Els lectors més joves continuen creixent i el còmic es recupera
Les editorials fa anys que veuen com s’estan revaloritzant els seus productes. El llibre no només sobreviu modes sinó que arriba cada vegada a més lectors, especialment, als més joves, immersos en nous fenòmens com el romantasy, que barreja trames romàntiques amb elements fantàstics. Des del 2019, les vendes dels segells no han parat de créixer, també en pandèmia, i porten registrat un augment acumulat del 35% en els últims cinc anys, pujada que arriba fins al 45% només per al públic juvenil. Aquesta tendència ha fet arribar aquest 2024 a unes vendes de més de 1.200 milions d’euros a tot Espanya, un 10% més que en l’exercici anterior, sense incloure els llibres de text o les comandes de les biblioteques.
Es tracta d’un registre rècord per al sector, remarca Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya. Aquí es generen uns 840 milions d’euros de facturació i s’ocupa 35.000 treballadors, amb els segells catalans representant el 70% de la producció editorial de tot el país. A tall d’exemple, les grans editorials de les quals sempre es parla com Seix Barral, Tusquets, Destino, Lumen, Salamandra o Bruguera tenen seu a la capital catalana, dins dels grups Planeta o Penguin. Però també la tenen els segells independents com ara Anagrama, Blackie Books, Libros del Asteroide, Acantilado o Navona.
A l’espera de la campanya de Nadal, clau per al sector del llibre, les editorials han vist aquest 2024 com el còmic tornava a créixer, amb unes vendes un 2% més altes en comparació amb les de fa un any. La novel·la gràfica es recupera així d’uns exercicis en els quals s’havia frenat la seva evolució, després de l’expansió que va tenir arran de la pandèmia i que es va fer patent en l’aparició de noves editorials i llibreries especialitzades. Només cal veure l’afluència enguany a un saló Manga que celebrava el seu 30è aniversari amb un rècord de 167.000 visitants. També continuen mostrant la seva fortalesa la ficció i la no ficció, que representen el 70% del mercat del llibre d’interès general i que han crescut un 10% aquest 2024, així com el llibre de butxaca, aquest fons d’armari per als lectors tal com defineix Tixis, que va venent més gràcies al comerç electrònic.
El llibre en català representa el 30% de les vendes de llibres a Catalunya. Té pics de vendes en dates concretes com, sens dubte, Sant Jordi, quan la proporció d’exemplars en català que es venen arriba fins a un 50%, la qual cosa enguany va suposar una facturació d’uns deu milions d’euros. Però també s’aconsegueix mobilitzar al comprador durant la Setmana del Llibre en Català, amb més de 100.000 visitants en la nova ubicació d’Arc de Triomf, un 20% més que fa un any. Enguany, el sector ha registrat unes vendes de 260 milions d’euros a Catalunya, dels quals uns 80 milions d’euros han estat de llibres escrits en català. Unes dimensions més petites pel que costa que arribin fenòmens com el romantasy.
De cara al 2025, el Gremi d’Editors preveu mantenir la bona ratxa. “Res ens diu que es vagi a trencar aquesta tendència, però pot ser que no segueixi amb aquesta intensitat. Cada vegada hi ha més lectors i el llibre s’ha consolidat com a font d’entreteniment cultural, una cosa que no passava fa cinc anys”, remarca Tixis. Per a això, ha contribuït el sector audiovisual, cada vegada més present a fires literàries per buscar trames que es puguin adaptar. Unes bones perspectives en les quals hi ha núvols que preocupen com la necessitat de regular la intel·ligència artificial i d’implantar el Pla Nacional del llibre i la lectura de la Generalitat, sense més endarreriments.
Nit de l’Edició
El Gremi d’Editors de Catalunya celebra aquest dimarts la Nit de l’Edició, la trobada anual del sector en la qual es ret homenatge als segells que celebren el seu centenari, enguany, l’Editorial Barcino i l’Editorial Clie. El grup Planeta també serà premiat pels seus 75 anys i els seus més de 1.000 milions d’exemplars, així com editorials més joves, amb 25 anys, com Gemser Publications, Ediciones de Intervención Cultural, El Viejo Topo, Editorial Minúscula i Profit Editorial.
A més, la cerimònia serveix per lliurar el Memorial Fernando Lara a una iniciativa empresarial jove en el món del llibre, que aquest 2024 recau en la llibreria cooperativa Sendak, situada al carrer Còrsega de Barcelona. Finalment, es lliura el Premi Atlàntida a una personalitat o entitat que destaqui per la promoció del llibre i la lectura. Enguany ha recaigut sobre el paleontòleg Juan Luis Arsuaga.
El 1991, la sociòloga Saskia Sassen va publicar el llibre The Global City: New York,…
Les empreses són el col·lectiu que ha rebut més recursos provinents del fons europeu, amb…
Els 350 cantaires de la família coral de l'Orfeó Català tornaran a reunir-se en una…
La plantilla de Mango s'acomiada del seu fundador a la seu central de Palau-Solità
Després d'una bona temporada el 2024, la Filmoteca de Catalunya mira ja la de 2025.…
Barcelona és una marca que no només es mostra amb orgull en el sector turístic.…