El món de la fleca ha fet un gir en aquests últims anys, convertint-se en molt més que simplement un lloc per comprar pa. A Barcelona, abunden les bones fleques, amb història i ànima. No obstant això, en aquesta ocasió, m’agradaria parlar de tres fleques que destaquen com a tendència diferenciadora en l’àmbit del retail.
La raó? No només ofereixen pa de massa mare excepcional, sinó que també presten atenció meticulosa a cada detall, des del màrqueting fins a la presentació dels seus productes i el servei al client, mantenint una coherència en tot. Aquestes fleques encarnen les famoses 3P del retail (producte, procés i persones), aconseguint proporcionar la tan anhelada comoditat i confort.
Turris, Baluard i Mayer són com els reis de la fleca de tendència a Barcelona. Cadascuna té el seu propi estil, però totes són excepcionals. El que les fa tan especials no només és la bona qualitat, sinó també la forma com ho presenten, com vetllen per l’espai i creen un ambient que et fa sentir bé des del moment que travesses la porta.
Turris és una història de dedicació i passió; des de 2008 elaboren diàriament pa artesà a l’estil de tota la vida. El mestre flequer, Xavier Barriga, prové d’una família d’amants del pa i el 2008 va obrir la seva pròpia fleca al carrer Aribau de Barcelona. Des de llavors, la família Turris ha crescut, i avui compta amb 34 fleques més enllà de Barcelona, a Sant Cugat, Sabadell, Granollers, Badalona i fins i tot a Madrid, totes amb els seus propis obradors envidrats a la vista.
A Turris, parlar de persones, ofici, paciència, tacte, passió, creativitat i sostenibilitat no és només un lema: es viu a cada racó de la fleca. L’experiència Turris s’ha convertit en una part de la meva rutina matinal. Els dissabtes, quan surto a córrer, la meva parada obligatòria és aquesta fleca, perquè el pa és impecable i l’esmorzar és de gaudi, la millor manera d’iniciar el dia.
Turris ha llançat el seu propi Turriscao, un brioix tou farcit de crema de cacau. La primera vegada que el vaig provar, em van dir a la botiga: “Hem llançat això, a veure què et sembla”. Vaig quedar tan encantat que ara, quan hi vaig, no puc evitar emportar-me’n quatre o cinc. L’anècdota més divertida va ser quan la responsable una matinada em va reconèixer i em va dir: “Sobretot, no t’oblidis dels Turriscaos, els hem canviat de lloc”. Aquesta atenció personalitzada, aquesta vocació de servei, és el que fa una fleca de qualitat.
I això és una realitat en què poso molta èmfasi, en diferenciar entre botigues que simplement expenen productes i aquelles que realment venen experiències. Moltes empreses de retail perden grans sumes de diners per no enfocar-se a vendre, sinó només en expendre productes. Turris és una fleca centrada a vendre, i per això és la número u. Al seu torn, la botiga en línia de Turris facilita l’entrega directa al teu lloc preferit, i amb l’opció de click and collect, pots recollir-ho a l’obrador del barri que més et convingui.
Turris, Baluard i Mayer destaquen pel seu enfocament cap a la venda, no només com a llocs d’expendir productes, sinó com a autèntics venedors d’experiències
Baluard, amb una rica història familiar que es remunta a 1892, fusiona amb mestria la tradició i la modernitat sota el lideratge d’Anna Bellsolà, una professional de quarta generació. El 2007, aquesta fleca emblemàtica va obrir les portes al carrer Baluard 38 de la Barceloneta, marcant l’inici d’una nova era, dissenyant amb cura cada tipus de pa que volien elaborar i construint el seu primer forn de llenya.
Al llarg dels anys, Baluard ha recollit no només nombrosos pans exquisits, sinó també una clientela lleial i diversos reconeixements. Anna Bellsolà va ser honorada amb el prestigiós guardó de Millor Professional el 2010 per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, i a més, va rebre el reconeixement com a Jove Empresària de Fleca el 2011, atorgat pel Gremi de Flequers, consolidant així la reputació de Baluard com a una fleca de referència a Barcelona.
La col·laboració amb la cadena d’hotels Praktik va marcar una fita per a Baluard, quan va inaugurar el primer hotel-forn del món. El 2014 va obrir una segona fleca, ampliant encara més la seva presència el 2015 a llocs com Pedralbes i les places Gourmet d’El Corte Inglés. I el 2016 van establir un obrador exclusiu per proveir amb pa a diversos punts gastronòmics a Barcelona, inaugurant el seu tercer forn de llenya.
En aquestes tres fleques, les 3P del retail (producte, procés i persones) juguen un paper fonamental per oferir comoditat i confort
Les fleques Mayer, presents en molts dels barris de Barcelona, des de Gràcia a Poble-sec o Sarrià, produeixen pans artesans, mantenint el savoir-faire francès. Ofereixen una gran varietat de pans fets a mà, croissants i altres productes completament artesans.
El xef flequer Eran Mayer es va formar a França a la prestigiosa École Ferrandi. Va dirigir una exitosa fleca a París que va ser classificada com una de les deu millors fleques de la ciutat per la seva baguette de tradició francesa, de manera que, coneixent aquest detall, podem fer-nos una idea de la qualitat del producte.
Com deia, en aquestes tres fleques, les 3P del retail (producte, procés i persones) juguen un paper fonamental per oferir comoditat i confort. La diferenciació entre botigues expenedores i venedores rau en la seva capacitat per vendre experiències úniques.
Tant Turris com Baluard i Mayer destaquen pel seu enfocament cap a la venda, no només com a llocs d’expendir productes, sinó com a autèntics venedors d’experiències. El component visual i de confort, des de la presentació dels productes fins a la interacció personalitzada amb els clients, és la clau per augmentar les vendes.