Quan es parla de la Sagrada Família, el primer en què es pensa sempre és quan estarà acabada. És una pregunta amb la qual la seva junta constructora evita mostrar-se contundent, especialment, després que la pandèmia fes saltar per l’aire l’última previsió, que esperava tenir-ho tot llest l’any 2026. Amb el retorn dels turistes, la principal font d’ingressos de la basílica, el president delegat de la junta constructora, Esteve Camps, s’ha aventurat a donar una nova data: “La nostra il·lusió és que estigui acabada en deu anys”. Això portaria el calendari fins al 2034, però cal assenyalar que l’any passat es va marcar l’objectiu en el 2033.
Després d’acabar el novembre passat les Torres dels Evangelistes, en els càlculs de la basílica es preveu la finalització de la Capella de l’Assumpta el 2025. Situada a la façana de l’absis, la que mira a la muntanya i dona al carrer Provença, es preveu que la capella estigui oberta al carrer tot el dia. Així mateix, l’any 2026, coincidint amb el centenari de la mort d’Antoni Gaudí, s’espera acabar la Torre de Jesucrist, la que serà la més alta, amb una alçada total de 172,50 metres. Amb una posició central en el temple, estarà coronada per una creu de quatre braços, amb mirador inclòs. “Ho podrem complir si no hi ha un esdeveniment com la covid”, ha assegurat Camps, acompanyat pel director general de la junta constructora, Xavier Martínez, i l’arquitecte director, Jordi Faulí.
Aconseguides aquestes dues fites, per a les quals ja estan assegurats el finançament, els materials i els permisos necessaris, la Sagrada Família espera passar a centrar els esforços a la façana de la Glòria, la que serà la principal i és l’última que queda pendent. És la que es troba en el costat mar, al carrer Mallorca. Gaudí va decidir que fos la que explicaria la història de la humanitat, des d’Adam i Eva fins al judici final. Segons ha indicat Camps, es contempla convocar un concurs internacional per decidir els artistes que definiran els tres nivells que va imaginar l’arquitecte per a aquesta part de la basílica —terrenal, espiritual i celestial—, adaptant-se a com ha evolucionat el concepte d’infern des dels temps de l’arquitecte.
És aquí on entra en joc la polèmica escalinata que va projectar Gaudí, pensada per salvar el desnivell existent entre Provença i Mallorca, de quatre metres. L’estructura sortirà de l’interior del temple, passant per sobre del trànsit. Però la seva execució xoca de ple amb els blocs de pisos que es van construir a Mallorca, sabent els plans que estaven en marxa per al temple. “Nosaltres seguirem al peu de la lletra el que ens va dir Gaudí”, ha remarcat Camps. “Som els seus hereus i no podem renunciar al seu projecte. L’any 1915, en el pla que va presentar a l’Ajuntament, queda patent l’escalinata i està signat per ell”, ha reiterat.
Sobre quan l’escalinata tirarà endavant, si és que tira, tenint en compte que caldrà dur a terme expropiacions, la junta constructora no posa dates sobre la taula. “És l’administració la que s’ha de pronunciar si es fa o no. Jo no tinc una bola de vidre per saber quan l’administració ho decidirà”, ha subratllat el seu president delegat, qui s’ha mostrat favorable a negociar tot el que faci falta per culminar les idees de Gaudí. “El projecte es complirà al peu de la lletra sempre que l’administració concedeixi els permisos”, ha insistit. “T’acabarem és la frase que realment tenim en el nostre cor i portem a la pràctica”, ha agregat.
Encara per sota dels visitants precovid
Tot i que la bullícia és constant a la Sagrada Família, sigui el dia que sigui, a gairebé cada hora, l’atracció turística encara no ha recuperat les xifres que tenia abans de l’arribada de la pandèmia. El temple va tancar 2023 amb més de 4.707.300 visitants, unes 10.500 entrades menys que el 2019, quan es van vendre gairebé 4.717.900. “Encara no hem arribat a les xifres de 2019, però estem a punt”, ha defensat Camps, una fita que esperen complir enguany.
Un 85% van venir de fora d’Espanya, amb els Estats Units com la principal nacionalitat, amb el 19% del total. Per darrere, s’han situat França (7,5%), Itàlia (7,2%) i el Regne Unit (5,9%). Encara falta acabar de recuperar els mercats asiàtics, especialment la Xina, amb un 5,6% dels visitants provinents de Corea del Sud i un 2,2% del Japó.
“Encara no hem arribat a les xifres de 2019, però estem a punt”
Amb aquests resultats, la basílica va aconseguir uns ingressos de 126,9 milions d’euros l’any passat. El 52% s’ha destinat a la construcció del temple. La junta constructora preveu mantenir el preu de les entrades, amb un rang que va dels 26 euros (entrada lliure sense pujar a les torres) fins als 40 euros (entrada amb visita guiada i pujada a una de les torres).
Davant les queixes dels veïns que creuen que és massa car, es preveu aprovar descomptes per a aquells residents de Barcelona que hagin participat en alguna de les portes obertes que s’organitzen amb motiu de festivitats com ara Santa Eulàlia i la Mercè, oferint-los aquelles franges horàries menys cotitzades. “La Casa Batlló és molta més cara que nosaltres. El nostre és un preu raonable que no s’ha augmentat des de fa dos anys i el mantindrem”, ha assenyalat Camps.