Gastronomia

Els regals gastronòmics més llaminers de Barcelona

Barcelona és una marca que no només es mostra amb orgull en el sector turístic. La nostra ciutat alberga artesans i creadors gastronòmics que fan bandera del 'made in Barcelona' amb propostes d'absoluta excel·lència. Què millor que regalar la nostra Barcelona més dolça i gastronòmica als qui tant l'estimem?

Amb Nadal molt a la vora, ara és el moment per buscar i escollir regals per als nostres éssers estimats que a més de ser originals, brindin experiències i mostrin el marcat caràcter gastronòmic i d’excel·lència que ofereixen els nostres artesans i elaboradors.

I on aquesta excel·lència és visible, és en l’univers dolç.

Panettone deliciós

Comencem aquesta selecció amb un dolç que en l’última dècada ha guanyat terreny, situant-se entre els preferits pels barcelonins per acompanyar les sobretaules més festives i, fins i tot, amenitzar els dies abans d’àpats tan assenyalats. Aquest dolç que hem adoptat com a propi és el panettone, una peça d’art d’origen italià que és una parenceria de domini de la massa i la cocció. El format tradicional s’elabora amb una massa brioix suau, esponjosa i saborosa en forma de cúpula i incorpora fruita confitada i panses, i mostra un cruixent glacejat.

Ton Cortés, del forn Suca’l, s’ha erigit enguany amb el guardó del prestigiós Coppa del Mondo a Milà amb la seva proposta de panettone tradicional. Tota una fita, perquè aquest dolç de Nadal és considerat com la catedral, per la seva complexitat, i Cortés és el primer mestre no italià que guanya aquest premi. Ara bé, si se li pregunta a Cortés pel secret, esbossarà un somriure i dirà que molta passió i moltes hores de treball. Val la pena provar aquesta meravella que costa 45 euros el quilo i 27 euros el mig quilo.

Continuant amb els premis, un altre panettone premiat que no pot faltar és el de Mervier Canal: el millor panettone clàssic artesanal 2024, elaborat pel mestre Toni Vera, es pot gaudir per 40 euros; 750 grams de professió amb la seva tradicional fruita confitada (cedre, taronja i panses golden) que és tota una delicadesa al paladar.

El ‘panettone’ clàssic de Mercier Canal, el millor de 2024.

Buscant en el terreny de la innovació del panettone, està el de cafè d’especialitat del mestre pastisser Oriol Carrió a la seva Pastisseria Carrió, elaborat amb el cafè d’especialitat Tornado, de Granollers. El resultat és un panettone que navega entre el dolç i l’àcid de manera suau, amb la recognoscible textura airejada i molt esponjosa que converteix a aquest panettone de cafè i xocolata en protagonista de desdejunis, sobretaules i berenars d’allò més llaminers. Es comercialitza en 500 grams, per 24 euros.

A Brunells, d’altra banda, ni falta el tradicional ni el de xocolata (tots dos per 40 euros el quilo), però on fan un pas més enllà és en proposar una idea que, de tan sorprenent, és genial: llescar el panettone el més fi possible, posar-hi pernil dolç i formatge i escalfar-ho. Voilà el bikittone, una versió de matisos dolços del nostre bikini, que està deliciosa. Per finalitzar, no podem oblidar el panettone d’en Miquel Saborit, un altre artesà considerat com un dels millors del món. El viatge fins a Torelló per comprar aquesta joia en el seu forn Més k Pa està més que justificat.

Oriol Carrió ha creat un ‘panettone’ de cafè d’especialitat.

Torrons artesans: de la tradició a la creació

Encara que el panettone ha conquistat moltes llars i preferències, el torró continua sent el rei de les taules nadalenques i un regal que abans oferia el Tió de Nadal i ara s’obsequia com un objecte de consum i desig. Hi ha tantes varietats de torrons com imaginació tinguin els seus elaboradors: des dels més clàssics de Xixona, ametlla, crema cremada o xocolata amb ametlles a creacions absolutament sorprenents en les quals els sabors salats es converteixen en dolços i incorporen ingredients com la sal o el blat de moro.

