El fabricant català de motos i vehicles elèctrics Silence serà el primer projecte industrial que aterrarà a les antigues instal·lacions de Nissan a la Zona Franca, després que hagi tancat un acord amb el comitè d’empresa dels exempleats de la marca nipona.
L’empresa que dirigeix Carlos Sotelo contractarà a 110 dels 1.400 treballadors que es van quedar sense feina el passat mes de desembre, amb un salari un 20% superior al conveni de sector i la garantia de feina durant tres anys. Aquestes són les condicions laborals acordades en la taula de reindustrialització que es va constituir per a l’acomiadament de la totalitat de la plantilla i per trobar alternatives industrials a la marxa de la marca japonesa de Catalunya.
El projecte de Silence, una empresa controlada per Acciona i que té els seus orígens en la fabricació de motocicletes elèctriques, se centra en la producció del seu primer vehicle elèctric, anomenat S04, de petites dimensions perquè està pensat per a la mobilitat urbana. Els plans industrials preveuen fabricar un miler d’unitats en el primer any, per arribar als 30.000 en cinc anys.
L’acord amb Silence és important en el sentit que, malgrat que la recol·locació laboral no arriba ni al 10% de la plantilla, obre el camí a altres propostes que hi ha sobre la taula de reindustrialització per ocupar més espais de la Zona Franca i la factoria de Montcada i Reixac —la tercera planta de producció de Nissan a Sant Andreu de la Barca ha quedat fora de la reindustrialització—. Entre aquests, el hub de descarbonització que lidera QEV per a la fabricació de diversos models de vehicles elèctrics i que ocuparia la major part de la Zona Franca. Aquesta iniciativa suposaria la contractació de 600 treballadors el 2023 i la mateixa xifra l’any següent; i la producció de 100.000 vehicles elèctrics.
Malgrat l’avenç aconseguit en les últimes hores –en una negociació intensa— els sindicats encara mostren els seus recels per com s’està treballant en el procés de reindustrialització. Per això, aquest dimecres han protagonitzat una manifestació de protesta pels carrers de Barcelona. “Hi ha molt nerviosisme perquè no s’estan complint els terminis pactats, que fixaven en el 30 de juny la data d’arrancada dels projectes industrials que donarien continuïtat a les plantes i als llocs de treball”, asseguraven fonts sindicals, “perquè aquest centenar de treballadors és només una petita part del total (uns 1.400) que són a casa seva esperant la concreció del projecte de recol·locació”.
A més, els representants dels treballadors han expressat el seu temor per com s’estan portant les negociacions amb el hub de descarbonització i per l’endarreriment per treure a concurs els terrenys, propietat del Consorci de la Zona Franca, per trobar un únic operador logístic que després els llogui als projectes industrials i que pugui donar solidesa financera al projecte de descarbonització.