Hotel Miramar Montjuïc Barcelona Hyatt
L'Hotel Miramar, a Montjuïc.

El sector de luxe concentra gairebé el 40% de la inversió hotelera a Barcelona

El desemborsament total se situa en els 285 milions en el primer semestre d'aquest 2024, un 34% menys que fa un any

En una temporada que s’espera de rècord per al sector hoteler, la inversió immobiliària manté el pols, amb el focus posat en els establiments de luxe. Segons la consultora CBRE, el primer semestre s’ha tancat amb un desemborsament de gairebé 100 milions d’euros en hotels de 5 estrelles i 5 estrelles gran luxe. Es tracta d’una xifra que representa el 36% de tota la inversió registrada entre els mesos de gener i juny, per sobre de la mitjana nacional (30%).

Les principals operacions del semestre a la capital catalana han estat les compres realitzades per Atom, la socimi de Bankinter i GMA, de dos hotels de 5 estrelles gran luxe, La Florida, al Tibidabo, i Miramar, a Montjuïc, tots dos, immobles singulars que fins ara pertanyien a l’inversor libanès Joseph Boutros El Khoury. Amb 145 habitacions en total, l’operació es va saldar per 50 milions d’euros. Les adquisicions es van acompanyar per canvis de gestió, amb el grup de Dubai Sunset Hospitality passant a operar La Florida i la cadena hotelera internacional Hyatt, el Miramar. Atom va invertir per primera vegada a la ciutat l’any 2022 amb la compra per 25,5 milions de l’Ilunion Les Corts, abans Senator Barcelona, una operació que també va ser la primera de la socimi després de la pandèmia.

A més de les operacions protagonitzades per Atom, en aquest primer semestre s’ha produït la venda de l’Ocean Drive Barcelona per part d’OD Hotels, propietat de l’empresari eivissenc Marc Rahola Matutes. Encara no es coneix la identitat del nou propietari de l’Ocean Drive Barcelona, un cinc estrelles al carrer d’Aragó amb 98 habitacions. Més enllà de les fronteres de la ciutat, l’hotel Hampton by Hilton Barcelona Fira Gran Via, a la plaça Europa de L’Hospitalet de Llobregat, també ha canviat de mans. El va comprar el family office britànic London & Regional per 50 milions a la gestora d’inversions immobiliàries ASG, qui l’havia inaugurat fa tres anys després d’una inversió de 40 milions d’euros.

Amb tot, el sector hoteler ha captat una inversió de 285 milions d’euros aquest semestre a Barcelona. Representa una caiguda del 34% en comparació a fa un any, quan el desemborsament va estar per sobre dels 1.100 milions d’euros, però cal assenyalar que en els primers sis mesos del 2023 es van produir grans vendes com les del Mandarin Oriental Barcelona per un import rècord de 240 milions d’euros i el Sofía Barcelona per 180 milions d’euros. Fa un any, els hotels de més categoria van aconseguir el 96% del total transaccionat de gener a juny.

Malgrat el descens en la quantia global, Barcelona se situa com la segona ubicació d’Espanya preferida pels inversors. Es queda amb un pes del 21% sobre el total nacional, només per darrere de les Balears, que registra el 29%. La capital catalana ha tancat dotze operacions en els primers sis mesos de l’any, abastant a gairebé 1.200 habitacions. Una xifra que duplica les sis transaccions registrades en el mateix període de 2023 a la ciutat, amb poc més de 1.000 habitacions. Per al director d’Hotels a Ibèria de CBRE, Jorge Ruiz, “aquestes dades reflecteixen el bon impuls en la inversió del sector hoteler gràcies al tancament d’operacions de volum mitjà”, la qual cosa es tradueix en el fet que no s’estan produint tantes rotacions de cartera com fa un any.