Gairebé un centenar de projectes d’entitats socials veuran reforçada la seva labor amb el suport que rebran de la Fundació Junta Constructora de la Sagrada Família. En total, la fundació destinarà 3,5 milions d’euros a aquests projectes, tots ells d’àmbit social i de l’arxidiòcesi de Barcelona.
A més, la fundació ho ha fet amb una mirada de proximitat: nou dels projectes actuen al barri de la Sagrada Família, un 10% del total, com ha detallat el director general de la Junta Constructora, Xavier Martínez, en un acte a la basílica al costat de representants de les entitats socials, banyats per la llum del sol filtrada per les vidrieres del temple.
Aquesta segona convocatòria del fons ha rebut candidatures de 530 projectes d’entitats sense ànim de lucre, de les quals finalment han resultat elegibles 269 projectes d’un total de 253 entitats. D’ells, s’han seleccionat 94, la majoria dels quals se centra en àmbits com la pobresa, l’exclusió social, la salut, l’autonomia personal, la infància, l’adolescència i la joventut.
A través d’aquests projectes, la iniciativa de la Sagrada Família arriba a 26 municipis, cinc més que l’anterior convocatòria. I ara, preveu créixer encara més: ja està preparant les bases de la pròxima edició que, com a novetat, amplia el seu abast territorial i arribarà no només a l’Arxidiòcesi de Barcelona, sinó també a la de Terrassa i Sant Feliu de Llobregat.
Aquesta tercera convocatòria creixerà en abast territorial, i també en dotació econòmica. Després del balanç positiu de les dues primera edicions, la nova oferirà gairebé cinc milions d’euros a projectes socials. Aquesta xifra duplicarà els recursos de la primera convocatòria, que va destinar 2,3 milions a 56 projectes. Com ha detallat Martínez, les entitats podran presentar els seus projectes a partir de maig, i les beneficiàries s’anunciaran a finals d’any. La nova convocatòria i la quantitat de projectes seleccionats en la tercera edició demostren “la vitalitat i la implicació del teixit social i la consolidació d’aquest projecte”, ha defensat el secretari del patronat de la junta constructora, Jaume Solé.
I és que la junta no només vela per la construcció de la Sagrada Família, sinó també per “la construcció d’un món més just i més equitatiu”, com ha assegurat l’Arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella: “Per això col·laborem amb les entitats socials amb aquestes petites ajudes; els que estem agraïts som nosaltres, per la labor que duen a terme”.
Una nova plaça i l’aposta per l’escalinata
“Acabarem la Sagrada Família i continuarem amb la visió social d’Antoni Gaudí”, ha garantit la presidenta del fons, Núria Vendrell. Però, en paral·lel, aquesta construcció del temple segueix el seu curs, i mira més enllà de les seves parets. De fet, la junta constructora ha fet balanç d’aquesta tercera convocatòria poc després de l’anunci que l’espai del carrer Marina davant del temple es convertirà en una gran plaça. Així, l’espai comprès entre Mallorca, Provença, la Plaça Gaudí i la Façana del Naixement donaran pas a un espai versàtil que actuarà com a prolongació del parc i avantsala de la basílica, amb uns 6.200 metres quadrats. La proposta, ja presentada als veïns, compta amb un pressupost de 2,7 milions d’euros —en el qual participarà el temple— i començarà a executar-se previsiblement al setembre, amb una durada d’uns vuit mesos.

Malgrat aquest anunci, l’escalinata prevista al carrer Mallorca continua sent protagonista del debat. Martínez ha reafirmat l’aposta de la junta constructora pel projecte, i ha garantit que el patronat “portarà fins al final la voluntat d’Antoni Gaudí”, de construir una gran escalinata davant la Façana de la Glòria. Precisament aquesta setmana han començat les obres de la façana principal del temple, ha explicat Martínez. I és que el director general de la Junta Constructora està convençut que “tard o d’hora” s’aconseguirà un acord per a tirar endavant l’escalinata, no inclosa en la llicència d’obres actual del temple i que afecta els habitatges que es troben davant.