Roche inverteix 51 milions al campus de Sant Cugat, que ja suma 1.300 persones

El grup suís de biotecnologia construeix un nou edifici per albergar el 'hub' digital i els centres d'R+D que presten servei a les divisions d'equips de diagnòstic i control de la diabetis. S'han instal·lat també al complex 45 especialistes en tecnologia d'hemostàsia, una divisió recentment adquirida a Grifols.

Roche, una de les empreses farmacèutiques i de biotecnologia més grans del món amb una facturació propera als 65.000 milions d’euros, aposta fort per Catalunya i, més concretament, per la seva seu de Sant Cugat del Vallès, que ha convertit en un dels seus nodes d’innovació mundials per a les divisions d’equips de diagnosi i cura de la diabetis.

La multinacional amb seu a Basilea (Suïssa) es va instal·lar a Sant Cugat fa 20 anys, en uns terrenys situats al costat de la seu d’HP on ha anat construint diferents edificis, fins a configurar un campus que avui ocupa una superfície de 30.000 metres quadrats. Al llarg dels darrers anys, el complex ha anat guanyant pes dins de l’organització, amb l’atracció de nous departaments i centres d’R+D, fet que ha suposat multiplicar la plantilla, fins a sumar 1.300 treballadors d’alta qualificació de de 30 nacionalitats diferents. Al campus hi ha un hub de disseny de plataformes digitals, un centre global d’atenció a pacients amb diabetis, equips d’R+D per a la divisió de diagnòstic i professionals que presten funcions de suport per a la multinacional en diferents àrees. Un dels darrers departaments a incorporar-se a Sant Cugat és el laboratori d’R+D de tecnologia d’hemostàsia, una divisió que Roche va adquirir a finals del 2021 a Grifols.

“Hi ha una aposta clara del grup per Barcelona, un important pol de desenvolupament de tecnologies digitals que ens ofereix també una bona disponibilitat de talent en àmbits com la biomedicina i l’enginyeria genòmica”, assenyala Adriana Rubio, directora general de Roche Diagnostics a Espanya. Segons l’executiva, Barcelona és una plaça atractiva per atraure talent, un factor que es combina amb l’atractiu del propòsit empresarial de Roche, que busca “contribuir a cuidar de la salut de les persones i a garantir un sistema de salut més sostenible”.

En una entrevista concedida a The New Barcelona Post, Rubio exposa un altre factor decisiu que ha impulsat el campus de Sant Cugat: “el bon funcionament del sistema hospitalari espanyol”, que és procliu “a l’adopció d’innovacions i permet la cocreació”. “Treballem braç a braç amb grans hospitals, com Bellvitge, l’Hospital del Mar, l’Hospital 12 de Octubre, l’Hospital General de València o l’Hospital de Galdakao-Usansolo, per donar resposta a les noves necessitats que requereix el sistema de salut”, afirma la directiva.

El creixement del campus de Sant Cugat ha portat la companyia a invertir 51 milions d’euros en la construcció d’un nou edifici i en la renovació de la resta de les instal·lacions, que s’han adaptat per fomentar un model de treball més col·laboratiu i equipat amb sistemes tecnològics d’última generació per facilitar la interacció amb les persones que teletreballen o amb els companys d’altres centres del grup. A més, aquesta inversió també ha permès soterrar l’aparcament, ampliar les zones enjardinades exteriors i estrenar una nova cantina i un auditori. El campus, afirma Rubio, és la primera de les instal·lacions del Grup Roche a ser completament lliures d’emissions de CO₂, està equipat amb plaques solars i disposa d’un avançat sistema que minimitza el consum d’aigua i energia.

Rubio precisa que aquests 51 milions corresponen únicament a la infraestructura física, és a dir, als edificis, en el sentit que a aquest import caldria sumar una xifra molt més important, que no detalla, destinada a finançar els diferents projectes d’R+D que acull el campus. “El 2022, Roche va invertir 14.400 milions d’euros, un 3% més, en investigació i desenvolupament a tot el món”, subratlla, després de destacar que el campus de Barcelona forma part d’una xarxa internacional de 17 centres d’R+D del grup. “Ens sentim molt orgullosos de continuar apostant pel nostre campus a Sant Cugat”, afegeix l’executiva, que destaca que més de la meitat dels equips exerceixen funcions globals, és a dir, donen servei a les filials que Roche té al món.

A l’esquerra, els edificis més antics del complex de Sant Cugat, que també han estat remodelats. A la dreta, el centre logístic.

