Lletres

El sector del llibre manté una bona salut un any més i creix un 12% en català

Les editorials continuen beneficiant-se de l'embranzida que van aconseguir amb la pandèmia, encadenant exercicis d'augments, malgrat la pujada de costos

Les editorials sumen un any més de creixement, en ratxa des de la pandèmia, quan molts a casa van trobar el temps suficient per passar l’estona llegint i no van poder inventar excuses per distreure’s. Tant va ser així que l’any 2021 el sector va tancar el seu millor any en els últims deu anys, uns resultats que, malgrat les dificultats, s’han anat moderant, però han continuat augmentant exercici rere exercici.

Aquest 2023, el sector editorial preveu tancar amb un creixement a Espanya del 3,5% respecte a l’any anterior, quan la xifra de negoci es va situar en els més de 2.720 milions d’euros. D’aquesta facturació a nivell estatal, els segells editorials catalans es queden amb el 53%, amb més de 1.440 milions d’euros. “El sector del llibre té bona salut. A més, hem superat dues crisis en els últims quatre anys: la pandèmia i la pujada de costos, al voltant del 40% i només traslladant una petita part al preu, amb un augment d’entre el 4% i el 5%”, exposa el president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis.

Les vendes de llibres a Catalunya se situen en uns 500 milions d’euros. Un 30% dels títols correspon a llibres escrits en català. Aquesta xifra, sense incloure els llibres de text, ha registrat un augment del 12% respecte a l’any passat, quan les vendes van ser d’entre 120 i 130 milions d’euros, un creixement que ja s’havia donat en els llibres en castellà i ha trigat una mica més a arribar al català. “És una notícia esplèndida”, valora Tixis.

El creixement tan significatiu que s’ha donat en els llibres en català respon a diferents factors, com l’excepcional Sant Jordi d’aquest 2023, celebració que concentra el 40% de la facturació anual del sector; el boom del còmic en català, i la cada vegada més forta Setmana del Llibre en Català. També ha influït la normalització dels retards que es van produir en la distribució l’any passat amb la fusió d’Àgora i Les Punxes en Entredos Logístics.

Els creixements previstos tant per al conjunt d’Espanya com per als llibres en català estan a l’espera de l’impacte de la campanya de Nadal, la segona data forta per al sector després de Sant Jordi, emportant-se el 30% de les vendes anuals. “Esperem que aquesta campanya de Nadal sigui molt bona”, remarca Tixis.

Nit de l’Edició

El Gremi d’Editors de Catalunya celebra aquest dilluns la Nit de l’Edició, la trobada anual del sector on ret homenatge als segells que celebren el seu centenari, enguany, la Bernat Metge i l’Editorial Joventut, però també per als més joves, amb 25 anys, com l’Editorial Corimbe, MTM Editores i Símbolo Editores. A més, la cerimònia serveix per lliurar el Memorial Fernando Lara a una iniciativa empresarial jove en el món del llibre, que aquest 2023 recau en L’Altra Editorial encapçalada per Eugènia Broggi.

També s’entrega el Premi Atlántida a una personalitat o entitat que destaqui per la promoció del llibre i la lectura. Aquest any ha recaigut sobre els municipis d’Urueña (Valladolid) i Calonge per la seva aposta a convertir-se en viles dedicades al llibre. En el cas d’Urueña, es tracta d’un petit poble de l’Espanya Buida on només viuen un centenar de veïns, però que des de 2005 s’ha anat omplint de llibreries per dinamitzar-se culturalment i atreure visitants, seguint el model dut a terme en altres països com el Regne Unit i França.

Libelista, una de les set llibreries que ha obert a Calonge. © theNBP

Amb un total de nou llibreries, cadascuna dedicada a un tema en concret, com les tradicions, la cal·ligrafia, els viatges o el cinema, Urueña va servir de model a Calonge, localitat catalana d’interior que volia aconseguir allargar una temporada turística que es concentra a l’estiu i més a la seva veïna, Sant Antoni de Calonge. “Hi havia gent que estiuejava a Sant Antoni que mai havia pujat a Calonge”, explica el seu alcalde, Jordi Soler.

Per revertir-ho i reactivar un nucli antic que s’estava apagant, es va convertir en un poble de llibres fa dos anys. Després de rebre 200 sol·licituds, es van obrir set llibreries en una ruta que s’estén entre dos carrers i la plaça major de Calonge. Dues eren generalistes —Libelista i Rals Llibres— i la resta estaven especialitzades en temes com els viatges, la literatura infantil, el món oriental, l’esoterisme o els còmics. No han sobreviscut ni la infantil ni l’esotèrica. Aquesta última ha canviat el focus i ara se centra en cinema i vi. També ha obert una de gastronomia. L’any passat el primer booktown català va vendre 35.000 llibres. Ara, l’Ajuntament de Calonge prepara una nova etapa amb l’obertura de tres llibreries més, entre les quals s’espera recuperar una infantil.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Govern aportarà 110 milions per construir 1.788 habitatges a Barcelona

L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Eholo, el ‘software’ per a psicòlegs que assumeix la seva càrrega administrativa

La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…

21 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Els Llums de Sant Pau proposa un viatge per les tradicions nadalenques del món

L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…

21 de novembre de 2024