La gestió de la venda i admissió de les entrades per accedir a la Basílica de la Sagrada Família, les plataformes d’audio-videoguies per als visitants, la videovigilància de tot el recinte del complex monumental, la connectivitat, els processos de disseny d’enginyeria i construcció de l’obra iniciada per l’arquitecte Antoni Gaudí… tot a la Sagrada Família està en mans d’un centre de dades modular i mòbil, amb les especificacions tècniques de la multinacional Schneider Electric.
Vuit anys més tard de la seva posada en marxa i a l’espera del seu emplaçament definitiu en algun punt de l’interior de la Basílica quan finalitzin les obres —que a causa de l’aturada per la pandèmia serà més enllà de la data prevista de 2026—, el data center o cervell tecnològic de la Sagrada Família està al 75% de la seva capacitat.
Per tant, per quan es tingui la ubicació definitiva, possiblement soterrada, els responsables de la Junta Constructora de la Sagrada Família i de la multinacional ja donen per fet que els deu racks de servidors de potencia instal·lada al data center han de créixer per absorbir l’increment de la demanda de visitants prevista a futur, així com per donar resposta als avenços tecnològics que es vagin incorporant —Intel·ligència Artificial, Big Data, Realitat Augmentada—.
El 2014, quan el llavors departament d’IT va veure la necessitat de tenir un centre de dades que incorporés tots els driver hardware per guanyar capacitat i control de gestió global, calia digitalitzar els processos comercials, de seguretat i construcció. Els enginyers de Schneider Electric van idear una estructura ad hoc per a la Sagrada Família d’última generació tecnològica. Això li va valdre, entre d’altres, el premi internacional DatacenterDynamics Leaders EMEA Award a la categoria d’implementació modular. Després, n’han vingut d’altres a Barcelona ciutat, com el que té la companyia Abertis, a l’àrea de manteniment de Vallcarca.
La multinacional Schneider construeix aquest tipus d’instal·lacions a la fàbrica que té a Sant Boi de Llobregat. En el cas que ens ocupa, el mòdul va ser lliurat amb bastidors, SAI, distribució d’energia, refrigeració i monitorització, preinstal·lats i llestos per al seu desplegament. L’estructura externa del mòdul va ser dissenyada per ser duradora i segura, amb connexions elèctriques i mecàniques que poden ser fàcilment desconnectades en cas que calgui desplaçar el mòdul del centre de dades o els components de la infraestructura interior.
Un extrem que ja s’ha donat una vegada en un trasllat dins del mateix recinte que es va fer en 48 hores, ja que les obres de construcció de la Basílica han d’anar avançant sense interrupcions per al seus visitants ni pels més de 15 arquitectes que hi treballen i, per tant, el cervell de la Sagrada Família no pot deixar de pensar 24/7, els 365 dies de l’any.