l’augment de preus”.

El conseller s’ha mostrat confiat que es mantindrà la tendència a l’alça que només es va veure truncada el 2020 a causa de la pandèmia. Per a futur, el conseller Torrent considera que cal intensificar la col·laboració públicoprivada perquè el sector exportador segueixi sent el veritable “motor” de recuperació econòmica, como queda demostrat pel fet que el seu creixement està per sobre de la millora del Producte Interior Brut (PIB) català.

Torrent ha mostrat el seu optimisme sobre que aquest creixement tingui recorregut el 2022, tot i que la dependència dels mercats exteriors ha pogut suposar un problema en alguns moments, i ha recordat que la internacionalització de l’economia catalana ha estat “històrica” i es va intensificar a partir del 2008 quan, a conseqüència de la crisi, va caure la demanda interna i les empreses van haver de mirar a l’exterior.

El titular d’Empresa també ha insistit en l’oportunitat que suposen els fons europeus Next Generation —dels que ha demanat la cogestió al Govern espanyol— per impulsar un canvi en el model productiu i fomentar la innovació, ja que “internacionalització i innovació van lligats”.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024