Amb 125 anys d’història, Roche té dues grans àrees de negoci: Roche Pharmaceuticals (amb vendes de 46.600 milions d’euros) i Roche Diagnostics (18.100 milions). D’aquesta segona divisió en depèn una altra àrea de negoci estratègica, Roche Diabetes Care que, a Espanya, té com a director general Josep Maria Vallmajó. La filial del negoci farmacèutic espanyol té la seu a Madrid, mentre que el campus de Sant Cugat acull les seus de Roche Diagnostics i Roche Diabetes Care.

Roche Diagnostics és un líder global en equips tecnològics per efectuar proves diagnòstiques, i en desenvolupament d’instruments i solucions digitals destinades als laboratoris d’anàlisis clíniques, centres de recerca, consultes de metges, farmàcies i també per a l’autocontrol dels pacients. L’empresa opera amb marques com Navify i Cobas i va tenir un rol molt destacat durant la pandèmia en dotar els laboratoris de la tecnologia necessària per fer proves PCR i comercialitzar també milions de tests d’antígens.

40è aniversari del primer glucòmetre

Per altra banda, Roche Diabetes Care és una unitat independent que es dedica a proveir solucions intel·ligents per al control de la diabetis, malaltia crònica que es considera l’epidèmia del segle XXI. Aquesta divisió, que opera amb la marca Accuchek ven tires reactives i glucòmetres, un dispositiu que permet mesurar els nivells de glucosa a casa i que va ser inventat fa just 40 anys per Boehringer Mannheim, empresa que va ser adquirida per Roche el 1997. Un altre dels èxits de Roche Diabetes és MySugr, una aplicació mòbil que facilita als pacients i als professionals de la salut el control diari de la malaltia i el bolcat i registre de totes les dades.

Adriana Rubio, directora general de Roche Diagnostics a Espanya, càrrec que ocupa des de fa dos anys. Anteriorment, havia liderat la multinacional a 33 països d’Amèrica Llatina.

Al campus barceloní de Roche hi ha un centre d’R+D de solucions per a la divisió de diagnòstics, és a dir, tecnologia que inclou tant el desenvolupament de hardware com de software pels equips que es venen als laboratoris d’anàlisis clíniques, d’anatomia patològica, de microbiologia o als bancs de sang. En paral·lel, a Sant Cugat, Roche Diagnostics ha ubicat un hub per al disseny, construcció, implementació i manteniment de plataformes digitals per a tota la divisió a nivell mundial. En aquest centre es desenvolupen, per exemple, sistemes d’anàlisi de dades o de gestió integral de malalties.

Segons Adriana Rubio, Sant Cugat és un dels tres principals centres de desenvolupament de solucions digitals que té Roche, juntament amb els que estan situats a Califòrnia i l’Índia.

Dos dels productes tecnològics desenvolupats per Roche Diagnostics són Navify Tumor Board i Cobas Pulse-Edge. El primer és un sistema de gestió integral de tumors que facilita als oncòlegs la presa de decisions en visualitzar en una única pantalla tota la informació disponible sobre el pacient, siguin imatges, dades analítiques o tota mena de constants. Per altra banda, Cobas Pulse-Edge és una plataforma digital de “glucosa connectada”, és a dir, una tecnologia que permet fer un seguiment integral dels pacients diabètics en connectar diversos dispositius que controlen la temperatura, el risc d’infeccions, el ritme cardíac o l’evolució de les ferides.

El prat amb espècies vegetals mediterrànies que s’ha instal·lat a la coberta de l’aparcament.

Al campus de Sant Cugat també hi ha els departaments comercials per a Espanya de cadascuna d’aquestes unitats de negoci. A més, el complex acull el centre logístic de Roche Diagnostics per a Espanya, Portugal i el nord d’Àfrica, i un taller de recondicionament i homologació d’equips de diagnòstic per a laboratoris que dóna servei a tot el món. Paral·lelament, hi ha diversos equips que presten funcions de suport global en àrees com qualitat o regulació, i un centre d’atenció de trucades que atén les consultes de pacients amb diabetis que són usuaris dels seus glucòmetres a 20 països.

Els últims especialistes a instal·lar-se al nou edifici que ha construït Roche a Sant Cugat són 45 empleats de l’àrea d’R+D de Grifols que s’han incorporat a la companyia suïssa després de l’adquisició de la divisió de tecnologia per al diagnòstic dels trastorns de l’hemostàsia.

Interior de les oficines renovades del campus de Sant Cugat.

 

 

Compartir
Publicado por
Sergi Saborit

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024