El sector TIC continua creixent a Catalunya. Més enllà dels anuncis d’acomiadaments massius de grans companyies com Amazon i Facebook, amb poca presència a Barcelona, l’ecosistema tecnològic local va sumant any rere any noves empreses i més treballadors, arribant a un total de 17.881 companyies i 123.700 treballadors l’any 2022. La previsió és superar les 18.000 empreses aquest 2023.
A més, els ingressos segueixen la mateixa tendència. En concret, la facturació global es va situar en els 23.500 milions d’euros el 2022, un 4,4% més respecte a la xifra de negoci de l’any anterior. Es consolida així un pes del 9% del PIB, mig punt més baix que el 2021, tenint en compte que altres sectors rellevants com el turístic ja han deixat enrere la pandèmia.
Així es desprèn del Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya, elaborat anualment pel Cercle Tecnològic. Enguany, ha comptat amb la participació de gairebé 1.300 empreses. Es tracta de la seva 15a edició, per la qual cosa, quan el seu president, Joan Ramon Barrera, mira enrere, veu que el sector no només ha crescut sinó que ha madurat a força de viure molts canvis que s’han succeït en un període curt de temps.
Grans fires com el Mobile World Congress (MWC) i el Smart City Expo World Congress (SCEWC) han contribuït a posicionar a la ciutat, així com l’establiment de seus de grans multinacionals, com Cisco o Intel. Tot això, mentre el telèfon mòbil es generalitzava, aconseguint convertir-se en un element imprescindible, i la digitalització transformava el sistema productiu. A més, s’ha accelerat amb la pandèmia, com es constata amb el fet que Barcelona comptava amb 40 hubs tecnològics el 2018 i, en només cinc anys, ha passat a tenir gairebé un centenar.
“Abans estava molt clar quin tipus d’empreses formaven part del sector, ara qualsevol té vessant tecnològica”, resumeix la secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat, Gina Tost. “I se’ns ha passat a preguntar per l’ètica de la intel·ligència artificial (IA)”, afegeix Barrera com a mostra d’aquesta maduresa. En aquest sentit, Tost remarca que la societat té més clar el que espera de la tecnologia, després d’errors del sector que han generat rebuig, com les filtracions de dades.
El talent continua sent la principal preocupació per a les empreses TIC, amb el 54,4% de les enquestades assenyalant que la fugida de professionals els afecta de manera intensa i preocupant. Aquesta xifra s’ha mantingut per sobre del 50% en els últims anys, mentre que, fa deu anys, se situava en el 30%. A més, el 65,3% de les companyies pensa que podria augmentar la facturació si trobés tots els professionals que necessita. Segons un estudi d’Acció, falten 12.000 professionals TIC. “Hi ha moltes empreses que es volen instal·lar a Barcelona i el primer que pregunten és com poden incorporar el talent que necessiten”, sosté Tost.
Malgrat la falta de professionals, el sector TIC es mostra optimista de cara els pròxims anys. El 68% de les empreses que han participat en el baròmetre creu que creixerà aquest exercici i un 12% espera fer-ho per sobre del 20%.