Poques setmanes abans de Nadal, la històrica marca catalana Chocolates Simón Coll acaba d’obrir a Barcelona una botiga amb l’objectiu de reforçar el coneixement dels seus productes entre els consumidors. Situat al cor de l’Eixample, a la confluència de la Rambla Catalunya amb el carrer Mallorca, l’establiment està cridat a convertir-se en una parada obligatòria per als amants de la xocolata, ja que comercialitza tota la gamma de productes que fabrica la companyia, des de les seves emblemàtiques rajoles de xocolata a la pedra a torrons de xocolata amb avellanes senceres, el seu article best seller, sense oblidar la seva gamma de bombons i l’extensa col·lecció de rajoles amb diferents tipus de xocolata negra (70%, 85% i 99% cacau), amb llet o amb fruits secs.
“Hem apostat per obrir la primera botiga Simón Coll a Barcelona per poder transmetre als nostres clients l’essència de la marca i reforçar la seva notorietat”, explica The New Barcelona Post Maria Coll, consellera delegada de l’empresa i pertanyent a la sisena generació de la família fundadora. Simón Coll Xocolaters ja disposava fins ara d’un establiment a Sant Sadurní d’Anoia, la seva ciutat d’origen, però és la primera vegada que opta per implantar-se a la capital catalana amb una botiga pròpia on també comercialitza la icònica marca barcelonina Chocolate Amatller, que va ser adquirida per la companyia el 1972. Amatller, especialitzada en productes de gamma més premium, bombons i regals, disposa també de la seva pròpia botiga a Barcelona, ubicada al carrer Provença, al costat de La Pedrera. També té un córner a l’edifici modernista Casa Amatller del Passeig de Gràcia, on vivia la família fundadora de la marca.
Fundada el 1840, Simón Coll és una empresa familiar que aquest any preveu assolir una facturació de 25 milions d’euros, xifra que suposarà un creixement al voltant del 10%. Segons Maria Coll, aquest increment és conseqüència del continu llançament de nous productes i l’augment de punts de venda on es pot trobar la marca, que opera a través de múltiples canals: venda majorista per a professionals, botigues de productes selectes o gurmet, i supermercats. La firma reparteix les seves vendes entre el mercat català (33%), la resta d’Espanya (33%) i les exportacions (33%). Simón Coll Xocolaters va començar a exportar el 1986 i avui les seves dues marques arriben a països tan llunyans com Austràlia, Corea i el Japó, a més a més dels Estats Units i el mercat europeu, que genera el 50% de les vendes a l’exterior.
A diferència d’altres empreses de xocolata que se centren en la producció i venda de rajoles, la gran especialització de Simón Coll són els productes de temporada associats a les campanyes de Pasqua i Nadal, amb desenes i desenes de referències que es comercialitzen en tota mena d’establiments. Així, les fleques i pastisseries són clients habituals de Simón Coll, a qui compren, per exemple, per Pasqua els clàssics ous de xocolata i tota mena de figures per decorar les mones. Ara, per Nadal, Simón Coll és la marca de referència en productes de xocolata infantils, com monedes, ampolles, pilotes i paraigües, calendaris d’Advent, i figures del Pare Noel o dels Reis Mags.
Segons Maria Coll, aquests productes de temporada, que es comercialitzen també a supermercats i al canal impuls, generen més del 50% de les vendes de la companyia, acostumada a treballar amb una forta estacionalitat. “Molta gent consumeix els nostres productes, però no sempre coneixen la nostra marca”, assenyala l’empresària, que aquest any, per segona vegada, invertirà en una campanya publicitària a TV3. Així, la boutique de Barcelona s’inscriu en aquesta estratègia d’impulsar la marca Simón Coll. “Ara per ara, no tenim un pla d’obertura de noves botigues; el nostre objectiu no és crear una xarxa de franquícies, però no descartem obrir alguna botiga més”, avança. “El que volem és oferir en un únic espai tot el món Simón Coll, des dels productes infantils més bàsics a les nostres xocolates més premium i ecològiques, i atendre els clients amb personal propi i molt format”, afegeix la directiva.
Amb una plantilla de 150 persones, Simón Coll té dues fàbriques a Sant Sadurní d’Anoia, on també compta amb un centre de visites, l’Espai Xocolata, per on passen cada any 50.000 persones. L’empresa controla tot el procés de producció, des de la compra en origen de la fava de cacau —a països com Ghana, Equador i Nicaragua–, a l’elaboració de la xocolata i l’envasat final.