La Campana és un dels obradors tradicionals clàssics més interessants de la nostra ciutat. Regentat per la tercera i quarta generació, i liderant Maria Dolors Mira, quan arriba Nadal els aparadors de les seves dues botigues-obrador al carrer Princesa s’engalanen amb torrons i polvorons d’elaboració pròpia, absolutament artesanal. El seu torró de Xixona (20,95 euros) és deliciós, però el que ha reportat més fama a la casa és el de crema cremada (20,95 euros): cada matí, en campanya nadalenca, cremen les barres de torró i les emboliquen en paper encerat per mantenir el cruixent i que aquest conservi el suculent tou interior. Un altre imprescindible són els seus polvorons, alguns dels quals han guanyat premis internacionals.

Bomboneria Pons, a Sants i a Les Corts, té un variat assortiment de 36 referències de torrons d’elaboració pròpia. Aquest obrador artesanal de bomboneria, obert el 1960 a Sants i dels pocs que encara segueixen en actiu a Espanya, mereix la visita a les seves botigues: traspassar la seva porta és com entrar en un túnel del temps amb parada a la fàbrica de xocolata de Willy Wonka. Prestatgeries i taulells plens de creacions de xocolata, embolicades amb cel·lofana o capsetes que semblen de joieria, amb gran destresa, reben al client. Els torrons imprescindibles de la casa són el cubà negre (14,95 euros), el praliné d’ametlla negra (14,95 euros) o el de tòfona al marc de cava (14,95 euros).

L’àmplia selecció de torrons de La Campana.

Seguint amb marques made in Barcelona, Simón Coll és una altra a tenir en compte. Artesans de la xocolata des de 1840, els seus torrons de xocolata es defineixen per estar elaborats amb xocolata d’origen seleccionat (elaborat en el seu obrador des del torrat del cacau al producte final) i fruits secs sencers, de textura ferma i deliciós sabor on els ingredients es noten i es gaudeixen. Els més coneguts són els de xocolata amb ametlles o avellanes i és possible triar entre xocolata amb llet i xocolata negra (70%). El seu preu és de 5,95 eros la barra i es pot comprar online o a la seva botiga de Rambla Catalunya (concretament, al carrer Rosselló, 80).

En aquest periple pel món torroner, i vistes les propostes artesanals més clàssiques, no poden faltar els productes d’elaboradors artesans que prenen el torró com a referència i juguen amb la forma, la textura i els sabors. Casa Cacau, el referent en elaboracions dolces dels germans Roca, té una proposta de torró inspirada en l’imaginari del Trencanous, el conte escrit per Ernst Theodor Amadeus Hoffmann en el qual una joguina cobra vida per Nadal: el torró recrea la forma de la joguina i està elaborat amb xocolata negra i nou, farcit d’una cremosa gianduja amb galeta cruixent, el centre de ganache de caramel amb taronja i la part superior de gianduja airejada amb trossos de nous caramel·litzades.

Les noves generacions de creatius en la xocolata han trobat a Barcelona inspiració i un aparador a nivell internacional

L’Atelier, el projecte dels mestres pastissers Eric Ortuño i Ximena Pastor, sempre atents a l’avantguarda, presenten torrons amb delicioses combinacions de sabors i formes. Com Casitas, un torró d’speculoos, caramel salat i xocolata negra amb una delicada forma de caseta, ideal per al consum individual, o l’Eixample, que recrea en forma la seva recognoscible quadrícula, de praliné de macadàmia, xocolata dolça i xocolata blanca torrada, lleugerament salat.

