La festa del llibre i la rosa comptarà amb gairebé 340 parades repartides per la ciutat, inclosa la Biblioteca García Márquez
La Rambla tornarà a ser una de les protagonistes indiscutibles aquest Sant Jordi, que se celebrarà en laborable per primera vegada des de la pandèmia. Els organitzadors han decidit recuperar completament el seu traçat després d’uns anys en què s’havia arribat fins i tot a eliminar de la ruta, malgrat ser on va néixer aquesta festa cultural fa gairebé 100 anys. Des de Canaletes fins a Santa Mònica, passejants i parades de roses i llibres tornaran a desbordar l’artèria més emblemàtica de la ciutat, fent que la ruta segueixi per Passeig de Gràcia, on es mantindrà la superilla literària dels últims anys, i Gran de Gràcia, amb annexos com Plaça Universitat i Passeig de Sant Joan.
Després d’una edició de rècord l’any passat, amb riuades constants de gent a qualsevol hora del dia, els preparatius apunten a noves xifres d’infart, amb un total de 336 parades enfront de les 320 de fa un any. Amb tot, se sumaran més de 3.350 metres de parades, creixent més de 50 metres respecte al 2023. Aquí cal afegir també el centenar de parades que hi haurà enfront de les llibreries. Unes xifres que han pres velocitat de creuer en els últims anys, malgrat l’impacte de la pandèmia, com es demostra quan es recorda que l’any 2017, fa set anys, només hi havia unes 190 parades. La Cambra del Llibre de Catalunya, entitat que agrupa els editors, llibreters i distribuïdors del sector, preveu repetir els resultats de fa un any, quan es van vendre 1,87 milions d’exemplars i es van facturar 24 milions d’euros.
Amb presència per primera vegada a set districtes de la capital catalana, la Rambla rivalitzarà en popularitat amb la Biblioteca García Márquez, una gran estrena per a aquest 23 d’abril després de convertir-se en la millor biblioteca pública del món. Participarà amb la supervisió constant de Mortadelo i Filemón, qui probablement estaran buscant des del semàfor de La Verneda que ara ocupen els lectors del pòstum còmic de Francisco Ibañez, París 2024, recentment publicat.
Totes aquestes xifres que anticipen un nou Sant Jordi d’èxit s’acompanyen per la polèmica que ha sorgit per la introducció aquest any del model de copagament de les parades, tenint en compte que la infraestructura necessària per posar-ho tot en marxa té un cost de 243.000 euros, dels quals 175.000 euros els assumeix la Generalitat (més del 70%) i 30.000, l’Ajuntament de Barcelona. Per als 40.000 euros restants, la Cambra del Llibre de Catalunya ha apostat pel pagament d’una quota d’entre 80 i 100 euros, segons si s’està agremiat o no, cada sis metres de parada, que tindran un màxim de 24 metres. Hauran de pagar les parades situades a la Rambla, Passeig de Gràcia i Gran de Gràcia, mentre que les que estiguin situades en zones com l’Avinguda Diagonal, al voltant del centre comercial L’Illa, la Rambla del Poblenou i Passeig de Sant Joan no ho hauran de fer. Després que algunes petites editorials i col·lectius socials hagin denunciat aquesta nova gestió de la diada, els organitzadors s’obren a revisar el model de cara a l’any que ve.
En un temps, el nostre, en què tot sembla passatger, provisional o líquid, que diria…
Entrevistem a Andrea Puga Rabassó, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global,…
Més de 260 companyies treballen al llarg de la cadena de valor del sector, que…
La iniciativa ha impulsat uns 23.500 projectes d'entitats socials a nivell estatal dirigits a promoure…
L'artista basc Ibon Aranberri s'emporta el guardó, dotat en 50.000 euros
L'empresa compta amb 60 treballadors i preveu facturar prop de 13 milions d’euros aquest any