Gastronomia

La revolució de la cuina xinesa a Barcelona

L'arribada de cadenes internacionals, la incorporació d'ingredients i plats genuïns i l'imparable expansió del ‘hotpot’ i el ‘bubble tea’ demostren que estem vivint una nova onada de sabors de la Xina més autèntica

Durant anys, la cuina xinesa ha estat simplificada i adaptada als paladars barcelonins, oferint una versió limitada i distorsionada de la seva rica diversitat culinària. No obstant això, les noves obertures a la ciutat han apostat per plats més fidels a la realitat d’aquesta cultura gastronòmica, dividida en vuit grans tradicions regionals.

Per això, hem seleccionat algunes de les propostes més interessants que han sorgit durant l’últim any, explorant el significat dels seus noms i els plats més emblemàtics. No només per incentivar l’aprenentatge d’un dels idiomes més fascinants del món, sinó perquè, en aquesta cultura, cada nom amaga una intenció. I recordeu que, per preguntar, “Com va?”, en xinès, podeu utilitzar l’entranyable expressió, “Nǐ chī le ma?“, que literalment significa, “Ja has menjat?”.

Maji Beef Noodles: els fideus artesans que van inspirar el ramen

La paraula japonesa ramen és una transcripció fonètica del xinès lamian, que significa “fideus estirats a mà”. Així doncs, podríem dir que l’especialitat del Maji Beef Noodles (Trafalgar, 50) es troba en l’origen del famós plat nipó. Obert al desembre, l’establiment elabora fideus artesans de vedella de Lanzhou, originaris de la ciutat de Gansu. El nom és un tribut a Ma Baozi, un membre de la comunitat musulmana hui que va establir els estàndards per a aquest plat el 1915.

A més dels seus fideus artesans, també preparen roujiamo, o hamburguesa xinesa, un entrepà de carn de porc de la regió de Shaanxi (que també es pot trobar al fantàstic West Street, especialitzat en fideus biang biang), “pollastre que fa salivar” (kǒu shuǐ jī) o el famós té d’herbes Wanglaoji.

Els fideus artesans de Lanzhou de Maji Beef Noodles.

Shu Hero: la febre imparable del hotpot

Obert el passat mes de febrer, aquest local defensa una frase captivadora: “Els alts i baixos de la vida, la valentia i la tendresa es troben dins d’una olla de hotpot“. I es que aquesta especialitat de Sichuan i Chongqing reflecteix molt bé la complexitat de l’existència: plena de moments dolços, amargs, picants i salats, que només els herois poden afrontar. Per això, el local porta el nom Shu Yingxiong (Passeig de Sant Joan, 125), que significa “Els herois de Shu”, en referència a l’antiga regió de Sichuan.

Cal destacar que Shu Hero ha escollit Barcelona com la seva primera parada a Europa, oferint una experiència similar a la que es pot trobar a les grans ciutats d’Àsia. La carta, accessible a través d’una tablet des d’on es fa tota la comanda, inclou quatre caldos diferents, que es poden combinar amb l’olla yin-yang. A més, paga la pena estar atents als plats especials que ofereixen durant festivitats com el Qixi (Sant Valentí xinès) o el Festival de la Lluna.

A Shu Hero proposen un hotpot autèntic.

Hammer: Sichuan a cops de martell

La paraula chuízi, que prové del dialecte de Sichuan i es tradueix literalment com a “martell”, ha estat escollida per denominar aquest local perquè, com ells mateixos expliquen, cada mossegada al Hammer (Avinguda Paral·lel, 99) és un autèntic “cop de martell” per al paladar. Aquí ofereixen alguns dels plats més estimats de la província asiàtica, especialment de la cuina jianghu, com el mapo tofu, l’albergínia amb salsa yuxiang o l’arriscat mao xue wang, un plat fet amb sang quallada d’ànec.

A més, és l’únic local de Barcelona on es pot tastar el fuqi feipian, “rodanxes de pulmó de marit i dona”, un plat de vedella tallada fina amb una generosa quantitat d’espècies, ideat per un matrimoni de Chengdu el 1930. També destaca la seva selecció de licors típics de Sichuan, com el baijiu d’estil Nongxiang del celler Luzhou Laojiao, o el maotai de Kweichow, que manté una recepta que data de la Dinastia Qing. El baijiu, estigueu-ne segurs, no trigarà a arribar a les cocteleries d’Occident.

Joyoo: endolcir les preocupacions creant ponts

El restaurant Joyoo (Diputació, 168) va obrir al desembre amb una carta que aposta per receptes tradicionals, destacant els famosos fideus creuant el pont. Aquest plat, originari de la província de Yunnan, compta amb més d’un segle d’història i ha estat reconegut com a patrimoni cultural immaterial de Kunming. Els fideus es serveixen en un brou calent, amb una combinació d’ingredients frescos que es cuinen al moment, en una safata en forma de pont.

