Jordi Carrasco, de l'Associació Nacional de l'Empreses Nàutiques (ANEN); Luis Conde, president del Saló Nàutic, i Josep A. Llopart, director del Saló. © Jordi Bertran

El Saló Nàutic es reinventa i suma una nova edició lúdica a la primavera

La cita enfocada a aficionats i un públic més familiar complementarà la 62 edició de l'esdeveniment, que se celebrarà del 8 al 12 d'octubre amb la voluntat d'atreure visitants més professionals i amb major poder adquisitiu

Parar, reflexionar i reinventar-se. Aquesta és la fórmula que ha seguit el Saló Nàutic de Barcelona després de l’aturada de l’any passat per la coincidència amb la Copa de l’Amèrica i l’ocupació de l’espai per part de la competició. Enguany, el saló tornarà a omplir d’embarcacions el Port Vell, però ho farà amb un format reinventat que oferirà dues cites durant l’any. Una versió a l’octubre, com fins ara, que també es reenfocarà perquè sigui més professional i comercial i aconsegueixi atreure un públic més qualificat; i una altra cita durant la primavera, la primera de les quals se celebrarà l’any 2026, enfocada a un públic més familiar i a aquells que volen iniciar-se en els esports marítims.

El propòsit, segons el director de l’esdeveniment, Josep Antoni Llopart, és convertir-se en “una plataforma 360 graus”, amb l’objectiu de professionalitzar l’esdeveniment alhora que s’acosta el mar a tota la ciutadania. Segons Llopart, aquest serà “un model pioner, únic en tota Europa, que cobrirà les dues principals temporades i vessants del sector nàutic: la compra de l’embarcació a l’octubre, i l’inici de la temporada a la primavera”. El nou format s’emmarca en el seu Pla Estratègic 2025-2028, que pretén consolidar el saló de Barcelona com un dels grans esdeveniments europeus de la nàutica. La trobada, de fet, ja està posicionada com la quarta més important del món, després de les de Düsseldorf, Gènova i Cannes.

Així, enguany el Saló Nàutic celebrarà la seva 62 edició del 8 al 12 d’octubre amb la previsió d’atreure més de 22.000 persones de tot el món. Unes xifres inferiors a les d’edicions anteriors, ja que l’any 2023 es van superar els 50.000 visitants, però que des de l’organització esperen que siguin d’un perfil “més qualificat i comprador”, amb el focus posat en un públic amb un major poder adquisitiu, segons ha remarcat Llopart.

L’objectiu, per tant, és que l’esdeveniment d’enguany se centri en la venda directa d’embarcacions i que aconsegueixi convertir-se en una edició “més comercial i menys divulgativa” en comparació a anys anteriors. El president del saló, Luis Conde, també ha emfatitzat que el públic es diversificarà, és a dir, “qui no vingui a la tardor, vindrà en l’edició de primavera”.

Per atreure a aquest perfil de comprador altament qualificat, el festival comptarà amb més de 220 expositors directes i 200 embarcacions en la mostra flotant, una de les xifres més altes dels últims anys. Aquesta mostra inclourà, a més de les habituals embarcacions petites i mitjanes, una major presència d’eslores més grans, a partir dels 20 metres, pensades per atraure aquest públic més luxós.

“El saló ha de tornar a ser rellevant internacionalment i tornar a il·lusionar les marques que no estaven acudint a Barcelona”, ha sentenciat Jordi Carrasco, director general de l’Associació Nacional d’Empreses Nàutiques (ANEN). En aquesta edició, l’esdeveniment s’enfocarà principalment al mercat francès, italià i belga.

Asistentes descalzados Salón Náutico 2023
Assistents preparant-se per entrar a una embarcació durant el Saló Nàutic de 2023.

La previsió és que la superfície comercial superi els 12.000 metres quadrats, ocupant el Moll de la Fusta, el d’Espanya i part de Marina Port Vell. Per primera vegada, també ocuparà part del Moll de Barcelona per allotjar les embarcacions de més eslora, aquelles de més de 18 metres. Per connectar aquests molls i facilitar la visita per totes les àrees expositives, el saló activarà un bot.

També s’oferiran noves experiències pels visitants més luxosos amb la creació del nou village de 2.500 metres quadrats que s’instal·larà en la zona de Portal de la Pau. L’objectiu d’aquest nou espai és oferir un lloc de networking, ambientat per una exclusiva oferta gastronòmica. En paral·lel, els assistents també podran assistir a conferències i activitats en el marc del Blue Tech Summit, vinculades a la innovació de la nàutica i l’economia blava.

Presentació del Pla Estratègic 2025-208 del Saló Nàutic de Barcelona. © Lluís Sibils / ACN

Durant la primavera del 2026 se celebrarà la primera edició d’aquesta segona versió del saló, més lúdica i dirigida a un públic més familiar. Aquest nou esdeveniment, també organitzat per Fira de Barcelona com el d’octubre, persegueix l’objectiu d’acostar el mar a tota la ciutadania, no només aquells que disposen d’una embarcació.

Així, es fomentarà la pràctica d’esports com el submarinisme, la pesca o el paddle surf, en una nova cita nàutica que encara no té dates definides ni expositors, ja que l’organització ara treballa en ultimar els seus detalls.

Reactivar el sector nàutic

L’esdeveniment se celebrarà en un moment complicat per al sector, amb un descens generalitzat de les vendes a tot el món, després d’assolir xifres rècord els anys posteriors a la pandèmia. L’any 2024, les matriculacions en tota Espanya van ser unes 5.000, una xifra que representa un 16% menys que l’any anterior, segons dades d’ANEN.

Luis Conde, president del Saló Nàutic de Barcelona. © Lluís Sibils / ACN

A Barcelona, la compra d’embarcacions va seguir la mateixa tendència, amb un total de 550 matriculacions, un 12,5% menys que durant 2023. Tanmateix, Conde s’ha mostrat optimista sobre les previsions per aquesta any i ha valorat que el sector nàutic encara actualment una etapa de “major estabilitat”.

El president del saló, que ha lamentat “la falta de suport institucional en els últims anys”, ha destacat que el sector ha aconseguit superar situacions excepcionals com la pandèmia o l’1-O, que, segons Conde, va provocar “que els visitants de Madrid deixessin d’acudir a Barcelona”, un públic que ara l’esdeveniment es proposa recuperar.

Tags from the story