“Sempre que encarem un element rellevant, construïm abans un prototip”, explica Jordi Faulí als peus de la Sagrada Família. “És fonamental”, continua l’arquitecte director de la basílica, però s’interromp a ell mateix. “Un segon”, s’excusa, mentre treu ràpidament el mòbil de la butxaca i llança una fotografia al gran prototip de part d’un dels braços de la creu que coronarà el temple: “Hi havia un reflex interessant que no havia vist mai abans”. L’assenyala per mostrar-lo, però ja s’ha esvaït. Res inesperat, atès que l’aspecte canviant de la futura creu serà un dels seus trets característics.
I és que la creu de quatre braços, de 100 tones i de 17 metres d’altura, variarà la seva aparença amb la llum: estarà revestida de vidre i de ceràmica esmaltada en blanc, i es convertirà en un nou punt de llum a l’skyline de la ciutat: de dia, brillarà reflectint el sol; de nit, comptarà amb uns focus que il·luminaran “lleugerament” el cel sobre la Sagrada Família.
La creu serà el punt més alt de la basílica, que escalarà exactament fins als 172,5 metres. D’aquesta manera, l’altura total del temple anirà d’acord amb la fixació d’Antoni Gaudí de treballar sobre la base de múltiples de 7,5, una xifra entre el set, un número terrenal, i el vuit, considerat diví. La creu rematarà la Torre de Jesucrist, que s’alçarà 23 vegades aquests 7,5 metres.
Construir aquesta creu-mirador implicarà un procés molt complex que requerirà diversos materials i tècniques. Per anticipar-se a eventuals contratemps, s’ha optat per crear un prototip a escala real d’un dels braços de la creu, cridada a ser un dels elements més representatius de la Sagrada Família. “Construir el prototip ens ha permès detectar problemes que ja no passaran”, detalla Faulí, que destaca que es tracta d’una peça molt complexa en el qual cada detall compta, des de les juntes fins a la curvatura de la ceràmica i del vidre.
“A més, construir un prototip representa també un aprenentatge del muntatge”; és com un assaig, motiu pel qual es construiran també per a diversos elements de la Façana de la Glòria. Disposar d’aquest model obre també possibilitats com la d’observar detalls crucials per un ull expert, com el reflex d’un inesperat raig de sol, i encara més: permet entrar al braç de la creu, donant una idea de la sensació que generarà veure Barcelona des del privilegiat i singular mirador.
El prototip es mostrarà als visitants de la basílica durant les jornades de portes obertes que el temple ha organitzat per a la festa major de la ciutat, la Mercè. Amb 20.000 entrades gratuïtes disponibles per als quatre dies de portes obertes, han participat en el concurs per mirar d’aconseguir-ne una més de 66.500 persones. El prototip, situat al pati de materials al costat de l’entrada principal, pot distingir-se a través de les reixes del carrer Provença, on s’aturen alguns curiosos que observen una estructura que pot recordar a un artefacte espacial.
Coronar la Sagrada Família amb la creu anirà més enllà que construir un dels seus braços: primer, es col·locarà l’últim panell de la Torre de Jesucrist a finals d’aquest any; després, es premuntarà la base sobre la qual reposarà l’estructura, que s’elevarà sencera des del carrer Sardenya. Després serà el torn del nucli de la creu, i després vindran els quatre braços, per finalment col·locar en les altures el braç superior de la creu, fita que està prevista per a finals de 2025.
No obstant això, el procés no acabarà aquí: després vindran els treballs a l’interior de la creu, per convertir-la en un extraordinari mirador de la ciutat. La intenció de la junta constructora és que la creu s’inauguri per al centenari de la mort de Gaudí, el juny de 2026. No obstant això, encara no ha definit quan ni com s’obrirà al públic aquest excepcional espai: la seva limitada capacitat, d’11 persones, el convertirà en un exclusiu mirador.
Una vegada s’instal·li la creu, encara quedarà molt per davant per tenir el temple enllestit. La basílica continua avançant en la construcció de la Capella de l’Assumpta, que s’acabarà previsiblement el 2025, i també en les cobertes de les naus laterals, en les quals s’han finalitzat quatre dels seus cinc trams. El 2025 s’aixecaran les vuit columnes que suportaran la façana de la Glòria, i encara quedarà pendent la segona sagristia, el baptisteri i la capella de la Penitència i del Sagrament, entre altres espais que estan per prendre forma al temple. De gener a agost, ha rebut 3,24 milions de visites, un 3% més que en el mateix període de 2023, com ha destacat Xavier Martínez, director general de la Basílica. Martínez ha aprofitat per a anunciar una nova convocatòria del fons de la Sagrada Família destinat a entitats socials, que en la seva segona edició creix un 50%, fins als 3,5 milions d’euros.
La intenció de la junta constructora és que la creu s’inauguri per al centenari de la mort de Gaudí, el 2026.
Per mantenir el ritme de construcció i per fer front a tot el que està per venir, la junta constructora dedica més de la meitat dels seus 130 milions d’ingressos a aixecar el temple. No obstant això, la pregunta que ve a la cap de qualsevol quan parla de la Sagrada Família no és el seu pressupost —que també—, sinó quan estarà enllestida. Tanmateix, aquesta pregunta encara no té una resposta clara, i més després que la pandèmia s’emportés per davant la previsió d’acabar en 2026.
“El nostre desig és acabar-la el 2032 o 2033”, ha recordat Martínez, i ha remarcat que la data és això, un desig, i no una previsió ni un compromís: “No ens hem marcat encara una data de finalització”. I aquest desig deixa al marge la polèmica escalinata projectada al carrer Mallorca i incompatible amb els blocs d’habitatges que s’aixequen davant la basílica. Amb escalinata o sense ella, la gran pregunta segueix sense resposta, però amb la certesa que el temple continua avançant.