A Joyoo destaquen els famosos fideus creuant el pont: aquest plat, originari de la província de Yunnan, compta amb més d’un segle d’història i ha estat reconegut com a patrimoni cultural immaterial de Kunming

A més dels fideus, Joyoo presenta una variada selecció de pinxos a la brasa, elaborats amb diferents tipus de carn i verdures. També sobresurten les seves postres de taro i fruites exòtiques, perfectes per capturar per a Instagram. El nom complet del restaurant, que es tradueix com “endolcir les preocupacions”, reflecteix la seva filosofia: proporcionar un àpat que no només alimenta, sinó que també aporta confort i serenitat.

Machi Machi: cap a un bubble tea més sostenible

Val a dir que l’auge de locals de bubble tea a la ciutat és del tot sorprenent, amb un ritme d’obertura mensual que fa plantejar-se si realment és un producte que es consumeix tant. Les recents Yeah Bubble Tea, Yi Fang Fruit Tea (que treballa amb granges catalanes), Chawoo, T8 Tea Bar o Of.cuz semblen demostrar que sí que hi ha un negoci en aquesta beguda inventada a la ciutat de Tainan a mitjan dels anys 80.

Una de les més interessants, però, és la de la cadena Machi Machi (Ronda de Sant Pere, 13). Aquesta marca, amb més de 70 botigues arreu del món, s’adapta als sabors locals de cada país on s’estableix i aposta per materials ecològics i opcions més saludables, com el te sense sucre. Entre els seus èxits, hi ha el te amb llet i crème brûlée, el matcha latte amb panna cotta i el de gessamí amb fruites fresques. Machi, per cert, significa “amic” en dialecte taiwanès.

Machi Machi s’adapta als sabors locals i aposta per opcions més saludables, com el te sense sucre.

Altres obertures recents a tenir en compte

Obert el passat abril, Han Han (Bruc, 36) ens transporta als carrers de Tianjin amb una carta basada en jiānbing, o creps xineses, que ofereix quatre tipus diferents de massa i una àmplia varietat d’ingredients per triar. Cruixents per fora i suaus per dins, les creps es complementen amb dim sum en forma d’animals i te amb llet. Com a curiositat, el nom fa referència a una persona una mica despistada o innocent, però de manera afectuosa.

Els dim sum en forma d’animal de Han Han.

Molt més singular és el nou Joyful Fish (Ronda de Sant Pere, 23), que va obrir fa poques setmanes i s’especialitza en peix amb xucrut xinès, una col fermentada de sabor àcid i cruixent. També ofereixen fusions tan sorprenents com un guisat sichuanès de callos en salsa de xili, acompanyat d’arròs il·limitat. El nom del local és un joc de paraules que es podria traduir simultàniament com “peix amb felicitat” i “felicitat abundant”

Potser no heu sentit a parlar de Zhengxin Chicken (Sicília, 129), però aquesta cadena, fundada l’any 2000 i amb més de 10.000 locals arreu del món, ha triat Barcelona com la seva primera parada a Espanya. Especialitzada en pollastre arrebossat a l’estil taiwanès amb diferents nivells de picant, ofereix una secció on pots omplir cubs al pes i acompanyar-los amb refrescos xinesos. No espereu gran qualitat, però sí abundància, colors cridaners i un àpat desenfadat.

Compartir
Publicado por
Anna Torrents

Artículos recientes

  • Opinió

Barcelona es bolca amb la Copa de l’Amèrica i el ‘retail’ es reinventa per al moment

La competició converteix la ciutat en un escenari vibrant on el comerç local aprofita cada…

3 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

BNEW encara la seva cinquena edició com a esdeveniment de referència de l’economia del futur

La cita reunirà més de 12.000 assistents en una edició en la qual comptarà amb…

3 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

Façanes singulars i jardins verticals dignificaran deu grans mitgeres de Barcelona

Les propostes guanyadores del concurs internacional de joves arquitectes transformaran les parets anodines en noves…

3 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

Empresa i cultura se citen a la gala de la Fundació Catalunya Cultura

La Nit de l'Empresa i la Cultura se celebrarà el dimarts 22 d'octubre al Teatre…

3 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

L’antic Corte Inglés de Portal de l’Àngel arrenca la seva transformació en oficines

Els nous propietaris, Redevco Iberian Ventures, comencen les obres per reformar l'immoble

3 d'octubre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

El CSIO reunirà a l’elit mundial de l’hípica en el Polo de Barcelona

El concurs internacional de salts congregarà al podi olímpic de París i a més d'una…

2 d'octubre de 2024