Vendimia DO Cava 2024
Les precipitacions de la primavera i un maig i juny més frescos han ajudat a una bona maduració del raïm.

El sector del cava es prepara per a una bona verema després de les pluges

La collita del raïm en els cellers de la D.O. Cava començarà d'aquí a pocs dies i, en alguns casos, s'allargarà fins a principis d'octubre

Tot i que s’esperava una nova mala verema, després de tres anys de sequera intensa, les pluges dels últims mesos han servit per donar un respir a les vinyes. Els cellers de la Denominació d’Origen Cava, amb el Penedès com a principal zona productora, esperen aquest 2024 una collita que es començarà a acostar a la normalitat. El bon temps, amb un maig i juny frescos i precipitacions puntuals, permetrà obtenir un raïm de bona qualitat després que hagin pogut seguir un procés de maduració adequat. La D.O. Cava, formada per gairebé 350 cellers, agrupa més de 38.000 hectàrees de vinya i 6.200 viticultors.

Serà a principis d’agost quan comencin les primeres veremes, però el gruix es concentrarà el mes de setembre, i també hi haurà qui esperarà fins a finals de setembre i principis d’octubre, segons les característiques de cada vinya i les seves varietats. La calor que ha arribat amb força en les últimes setmanes afectarà el raïm, però, si no s’allarga massa, les vinyes resistiran, havent-se recuperat amb l’aigua que han anat rebent. De fet, més enllà de per obtenir un bon producte, les pluges també han servit per recuperar ceps que la sequera havia deixat tocats, amb alguns d’ells ja al límit de la seva capacitat de supervivència.

“Ja tenim el canvi climàtic aquí. Quan ho vius, sembla que cada any serà així, però encara no estem en aquest punt”, assenyala el president de la D.O. Cava, Javier Pagés, qui també posa en valor la resiliència del cava, no només capaç de superar la sequera, sinó també els efectes derivats de la pandèmia. “Els viticultors han fet una bona feina per recuperar la vinya”, remarca.

Javier Pagés DO Cava
Javier Pagés, president de la D.O. Cava.

Des de l’any 2021, la producció de raïm destinat al cava havia experimentat, per la falta de pluges, una caiguda del 30%, una xifra que s’elevava fins al 37,8% si es tenien en compte només les hectàrees de Catalunya. No obstant això, com el cava té criances llargues, les penúries dels últims anys s’havien començat a traduir en una menor quantitat d’ampolles, però les vendes continuaven anant bé. En aquest sentit, els cellers de la D.O. Cava van aconseguir un nou rècord l’any 2023, amb un volum de facturació agregada de 2.200 milions d’euros i una comercialització de 252 milions d’ampolles, un 1% més —el 2022, s’havia crescut un 4,58%—.

Amb una espera mitjana de 2,5 anys al celler, el sector trigarà a repetir el rècord de 2023, amb els últims anys de sequera tenint un impacte directe en el volum de producció. Per als pròxims exercicis, s’espera menys oferta. Això implicarà una pujada generalitzada dels preus, però també una revaloració de la marca cava, una demanda de bona part del sector. “El futur del cava resideix a continuar apostant per la qualitat”, sosté Pagés. Aquesta tendència que s’intensificarà els pròxims anys, ja s’ha començat a notar, amb els cellers planificant millor els seus inventaris per evitar trencaments d’estoc i prioritzant els clients més rendibles. Amb un 70% de vendes internacionals, l’any passat es va notar una frenada en les exportacions internacionals i ara està sent el mercat espanyol el que mou el sector del cava.

Tags from the story