Ecosistema emprenedor

Roll’eat pren les mides als sandvitxos americans

Els embolcalls sostenibles i reutilitzables de la startup catalana aterren als Estats Units redissenyats per adaptar-se als hàbits de consum del país, per acabar sent un estri més a les llars americanes

Després de 15 anys al mercat espanyol i de viatjar per Europa i Àsia, als embolcalls sostenibles i reutilitzables per a aliments Roll’eat els toca el torn que conquerir els Estats Units, endinsant-se en el dia a dia de les famílies nord-americanes. Per aconseguir-ho, però, ha calgut que l’equip de vuit persones que dirigeix l’emprenedora Meritxell Hernández, a Barcelona, assimilés els hàbits i costums americans.

El rectangle de tela del Boc’n’Roll que la marca comercialitza arreu per embolicar els entrepans, mesura 25 centímetres, i es quedava petit per al típic sandvitx americà, preparat amb dues o tres llesques de pa de motlle, tomàquet, enciam, ou dur, bacó i, tal vegada, alguna petita hamburguesa. Davant d’això, no hi ha hagut més remei que dissenyar i produir uns embolcalls d’una dimensió més gran i millorar el seu tancament amb una veta adherent més ampla i resistent per subjectar millor el contingut del paquet.

Ha estat un treball de millora de producte que també hem hagut de fer amb els Snack’n’Go, ja que els americans tenen per costum emportar-se’n per dinar un sandvitx però també un snack”, explica la també fundadora i creadora del producte i de l’empresa.

De moment, mig any després de l’arribada de Roll’eat als EUA, “la rebuda ha estat favorable”. La companyia ha optat per la venda directa a través d’un comercial que establirà una xarxa de distribuïdors i que ha obert un magatzem a Pennsilvània. “Necessitem un responsable que treballi sobre el terreny perquè és la millor manera de rebre el feedback dels consumidors i adaptar-nos encara més si cal als seus costums”, comenta Meritxell Hernández.

Ara per ara, la venda es fa a botigues o cadenes que atrauen clients sensibilitzats pel medi ambient i la sostenibilitat, encara que també s’ha obert un portal específic per a aquell mercat. La previsió és facturar un milió i mig d’euros en el primer any d’activitat, que se sumaran a les vendes globals de 2,2 milions amb què va tancar el 2021.

L’objectiu final de Roll’eat és conscienciar sobre la reducció d’emissions deixant d’utilitzar materials contaminants per embolcallar els entrepans i altres productes alimentaris i, fer-ho també, conquerint l’atenció de la canalla. Cal a dir que, l’empresa assegura que una escola consumeix en sis anys una quantitat de paper d’alumini equivalent a 48 camps de futbol.

El equip de vuit persones que treballa a l’empresa catalana, amb seu a Barcelona, controla tot el procés de producció, des del disseny dels estampats.

Els dissenys, segell de la marca

Roll’eat segueix potenciant el mercat nacional –que suposa el 50% de les vendes—, europeu i asiàtic –a Taiwan, Hong Kong i Singapur—, on també cal condicionar els productes. Per exemple, per vendre a Hong Kong les teles s’han d’estampar amb dissenys diferents, segons les preferències i la moda xinesa. “S’ha de tenir en compta que, com a política d’empresa, defugim de produir amb o per llicències (tipus Disney, per exemple) perquè emmascararíem la nostra pròpia identitat i originalitat”, diu l’emprenedora que valora com la companyia és la responsable de tota la cadena de producció.

També arran d’una necessitat sorgida a l’Àsia, on les persones s’emporten per dinar molts aliments líquids, es va incorporar a la gamma de productes un smart bag, Grab’n’Go. És una bossa ecològica que aïlla l’humit del sec i protegeix tot el que es pot vessar o degotar com els tàpers amb salsa o fruita pelada.

El quart producte que fabrica són les bosses porta aliments Eat’n’Out. Que substitueix les de plàstic o les grans carmanyoles per portar els tapers o que serveix com a bossa per a la compra diària mínima.

Des dels seus inicis el 2006, Roll’eat han venut més de 10 milions de productes a través d’Internet i, de manera presencial, als més de mil punts de venda on es pot trobar el producte, en un total de 25 països. Això ha contribuït, segons dades de l’empresa, a un estalvi d’emissions de C02 equivalent a les que produeix un turisme si dona 20 voltes al món.

La companyia ha fet un pas més per substituir el teixit polièster per teles de materials biodegradables.

La nova aposta a futur, la producció local

En pro de la sostenibilitat, des de finals de 2021, la marca també té una línia de productes bio, minimitzant encara més l’impacte ambiental. “Ja no podíem reduir més la quantitat de residus que estalviàvem amb l’ús dels nostres productes, perquè amb ells ja aconseguíem el residu zero. Però si que podíem millorar els seus materials. I és el que hem aconseguit: un producte 100% biodegradable, que continua sent reutilitzable i durable”, és l’objectiu de la companyia.

S’ha començat amb la producció local d’una gamma de Boc’n’Roll i l’Snack’n’Go —fins ara la companyia només fabricava a la Xina, a través de tercers— que incorpora materials cent per cent biodegradables, amb un teixit anomenat film biobasado i amb un tancament de botó, fet amb closca de coco. Per aquest motiu, les línies bio es fabriquen als municipis de Deltebre (Tarragona) i La Fuliola (Lleida).

Compartir
Publicado por
Maria Teresa Coca

Artículos recientes

  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024