Good News Barcelona

El sector del cava pateix amb la sequera

La DO Cava ven 149 milions d'ampolles fins al setembre, un 12% menys que fa un any. Amb menys producte disponible, el preu puja entre un 10% i un 15%.

Malgrat les pluges d’enguany, la collita no ha estat bona, afectada des de fa anys per una intensa sequera. S’han pogut recuperar ceps que la falta d’aigua havia deixat tocats, però s’ha mantingut la reducció en la recollida de raïm. Amb menys producte disponible, les vendes dels cellers de la Denominació d’Origen Cava (DO Cava), amb el Penedès com a principal zona productora, s’han ressentit, amb més de 149 milions d’ampolles venudes els primers nou mesos del 2024, un 12% menys que fa un any, quan s’havien situat en els 170 milions d’ampolles venudes. La DO Cava, formada per gairebé 350 cellers, agrupa més de 38.000 hectàrees de vinya i 6.200 viticultors.

El mercat nacional ha resistit millor, amb 47,5 milions d’ampolles venudes, la qual cosa representa una disminució del 3,7%, mentre que s’ha notat més a l’internacional, amb 101,6 milions d’ampolles venudes que han suposat una caiguda de gairebé el 16%. Especialment significativa ha estat el descens a Alemanya, responsable de gairebé un 60% de la disminució registrada. Aquí entra de ple la decisió de Freixenet de produir espumosos alternatius al cava en alguns dels seus principals mercats internacionals com Alemanya, però també Suïssa i Àustria, davant la falta de raïm. Si a Alemanya es van vendre 22 milions d’ampolles el 2023, entre aquest gener i setembre s’ha baixat fins als 9,9 milions d’ampolles. Amb la contracció alemanya, Bèlgica ha passat a liderar les vendes internacionals de cava, amb 14,3 milions d’ampolles venudes, un 3,6% menys que el 2023. Els Estats Units i el Regne Unit completen el podi, amb descensos també. Només Suècia, el Japó i Països Baixos han crescut.

No es preveu que la xifra d’ampolles venudes pugi gaire en el que queda d’any, malgrat la campanya de Nadal, i caldrà esperar per veure un canvi de tendència, segons remarca, el president de la D.O. Cava, Xavier Pagés. “En el curt termini, no espero que es torni a les xifres d’abans”, explica Pagés, tenint en compte que el 2023 els cellers de la denominació d’origen van aconseguir un nou rècord, amb 252 milions d’ampolles comercialitzades i un volum de facturació agregada de 2.200 milions d’euros. Tal com s’esperava, aquest serà l’últim rècord que batrà el sector en els pròxims anys per la disminució del volum de producció. Si el 2021 la verema de raïm es va situar en els 300 milions de quilos, aquest 2024 la xifra ha estat de 219 milions de quilos, gairebé un 30% menys en comparació amb fa tres anys.

Menys oferta també es tradueix en preus més elevats, amb un encariment des del gener fins al setembre d’entre el 10% i el 15%, la qual cosa implica un augment en la facturació. “Les vendes han baixat en volum, però han pujat en valor”, constata Pagés. En el cas de les exportacions, la pujada de preus ha arribat a situar-se en el 20%. Malgrat el context desfavorable, el sector veu aquí una oportunitat per a la revaloració de la marca cava, un aspecte llargament reclamat per bona part dels cellers, que demana fugir del volum i apostar per la qualitat. “No ens quedarem sense producte, hem de triar on ho venem i com”, recalca Pagés. En aquest sentit, de cara al 2025, es preveu que tots els caves de guarda superior siguin 100% ecològics.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Opinió

Allò que passa a Barcelona, no passa enlloc del món!

El Nadal ha esdevingut una època turística d’èxit també a Barcelona. Sembla que els ciutadans…

11 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

El gran llegat olímpic de la vela

El centre municipal del Port Olímpic ha format desenes de milers de ciutadans i democratitzat…

11 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

L’esfera empresarial s’erigeix com clau per combatre la discriminació i el racisme

Experts i responsables de Diversitat en grans empreses coincideixen en la importància del seu rol…

11 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

La Nit de Gala de l’Oli d’Oliva Verge Extra de Catalunya

El municipi de La Fatarella acull aquest 13 de desembre la nit que atorga els…

11 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

Damm produirà i comercialitzarà Nestea a Espanya arran d’un acord amb Nestlé

El grup cerveser es convertirà al gener en el fabricant i distribuïdor de la marca…

10 de desembre de 2024
  • Barcelona Global Young Talent

“El model de Barcelona ha de ser un equilibri entre ser una ciutat global i mantenir la identitat local”

Entrevistem a Paula Ciria, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i…

10 de desembre de 2024