Futuro entorno de la Sagrera tras su reurbanización.
Imatge virtual del futur entorn de la Rambla Prim.

La Sagrera començarà a veure emergir un nou barri de 3.300 habitatges el 2029

L'Ajuntament activa la reparcel·lació de part de l'entorn de l'estació per preparar-lo per a la construcció dels pisos, 2.000 dels quals seran públics

Tot i els anys de retard, la futura estació de la Sagrera continua avançant i, amb ella, comença a fer-ho també la que serà la seva superfície i la del seu entorn. L’Ajuntament ha fet un nou pas per perfilar un dels futurs barris que prendran forma a mesura que avanci l’estació: ha aprovat el projecte de reparcel·lació del sector superior de la Rambla Prim, un pas administratiu que, a la pràctica, permetrà poder començar a construir més de 3.300 habitatges a partir de 2029.

D’aquests exactament 3.360 habitatges, 2.089 seran públics,com ha explicat l’alcalde, Jaume Collboni, des de la Verneda. La previsió és que el 2027 es comencin a enderrocar les construccions que hi ha actualment en la zona, sobretot d’edificis industrials que acumulen dècades d’espera davant d’una de les grans transformacions urbanístiques que viurà la ciutat en els pròxims anys.

En concret, es tracta de de la zona compresa entre la ronda de Sant Martí, el Pont del Treball Digne, els carrers Santander i Cantàbria, la Rambla Prim, la Via Trajana i el carrer Jaume Brossa. En ella, s’aixecaran a partir de 2029 aquests més de 3.300 pisos, que seran una cinquena part del total que es construirà als entorns de la Sagrera: se superaran els 15.000 pisos, que donaran cabuda a una població resident de fins a 30.000 persones, al voltant del nou parc de prop de quatre quilòmetres sobre les lloses ferroviàries.

En paral·lel a la reparcel·lació i a la construcció dels habitatges del sector Prim, l’Ajuntament redimensionarà els serveis públics bàsics de la zona per adaptar-los a les necessitats dels veïns del futur nou barri, en el qual podran residir fins a 8.500 persones.

Amb aquests equipaments i habitatges, el sector Prim aspira a connectar Sant Andreu i Sant Martí, convertint-se en nou nucli veïnal dinàmic. De fet, aquesta és l’única de les nou zones afectades per la reurbanització de la Sagrera que se situa en el districte de Sant Martí, connectant amb l’entorn industrial de la Verneda i del Torrent d’Estadella.

Jaume Collboni y Laia Bonet con vecinos.
Jaume Collboni i Laia Bonet durant la visita a la Verneda.

Per vertebrar el nou barri, es projecta una nova plaça pública entorn de la Masia de Can Riera i de la Riera d’Horta, al voltant de la qual es construirà un conjunt d’edificis que acolliran els futurs equipaments i habitatges.

En total, el pol d’equipaments comptarà amb 21.600 metres quadrats, que acolliran una Escola Bressol Municipal, un equipament de salut, un centre cívic i un pavelló esportiu, que es complementaran amb l’ampliació de l’Institut Salvador Seguí, amb l’objectiu de cobrir les necessitats del nou veïnat.