Angostura

Sangria

A la sèrie New Amsterdam, de Nètflix, que ara està mirant tanta gent, sobre l’hospital més antic de Nova York, un personatge li parla a un altre de Barcelona. I l’altre li contesta: “Barcelona! Adoro la sangria”. Sangria. Lou Reed l’esmenta a Perfect day, com a beguda per a prendre “al parc”.

He begut alguna sangria bona, esclar. La sangria no deixa de ser un còctel. I un còctel, en l’època primigènia, no deixava de ser una barreja que provava de dissimular la mal qualitat de l’ingredient principal. “L’únic whisky que tenim és canadenc? Què més tenim? Amb el que tenim ens inventarem el Manhattan…”.

Però aquesta necessitat (que ve de la llei seca) no vol dir que no hi hagi còctels feliços, perfectes. El Manhattan, per a mi, n’és un. El negroni potser el que més. O el gimlet, que vaig descobrir, abans de tenir l’edat legal per beure, amb la col·lecció de novel·la negra La cua de palla. És el còctel preferit del detectiu Philip Marlowe i, de fet, El llarg adéu comença amb ell bevent-ne un en un bar de Los Angeles (i allà és on coneix Terry Lennox, borratxo perdut). La recepta del detectiu és amb llima de la marca Rose’s (ja no en puc fer servir cap altra) però la recepta primigènia és amb suc de llima natural i xarop.

Que en una sèrie es conegui Barcelona per la sangria és injust per una raó. Cap autòcton anirà a un bar a demanar-ne. De la mateixa manera que cap autòcton es menjarà, mai, una paella com la del Heston Blumenthal, que l’home comet al microones.

L’estiu passat, quan tot això que ara vivim (estupefactes i acostumats) tot just estava començant va passar una cosa que era el preludi del que ens passarà aquest estiu, segurament. A les Illes Balears, en segons quina zona, els turistes tenien dret a anar als bars i locals d’oci, però els autòctons no.

Israel i Gran Bretanya s’apressen a pactar amb Grècia (o Grècia s’apressa a pactar amb Israel i Gran Bretanya) les colònies d’estiu. Grècia té sol i mar. Pot acollir, com ningú, les xancletes britàniques i israelianes. Els britànics i els israelians estan vacunant a una velocitat que riu-te’n d’una tricotosa. Barcelona també viu de la xancleta. En vivia. De manera que si tot va una mica bé, suposo que Catalunya també farà mans i mànigues per fer arribar a les platges les fins ara criticades xancletes (totes vacunades). Si això passa, el que hem d’esperar és que puguin obrir tots els que fan coses bones —coses de les que gastaríem nosaltres—. L’autenticitat és això: una coca de recapte, un vi del Priorat, pa amb tomàquet bo en una terrassa de Barcelona. Allò que ens menjaríem els autòctons. Allò que ens morim de ganes de menjar els autòctons.

Compartir
Publicado por
Empar Moliner

Artículos recientes

  • Música

“El Liceu no és només un teatre, sinó també un projecte de país”

La institució musical busca adaptar-se als nous formats i públics amb iniciatives com el Liceu…

8 d'abril de 2025
  • Trencadís

Dissenyadors catalans brillen a la Milano Design Week amb propostes d’il·luminació

Unes 40 empreses i 80 dissenyadors exposen els seus productes en l'esdeveniment, consolidat com la…

7 d'abril de 2025
  • Barcelona Science Week

La Ciutadella del Coneixement posa els fonaments

Les obres avancen a la parcela on es construirà un complex científic que acollirà uns…

7 d'abril de 2025
  • Barcelona Futur

Barcelona convertirà el coneixement en motor econòmic amb 280 milions

L'Ajuntament posa el focus en la diversificació de l'economia apostant per deu sectors estratègics, entre…

7 d'abril de 2025
  • Barcelona Science Week

Jordi Camí: “S’està construint un veritable clúster de recerca biomèdica”

Doctor en Medicina, especialista en farmacologia clínica, Jordi Camí és director general del Parc de…

7 d'abril de 2025
  • Barcelona Science Week

Barcelona, capital europea de la biomedicina

A Barcelona tenim motius per presumir de moltes coses, però si en alguna podem afirmar…

7 d'abril de 2025