La Punyalada

La serp del festival Clàssics

El festival Clàssics conclou programació amb la versió teatral del poema Pitó encarnat per l’actriu Paula Blanco.

Catalunya viu en una espècie de depressió indignada després de la revelació dels nefastos resultats de l’informe PISA. Com passa sempre en cas d’una derrota nacional, els conciutadans es debaten entre l’exhibició orgullosa del masoquisme ancestralíssim en la tribu i l’exercici, igualment consuetudinari, de la nostàlgia d’un passat (inexistent, by the way) en què els nostres adolescents llegien Kierkegaard fins i tot a l’hora de dinar. La realitat, com sempre, se situa al bell mig entre la ira i la indiferència. Hi penso mentre escolto Francesc Orella recitant la Defensa de Sòcrates en un dels racons més bellament sòrdids de la presó Model, acompanyat pel meu estimadíssim músic Rafel Plana, davant de tres-centes persones encantadíssimes de passar fred escoltant un dels textos fundacionals de la nostra cultura. Entre el públic, mala notícia pels nostàlgics, hi ha moltíssims joves.

Tant li fot si aquests nanos són aquí atrets per la fama merlinesca d’un dels nostres millors actors o per qualsevol altra contingència de la vida. La realitat és que flipen (o com collons es digui ara) escoltant com les seves preocupacions connecten a la perfecció amb uns mots inigualables escrits de fa més de dos mil·lennis. Això ha passat en altres lectures clàssiques d’aquest festival germà de la col·lecció Bernat Metge, que ha demostrat com —a base de tenir el detall de fer les coses ben fetes— els nostres joves poden arribar a xalar amb el pensament. Si jo fos conseller de Cultura faria viatjar l’Orella i en Plana per cada institut del país, i dels milers d’alumnes que escoltarien la tabarra més bella que va escriure Plató potser en trauríem desenes d’escriptors i un parell de filòsofs. Això no passarà, no només perquè jo no manaré mai, sinó perquè la majoria de polítics del país no llegeixen.

Una de les grans troballes del Clàssics (aplaudiments sonors a la seva directora, Sira Abenoza) ha estat el de relligar la prosa de l’antiguitat a rapsodes, intèrprets i fins i tot obres del present. Així s’esdevindrà el proper dilluns a les 20 al CCCB (pareu de llegir i compreu l’entrada, que són només dotze fucking euricus) amb la dramatització del poema Pitó d’en Guim Valls fet carn per l’actriu Paula Blanco. Si vau poder veure l’estrena d’aquest espectacle al teatre La Gleva de ben segur que hi tornareu i, si us el perdéssiu, arrossegareu tones de ràbia. Cal parlar primer d’aquest text, el tercer poemari d’un autor de cronologia insultant (nascut el 1992) però d’una saviesa literària anciana. Editat per Poncianes, Pitó narra la història del sacrifici animal que guarda l’oracle de Delfos, en un poema que va incorporant la figura de la serp amb una riquesa narrativa i d’estructures poètica prodigiosos.

Quan vaig saber que la Paula recitaria aquest text bestial pensava que es limitaria a llegir-lo des d’un faristol. Però la Blanco s’ha calçat un vestit de serp i l’ha memoritzat de la llengua a la cua, primer incorporant-ne els gestos temibles a la cara i després aterrant-la poc a poc a la figura d’una dolça nimfa. De la bèstia primer en descobrim l’esca del pecat i la dolenteria, però paulatinament n’admirem la coqueta sinuositat d’un animal seductor (“Soc presumida, sobretot quan mato” / “Començarà el banquet de pols i encara no he triat el meu vestit”). Tot això la Paula s’ho casca palplantada al bell mig de l’escenari, sense fer ni un gest de més (diria que el director de l’invent, en Roger Vila, té la lliçó Albertí ben apresa), i amb unes neutres del català supervivent a Tossa de Mar que són aigua de maig. Veure de nou la Paula, així, amb aquest text. Em quedo curt de mots.

Les notícies ens porten a la desesperança. El Clàssics ens regala un pèl d’aire enmig d’aquest deliri que vivim. Veniu, també els joves, a veure com us pica la serp i us crema de plaer. Per sempre.

Compartir
Publicado por
Bernat Dedéu

Artículos recientes

  • Professionals

El pallasso que fa origamis al metro

Un nas vermell i un bocí de paper basten a Paco Lorente per fer especial…

3 d'abril de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

El festival Flors al Mercat porta la primavera a Barcelona

La sisena edició d'aquest esdeveniment reuneix, del 5 al 6 d'abril més de setanta floristes,…

3 d'abril de 2025
  • Gastronomia

Una arqueòloga de xocolata com a mona per despertar vocacions científiques

La UB i el Gremi de Pastisseria de Barcelona s'alien per tercera vegada en la…

3 d'abril de 2025
  • Creativitat

Del port a la ciutat: el projecte d’OAB que transforma el Port Vell

Lucía Ferrater, sòcia d'OAB, acaba de rebre el Premi Ciutat de Barcelona juntament amb Carlos…

3 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Tota la xarxa de metro serà accessible en tres anys

La Generalitat invertirà 115 milions d'euros en adaptar les vuit estacions que queden pendents

3 d'abril de 2025
  • Creativitat

Barcelona es vesteix d’alta costura dins i fora de la passarel·la

La 35a edició de la 080 Barcelona Fashion reuneix més de 500 creadors de contingut…

2 d'abril de 2025