xpo
Semirremolc d'XPO.

La ruta intermodal del grup XPO entre Barcelona i Itàlia reforça el ‘hub’ logístic del Port

L'empresa ha reduït 3.000 tones de CO2 a través d'aquesta ruta que combina carretera, ferrocarril i vaixell des que es va posar en marxa a la tardor de 2022 a través d'embarcacions de Grimaldi

82.000 tones de mercaderíes transportades i 3.000 tones de CO2 estalviades. Aquest és el balanç del primer any de la ruta intermodal que XPO Logistics va posar en marxa a la tardor de 2022 entre Barcelona i el port italià de Savona. Ho va fer combinant transport per carretera, marítim i terrestre amb Barcelona com a epicentre, contribuint a l’enfortiment de la ciutat com a hub logístic del sud d’Europa.

La ruta marítima entre Barcelona i Savona és el punt comú en el qual es concentren centenars de mercaderies, que arriben a la capital catalana ja sigui per carretera o amb tren. Després, solquen el Mediterrani a bord d’embarcacions amb capacitats que superen els 500 semiremolcs i prop de 70.000 tones, per a després arribar a terres italianes i continuar el seu viatge ja sigui amb tren o carretera. Així, i viceversa, per a distribuir-se per tot Europa.

Amb la sostenibilitat com a far, la companyia logística va optar per realitzar aquesta ruta amb vaixells híbrids de Grimaldi. És a bord d’un d’ells, l’ECO Livorno, en el qual presenta el balanç anual el director general per al sud d’Europa i el Marroc d’XPO Logistics, Massimo Marsili. I ho fa atracat en el Port de Barcelona sense contribuir a la contaminació de la ciutat, ja que el vaixell no emet emissions mentre és a port.

De fet, es tracta del primer vaixell de zero emissions en estar atracat que opera en el port barceloní, segons ha destacat el conseller delegat de Grimaldi Logística a Espanya, Mario Massarotti. Ho ha dit des del pont de comandament de l’embarcació, en un acte amb el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, i el capità del vaixell, Salvatore Cacace.

“Estem en l’embarcació del futur”, ha proclamat Salvadó, que ha elogiat els vaixells que prioritzen la innovació i la reducció d’emissions. En aquest sentit, ha recordat que el Port de Barcelona treballa en l’electrificació dels molls, i ha remarcat que col·laboren amb el grup Grimaldi per a posar en funcionament l’any vinent el primer punt de proveïment elèctric d’embarcacions en la terminal de ferris.

Preparar la xarxa elèctrica per al subministrament d’un vaixell requereix “una infraestructura bastant important en terra”, ha avisat Massarotti. Considera que aquest és un desafiament per a qualsevol port, perquè “sembla senzill, però no ho és”. Veu ineludible avançar en la sostenibilitat, igual que invertir en les autopistes de la mar per les quals circulen i es transporten persones i mercaderies.

Camión en el Puerto de Barcelona
Camió d’XPO en el Port de Barcelona. © theNBP

Davant l’escassetat de conductors, transport multimodal

Marsili ha coincidit a defensar que “la sostenibilitat és un element clau” i que avançar en la reducció d’emissions és una obligació. Per aquest motiu, XPO explora nous projectes i possibilitats, com l’ús del combustible alternatiu HVO, i ha revelat que està estudiant iniciatives en col·laboració amb Amazon.

“El multimodal és ja molt important per a nosaltres, i ho serà encara més”, ha pronosticat Marsili. I ho serà per la sostenibilitat, però no només per aquest motiu, sinó perquè el transport multimodal pot ser la solució davant un problema que afronta Europa: l’escassetat de conductors professionals, que afecta a tots els països europeus i que està previst que vagi en augment els propers anys.

L’escassetat de conductors professionals afecta a tots els països europeus, i el transport multimodal pot ser la solució

A més, per sincronitzar aquestes rutes per mar, asfalt i vies, XPO utilitza un tipus de semiremolcs que s’adapten a les tres modalitats de transport. Amb una capacitat major que la d’altres vehicles, els semiremolcs P400 contribueixen a maximitzar l’eficàcia i la sostenibilitat, i ho fan amb sortides i arribades per mar des de Barcelona cap al món.