BNEW

El sector financer es postula com un accelerador dels ODS

La consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030, que impacten tant en les inversions públiques com en les privades, ha d'accelerar-se si es volen assolir dins dels límits establerts, i administracions, empreses i institucions tenen assumit que "queda poc temps i cal actuar"

El sector financer i l’empresarial, recolzats des de les administracions, han de dirigir la seva activitat cap a aquelles actuacions que estan alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per contribuir a accelerar el procés i les fites marcades en l’Agenda 2030, segons s’ha posat de manifest en la taula rodona ODS, mirant cap al 2030, que s’ha celebrat en el marc de la Barcelona New Economy Week.

La sessió ha posat sobre la taula de debat la importància de complir amb els objectius determinats per l’Agenda 2030, especialment en la dècada present, perquè els ponents han coincidit que s’està fent “molt”, però “queda poc temps”. En aquest sentit, han destacat el paper d’Europa per liderar el procés, la necessitat d’aprofundir en la conscienciació de la població mundial i que treballar per als ODS no s’ha de veure com un desafiament sinó com una oportunitat. També han analitzat el paper que han de desenvolupar tant administracions com empreses i institucions.

Totes les parts han estat representades a la taula rodona amb la participació d’Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya; Víctor Quesada, coordinador general de la xarxa internacional de promotors ODS a Espanya; Xavier Ribera, director de comunicació, relacions institucionals i sostenibilitat de Basf Espanya, i la directora de sostenibilitat de Banc Sabadell, Ana Ribalta.

La directora de sostenibilitat de Banc Sabadell ha parlat del doble impacte que té l’Agenda 2030: les finances públiques i les privades. Segons ha destacat Ribalta, una forma de fomentar l’acceleració dels objectius marcats per al final d’aquesta dècada passa per la correcta implementació dels fons de reestructuració europeus, entre altres coses, perquè la Unió Europea ja ha inclòs en el seu disseny totes les palanques de l’avenç cap a la sostenibilitat.

“Des del sistema financer espanyol i europeu es pot contribuir de manera molt clara a aquesta tasca perquè el sector està molt ben estructurat per fer arribar tots aquests fons des de la gran empresa fins al petit autònom”, ha assegurat Ribalta. És per això que “des del sector financer hem d’anticipar-nos en la concessió d’ajudes de finançament per als que accedeixin a aquests fons perquè de vegades els períodes de resolució en la gestió dels recursos són llargs, però també ajudar-los com hem fet les entitats espanyoles, i entre elles Banc Sabadell, recolzant-los en la gestió de tota la documentació i tràmits necessaris“. El banc entén que “és importantíssim que el sector financer contribueixi de manera accelerada i ordenada a donar suport a tots els agents econòmics perquè puguin accedir als fons de reestructuració europeus i espanyols”.

Tenint en compte que per cada euro que inverteixi el sector públic, el privat haurà d’invertir quatre euros, també des del sector financer cal estar colze a colze amb la inversió privada en la consecució dels objectius ODS perquè “en les companyies que no s’estiguin implantant les metes de sostenibilitat dins dels seus compromisos empresarials quedarà compromesa la seva solvència econòmica i financera a llarg termini”, ha afegit Ribalta i ha subratllat que d’aquí l’interès de les finances en què tots els agents estiguin en línia amb l’Agenda 2030. Contràriament, “els arribarà menys finançament i el que els arribi serà més car”, ha concretat.

La sessió ha posat sobre la taula de debat la importància de complir amb els objectius determinats per l’Agenda 2030, especialment en la dècada present, perquè els ponents han coincidit que s’està fent “molt”, però “queda poc temps”

Xavier Ribera, director de comunicació, relacions institucionals i sostenibilitat de Basf Espanya, ha destacat que en aquesta empresa química s’entén clarament que “o s’assumeixen les responsabilitats en matèria de sostenibilitat o no es tindrà on jugar com a peça clau empresarial” i per a això, segons ha insistit, cal ser corresponsables amb tots els actors que formen la cadena de valor. “Empreses i consumidors hem de prendre consciència que cal produir i consumir responsablement”. En l’actualitat, Basf treballa centrada en els ODS, en particular el 13 d’Acció Climàtica i el 12 per garantir modalitats de consum i producció sostenibles, amb “el focus posat en l’economia circular” i en la col·laboració amb els stakeholders.

