SIL
La nova edició del SIl se celebrarà els dies 7, 8 i 9 de juny.

El SIL celebra la seva 25 edició amb 650 expositors i un impacte de 40 milions

El saló dedicat a tota la cadena del sector logístic preveu més de 20.000 visitants

El Saló Internacional de la Logística (SIL) va néixer l’any 1998 amb un petit simposi a la Llotja de Mar. Després d’aquesta primera vegada, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) se’l va emportar a Fira de Barcelona, quedant-se amb 5.000 metres quadrats. Com recorda la directora general del SIL, Blanca Sorigué, el sector ha canviat molt des de les primeres trobades fa 25 anys, on s’exposaven prestatgeries i carretons. “Ha sobreviscut a moltíssimes situacions i reptes molt difícils”, ha agregat Sorigué, qui ha participat en la seva organització des del primer any i recorda anècdotes com que a la trobada de la Llotja va venir el president de Mercadona, Juan Roig, assegurant que ell no subcontractaria la logística com defensaven altres en aquella època.

La logística s’ha transformat i ha anat adaptant-se a les noves tendències, “i sense deixar de funcionar”, remarca el delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, posant en valor com és d’essencial per al dia a dia un sector que representa el 10% del PIB i genera llocs de treball que no es deslocalitzen. “Som el sector que fa que les coses passin”, ha afegit Sorigué, aprofitant per presentar l’eslògan de l’edició que comença la setmana que ve.

En aquest 25 aniversari, el CZFB ja té registrats 14.000 visitants i espera arribar a més de 20.000, per sobre dels 12.000 de l’any passat. Es preveu que els visitants provinguin de 91 països diferents, amb una especial presència de professionals d’Amèrica Llatina, Europa, el nord d’Àfrica i el sud-est asiàtic.

Del 7 al 9 de juny, el saló ocuparà el pavelló 8 de Fira Montjuïc amb 650 empreses expositores, un 40% internacionals, i s’organitzaran 250 esdeveniments. A més, es presentaran 150 innovacions, algunes seran novetats mundials, amb el focus posat en la intel·ligència artificial (IA), la transmissió d’informació en temps real, el mesurament d’emissions o apps per a vehicles d’última milla.

Els estands es combinaran amb un programa de conferències que comptarà amb més de 400 ponents, amb més de 140 sessions que parlaran d’àmbits com la cadena de subministrament, el comerç electrònic, la innovació o la sostenibilitat. Com cada any, hi haurà una comunitat autònoma convidada i aquesta vegada serà Euskadi, després que en les edicions anteriors fossin Extremadura i Aragó.

D’altra banda, amb motiu del seu 25 aniversari, el saló acollirà diversos congressos internacionals, com el Medalogistics Summit, centrat en la logística i el transport del Mediterrani; l’Eurolog, amb el focus en la logística a Europa; el congrés ALACAT, el més gran del sector d’Amèrica Llatina, i el CSCMP European Conference & European Research Seminar, organitzat per l’entitat internacional més important del sector de la cadena de subministrament.

El CZFB ha quantificat l’impacte econòmic que tindrà aquesta edició del SIL en 40 milions d’euros, una xifra que ascendeix als 500 milions d’euros si se sumen tots els anys que s’ha realitzat. Així mateix, han passat al llarg de tots aquests anys pels seus estands i passadissos més de 10.000 empreses de 150 països i s’han generat 25.000 contactes.

“Si hem tingut la presència de tots aquests països al llarg d’aquests anys, és molt difícil calcular quin impacte té la capitalitat de Barcelona en el camp de la logística, però, sens dubte, és molt gran”, ha defensat Navarro, “el SIL és la Copa Amèrica de la logística, però sempre se celebra a Barcelona”.