La xocolata, estrella indiscutible

No hi ha univers dolç sense xocolata, l’estrella indiscutible. I no hi ha Nadal sense que les preuades elaboracions realitzades en cacau, en múltiples formes, percentatges i textures siguin un dels regals més valorats, ideals per a totes les edats. Lluc Clusellas, guardonat el 2023 com el Millor Xocolater del Món en el concurs internacional World Chocolate Masters celebrat a París, és un dels protagonistes de l’escena. Sota la marca Eukarya comercialitza les seves creacions: des de tradicionals rocs d’ametlla i xocolata negra o d’avellana amb xocolata amb llet, a tauleta. Per als qui encara no hagin tastat les excepcionals xocolates de Eukarya, el regal que conquistarà cors és la Selecció Eukarya, un pack que conté els hits de Clusellas: quatre tauletes de xocolata, esfèrics, roques i crema de cacau i avellanes. Es comercialitza a la botiga en línia de Eukarya per 62 euros i a la seva botiga física a Vic, on, com a novetat d’enguany, es podrà gaudir de la seva xocolata líquida.

El lot de Nadal més compet de Bubó. © Jairon Garcia

Bubó, un altre referent en la creativitat en dolç des de fa decennis a Barcelona, sempre té novetats originals, però en aquesta ocasió el focus està en gaudir de l’excel·lència de Bubó en una caixa que conté els productes en xocolata que més renom els han reportat, com les tauletes, els bombons i creacions exclusives (els Cubombons, en forma de cub, o els Mendiants, bombons plans amb fruits secs). La caixa més completa té un preu de 120,80 euros, encara que s’ofereixen altres sis packs més amb diversos productes i preus més assequibles, disponibles tots ells a la seva botiga en línia o a la seva botiga del Born.

Les noves generacions de creatius en la xocolata han trobat a Barcelona la inspiració i l’aparador a nivell internacional per mostrar la seva particular visió del dolç. A Es4sense, la Tatiana i la Ksenia proposen una aposta més sentimental, emotiva i sensible, buscant la delicadesa dels detalls i els moments que es volen encapsular per Nadal. La selecció de les seves xocolates és un viatge pels principals centres d’elaboració (Veneçuela, República Dominicana, Bali, Madagascar, el Brasil o Ghana) i bona mostra de la delicadesa i elegància de les seves creacions és el cofre Haute Couture (51 euros), una selecció de 16 bombons entre els quals es troba el bombó finalista a Millor Bombó d’Espanya: taronja sanguina, llet cremada, ganache de gerd i xocolata blanca. Totes les seves delícies es poden adquirir a la seva botiga a Balmes 147 o a la seva botiga online.

‘Casitas’, el turró de caramel salat, ‘speculoos’ i xocolata negra de L’Atélier.

Ara sí, els arbres de Nadal i les taules festives ja podran comptar amb una selecció de dolços de Nadal perquè gaudeixin tots els paladars de la família i amics. Una selecció made in Barcelona dels seus principals creadors artesans, pensada perquè cap butxaca es quedi sense regal, i cap gurmet es quedi sense tastar un dolç Nadal.

Compartir
Publicado por
Marta Garreta

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Quatre comerços i un mercat de Barcelona, distingits com a negocis centenaris

La Generalitat premia el Mercat de Sants, la merceria Perelló, el Forn Padró, la Farmàcia…

18 de desembre de 2024
  • Opinió

Cap a una nova ‘ciutat global’?

El 1991, la sociòloga Saskia Sassen va publicar el llibre The Global City: New York,…

18 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

Catalunya lidera la captació dels Next Generation amb 8.527 milions

Les empreses són el col·lectiu que ha rebut més recursos provinents del fons europeu, amb…

18 de desembre de 2024
  • Música

El Concert de Sant Esteve viatjarà per tradicions nadalenques del món

Els 350 cantaires de la família coral de l'Orfeó Català tornaran a reunir-se en una…

18 de desembre de 2024
  • Professionals

El Govern atorga la medalla d’or a Isak Andic

La plantilla de Mango s'acomiada del seu fundador a la seu central de Palau-Solità

17 de desembre de 2024
  • Lletres

El sector del llibre suma un nou rècord i registra unes vendes de 1.200 milions

Els lectors més joves continuen creixent i el còmic es recupera

17 de desembre de 2024