L’emblemàtic Tramvia Blau va deixar de circular per l’Avinguda Tibidabo a principis de 2018, quan s’apropava als 120 anys d’història. L’aturada del servei es va fer per poder modernitzar la seva infraestructura, amb un cost estimat d’uns 19 milions d’euros, però aquest procés s’ha anat dilatant en el temps i poc s’ha avançat des del seu comiat.
El primer senyal d’activitat després de l’últim viatge va ser a principis de 2019, quan es van executar unes obres d’urgència per renovar la coberta d’una de les naus de la cotxera on es guardaven els tramvies, motivades per la necessitat de retirar l’amiant que hi havia a les planxes de la teulada antiga. Ara, després de tres llargs anys, es comencen a fer tímides passes per apropar-se a la recuperació del servei comercial d’aquest tramvia.
L’empresa barcelonina de consultoria Tec-Cuatro, especialitzada en serveis d’enginyeria civil i arquitectura, acaba de guanyar el concurs per redactar el projecte constructiu per a la renovació i actualització de les instal·lacions del Tramvia Blau, tant dels mateixos vehicles com de les cotxeres, i la urbanització de l’Avinguda Tibidabo i les places Kennedy i Doctor Andreu, les seves parades d’inici i final.
En concret, la remodelació que ha de dissenyar Tec-Cuatro suposarà la construcció d’una nova plataforma ferroviària en el mateix itinerari; el canvi de totes les vies (2.662 metres lineals), els aparells de la via, la catenària i els 139 pals de subjecció, i la restauració i actualització dels tramvies.
L’oferta de Tec-Cuatro, per un valor de 561.190 euros, ha estat la més ben valorada i ara s’obre un període de 18 mesos per desenvolupar els projectes corresponents. Un cop es faci, s’hauran de licitar les obres que resultin de la proposta de l’empresa barcelonina, adjudicar-les i posar-les en marxa. És a dir, encara queda molt per tornar a veure circular el tramvia més vell de la ciutat.
Tec-Cuatro, llarga experiència en obres de mobilitat
La companyia guanyadora de la licitació té una llarga experiència en el disseny i la supervisió d’obres clau per a la mobilitat a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Tec-Cuatro ha participat en el disseny de part de l’L9 i del viaducte de l’L10 a la Zona Franca, com també en algunes de les estacions d’aquestes dues línies.
L’empresa barcelonina de consultoria Tec-Cuatro, especialitzada en serveis d’enginyeria civil i arquitectura, ha participat en el disseny de l’L9 i el viaducte de l’10 a la Zona Franca
Més enllà del metro de Barcelona, l’empresa també s’ha encarregat de la supervisió de les obres dels túnels sota la plaça Glòries o de l’estació Eix Macià de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) en la línia de Sabadell.
L’últim supervivent de l’antiga xarxa de tramvies
El Tramvia Blau és l’últim supervivent que queda a Barcelona de l’antiga xarxa de tramvies, després que desapareguessin dels seus carrers a principis de la dècada dels 70. La història d’aquesta línia està íntimament lligada a l’avinguda per on circulava. El seu artífex, el doctor Salvador Andreu, va plantejar la urbanització de la zona, pensada per les classes benestants de la ciutat, a la vegada que creava els mitjans de transport per poder-se desplaçar.
Els vehicles del Tramvia Blau en un principi eren verds, però se’ls va pintar de blau després d’un accident
El 1901 va ser quan es va inaugurar aquest servei de tramvia. Dels cotxes que es van estrenar aquell any, només es manté el número 2, explica el director del centre d’estudis Terminus CET, Joan Carles Salmerón. El tramvia número 2 serà el que s’escaparà dels treballs de remodelació que ara comença a definir Tec-Cuatro, amb la voluntat de mantenir el seu valor com a peça històrica. Com a detall curiós, els primers vehicles no eren blaus sinó verds, però es va canviar el color el 1945 després d’un accident, quan també es va començar a anomenar Tramvia Blau.
El tramvia no va ser l’únic mitjà de transport que Andreu va idear per al Tibidabo. El 1901 també es va donar el tret de sortida al funicular del Tibidabo, que connectava l’actual plaça Doctor Andreu, en honor al seu impulsor, amb el parc d’atraccions. Tal com remarca Salmerón, mentre que el nou funicular del Tibidabo, la Cuca de Llum,es preveu que torni a estar en funcionament el segon semestre d’aquest any, encara s’haurà d’esperar bastant per poder connectar-se amb la ciutat a través del Tramvia Blau.