Los ponents han analitzat el paper de les empreses i les administracions per complir amb l’Agenda 2030

Des de Banc Sabadell es treballa amb la voluntat d’implementar els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) però “cal saber prioritzar en aquells en què com a organització tindràs poder d’influència i gran impacte i en els quals mantenint la teva activitat pots comprometre’t a portar-los a terme amb garanties i èxit”, ha destacat Ribalta. L’entitat financera ha dut a terme una anàlisi interna i una reflexió incorporant els stakeholders de la companyia per decidir què és realment important dins la seva activitat. “Posteriorment, fruit de l’avaluació es tria i es prioritza per poder marcar, conjuntament, uns objectius molt concrets”, unes mètriques que marcaran el full de ruta a seguir incorporada com un segment més de la gestió diària de la companyia.

Ana Ribalta: “En les companyies que no estiguin implantant ODS, la seva solvència econòmica i financera quedarà compromesa a llarg termini”

En el cas de Banc Sabadell, s’han dissenyat accions per al conjunt dels 17 objectius, entre els quals destaca les fites marcades per l’ODS 13 d’Acció pel clima, que insta a adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes. Ribalta ha explicat que amb aquestes mesures ajuden a les empreses a descarbonitzar-se a través de “les fonts de finançament sostenibles que els oferim, productes sostenibles com a tals, i acompanyant-les en la presa de decisions com, per exemple, una cosa tan senzilla, com és com es calcula la petjada de carboni, quin procés cal seguir per reduir-la”.

Un altre dels aspectes que incorpora l’entitat financera té a veure amb les anàlisis de risc per a les empreses finançades per analitzar com han d’incorporar la transició mediambiental a la seva estructura empresarial.

Cal destacar dins de la sèrie d’actuacions impulsades pel banc, la seva col·laboració com a primer banc a Espanya amb el projecte global Priceless Planet Coalition de Mastercard, amb l’objectiu de plantar 100.000 arbres fins a 2025. Amb aquesta acció, Banc Sabadell suma el seu gra de sorra a la iniciativa per aconseguir un impacte més global al planeta. Mastercard la va llançar el 2020 per unir els esforços d’empreses, institucions financeres, autoritats locals i consumidors per lluitar contra el canvi climàtic mitjançant la plantació de 100 milions d’arbres durant cinc anys, amb l’ajuda d’organitzacions d’experts forestals i en canvi climàtic, com Conservation International (CI) i el World Resources Institute (WRI).

Banc Sabadell s’ha sumat al projecte Priceless Planet Coalition de Mastercard, per plantar 100.000 arbres fins a 2025

La responsable de sostenibilitat de Banc Sabadell ha explicat que l’impacte dels ODS en qualsevol empresa “són enormes”, interns i externs, i que en el cas de l’entitat ha estat una mirada interna al conjunt de l’organització, en la qual es replantegen des del punt de vista de l’impacte mediambiental, social i de governança tots els productes, com es produeixen, quina és la relació amb empleats i clients, etc. “Però aquest treball és una oportunitat en tres sentits bàsics: s’incrementa el compromís dels empleats amb l’empresa, s’aconsegueix una major fidelització dels clients i, sens dubte, és una font d’innovació en servei, producte, canals… en tot”, ha puntualitzat Ribalta.

Al llarg de la sessió, Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, ha posat èmfasi en el paper de les administracions com a palanca per afavorir la implantació del conjunt dels ODS i per treballar per la conscienciació de la població.

Sobre aquest aspecte, Víctor Quesada, coordinador general de la xarxa internacional de promotors ODS a Espanya, ha recordat que els últims informes publicats mostren com només entre un 5% i un 7% de la població està familiaritzada amb l’Agenda 2030 i amb les metes que ha marcat. Opina Quesada que les administracions han d’aprofundir en la reformulació de les polítiques públiques i, en el cas d’Espanya, en l’estratègia de país sostenible que s’ha dissenyat des del Govern central.

Compartir
Publicado por
Maria Teresa Coca

Artículos recientes

  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024