Sala interior Arcano, con los arcos de la antigua caballeriza del S XVII.
BARCELONA I GASTRONOMIA, ARA EN UN ÚNIC LLOC

El restaurant Arcano proposa catar i assaborir la història del Born

El local, ubicat al cor del barri barceloní, ofereix als seus comensals una experiència única que combina gastronomia i història. En un ambient íntim i acollidor, convida a descobrir la riquesa cultural de la zona mitjançant una selecció de plats que reten homenatge a les seves arrels culinàries.

Sabíes que les Carasses, aquelles escultures que ens observen des de les cantonades d’alguns edificis del nucli antic de Barcelona, van ser usades per indicar on es podia gaudir de la companyia de dones de moral relaxada? O que les lletres gairebé desgastades d’algunes façanes es van pintar amb la sang dels bous i vaquetes de les capees que els nobles celebraven quan algun dels seus fills es llicenciava?

Són algunes de les anècdotes que s’expliquen als comensals d’Arcano. L’emblemàtic restaurant, ubicat al cor del barri barceloní del Born, acaba d’estrenar el pack Les Joies Amagades del Born. Aquest recorregut únic cerca obrir la gana del comensal passejant prèviament pels carrerons del barri, i descobrint alguns secrets d’onze racons fascinants del nucli antic de Barcelona. “És una manera de convidar els nostres comensals a submergir-se en la història de la nostra ciutat i culminar la ruta, assaborint un selecte menú gastronòmic al recer d’unes parets de pedra gruixudes i unes arcades medievals del S.VII, les d’Arcano, una de les joies amagades del Born”, subratlla Gabriel Buchaillot, propietari de l’establiment.

I és que, Arcano, situat al carrer Mercaders núnero 10, és molt més que un restaurant, és un viatge en el temps i un dels locals amb més encant de Barcelona, no només per la seva ambientació —llums tènues, mobiliari de fustes nobles i un celler—, sinó també perquè ocupa unes antigues cavallerisses del segle XVII exquisidament restaurades, cosa que li atorga un ambient màgic i ple d’història.

Un tour teatralitzat pel Born

El tour Les Joies Amagades del Born recorre alguns racons del barri pels quals normalment turistes i barcelonins passen de llarg. A cadascuna de les parades, els guies d’HL Comedy Tours, revelen la història i els secrets més fascinants del Born, d’una manera molt diferent, sempre amb anècdotes, llegendes i moltes dosis d’humor. Així, descobreix els secrets que atresora la plaçeta d’en Marcus, un dels racons més encantadors del Born; o el passat de la plaça de Sant Pere de les Puel·les; l’origen del nom del carrer dels Petons; les llegendes del Convent de Sant Agustí; el carrer del Rec i el seu passat comercial; el llegat històric del Pla del Palau; algunes curiositats del Fossar de les Moreres; els secrets amagats de la Basílica de Santa Maria del Mar; per què ens miren les Carasses al carrer dels Mirallers; o l’encant del carrer de Bòria.

Però el “plat principal” de la ruta és Arcano, principi i final del recorregut. Un local que amaga murs i arcs del segle XVII.

Un final gastronòmic a Arcano

Perquè, després de dues hores d’immersió històrica i cultural, els visitants tornen a Arcano per assaborir un menú exclusiu dissenyat pel xef Nicolás Limarino, en què destaquen el compromís amb ingredients frescos de proximitat i carns a la brasa, acuradament seleccionades per oferir-ne una experiència gastronòmica autèntica i d’alta qualitat. “Ocupem un dels locals amb més història de la ciutat, per això sentim el deure d’explicar històries a través dels nostres plats i vins, i ara, també, a través d’aquesta nova experiència cultural i gastronòmica”, subratlla Gabriel Buichallot.

El celler és un dels racons més bells del restaurant.
El celler és un dels racons més bells del restaurant.

Així, els comensals poden gaudir de plats ja emblemàtics de la casa, com el tàrtar de tonyina i festucs amb cruixent de plàtan mascle; les mítiques patates baby brasejades, acompanyades de la seva exclusiva salsa brava fumada; l’ou a baixa temperatura amb parmentier de porros i pips de pernil ibèric; la ploma ibèrica amb crema de cacauets, acompanyada de moniato fumat; o el filet Angus argentí a la brasa, entre altres plats. Tot això maridat amb algun dels vins seleccionats de petits cellers pel sommelier Gianpierre Casas Castillo, i servits pel maître Ricardo Pires Alcantara.

Cuina oberta els set dies de la setmana

Aquesta tardor, a més, Arcano celebra el seu 12è aniversari sota la direcció del grup Quibuch (fundat per Gabriel Buchaillot, Claudia Quintero i Germán Buchaillot), amb Gianluca Bove com a director. Un temps en el què s’ha convertit, per a molts, en el restaurant preferit per gaudir de sopars íntims (fins al setembre, únicament obria al migdia de divendres a dissabte). Ara, però, Arcano vol començar a donar l’oportunitat a més comensals a gaudir de la mateixa experiència culinària qualsevol dia de la setmana, ja sigui per dinar o per sopar.

Una de les especialitats d'Arcano són les carns.
Una de les especialitats d’Arcano són les carns.

Així, des d’aquest octubre, Arcano obre els set dies de la setmana, des de les 13 fins a les 16 hores i des de les 18.30 fins a les 23 hores, donant l’oportunitat als seus comensals per assaborir plats com el carpaccio de filet de cèrvol amb fruits vermells, mostassa i tàperes cruixents o el corvall brasejat, cremós d’api nap i salsa cítrica d’ají groc, dues de les novetats de la carta. “La idea és oferir al migdia la nostra cuina amb la mateixa qualitat, sense canviar la nostra essència”, subratlla Gabriel Buchaillot.

Coincidint amb els nous horaris, l’establiment també posa en marxa un menú degustació per al migdia, on el comensal pot tastar alguns dels millors plats de la carta per 39 euros més begudes. A més, fidels a la seva filosofia i a la seva aposta pels productes de proximitat incorporen els suggeriments de temporada, plats confeccionats pel xef amb productes estacionals.

Tags from the story