La infraestructura confia en els Next Generation per renovar les seves instal·lacions i construir tres nous edificis que acolliran centres d'investigació i empreses, fomentant un nou model de col·laboració amb altres institucions
Entorn del Sincrotró Alba, una de les infraestructures científiques més punteres de Catalunya, hi ha encara solars buits. Els voltants de parcs de recerca com aquest s’acostumen a caracteritzar per la presència d’altres institucions, que complementen la seva investigació i generen sinergies entre els seus integrants. En el cas del de Cerdanyola del Vallès, els centres més propers són els vinculats a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que estan massa lluny per arribar a peu.
El sincrotró vol trencar aquesta solitud i aïllament, i fomentar la col·laboració amb altres institucions científiques properes a les seves instal·lacions a través del projecte Astip, que aspira a captar 350 milions provinents dels fons Next Generation EU. L’objectiu és impulsar un pol científic a Cerdanyola que reuneixi uns 1.000 investigadors, repartits entre el sincrotró i tres nous centres ubicats al Parc de l’Alba. Actualment, treballen uns 200 investigadors al sincrotró.
Per a la directora del Sincrotró Alba, Caterina Biscari, la concentració i la proximitat de talent permetrà dinamitzar aquesta zona, a més de fomentar la recerca i la creació de nous projectes. També servirà per permetre el creixement natural del sincrotró, generant l’espai necessari per a aquelles línies d’investigació que des de fa temps es troben limitades al seu interior. “És una inversió de futur. L’oportunitat per fer-la realitat és ara perquè hi ha els recursos per fer-ho. No es pot desaprofitar aquest moment”, defensa Biscari.
Aquest nou model que es vol impulsar a l’Alba va sorgir arran de la convocatòria que la Generalitat va fer a finals de 2020 per trobar iniciatives que poguessin rebre els fons europeus. El projecte Astip va ser un dels seleccionats per l’administració catalana el mes de febrer com a candidat a rebre’ls. S’integra en un conjunt de mesures que el Govern vol impulsar per modernitzar les diferents infraestructures científiques que hi ha a Catalunya i té un pressupost total de 2.811,1 milions d’euros.
Tres nous centres de 10.000 metres quadrats
Concretament, el projecte Astip contempla la construcció de dos centres d’investigació, el Comtec i l’Ambic, que permetran aprofundir la col·laboració amb altres institucions, que fins ara podien llogar les instal·lacions per fer recerca al sincrotró, però no tenien un espai propi. Cadascun tindrà una superfície de 10.000 metres quadrats i estarà connectat a la llum del sincrotró.
El primer centre estarà especialitzat en materials i tecnologies que permetin la transició energètica i la digitalització i estarà impulsat amb l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE). Inicialment, el Comtec comptarà amb un equip d’entre 200 i 250 investigadors, detalla el director de l’ICMAB, Xavier Obradors. D’altra banda, l’Ambic estudiarà processos moleculars que permetin entendre millor infeccions com la del coronavirus, explica la científica Núria Verdaguer, aportant les eines necessàries per afrontar aquelles que puguin venir. Amb uns 150 investigadors, es desenvoluparà de la mà de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB).
Aquests dos centres, clarament alineats amb els objectius perseguits pels fons europeus, es complementaran amb un tercer, el Syndustry, que crearà per primera vegada un espai a dins de les instal·lacions del sincrotró pensat per acollir empreses, en col·laboració amb Eurecat i la UAB. Startups i pimes es podran beneficiar de la llum del sincrotró per provar nous materials i processos que els hi permetin millorar la seva operativa, acompanyades pels científics de l’Alba en un edifici de 10.000 metres quadrats.
Transformació en un sincrotró de quarta generació
A més de la construcció de tres nous centres, el projecte Astip inclou la renovació del Sincrotró Alba, que passarà de ser un sincrotró tercera generació a ser un de quarta. Amb un pressupost de 120 milions d’euros, aquesta millora de les instal·lacions li permetrà generar una llum més brillant i una recerca més avançada. La construcció del nou sincrotró, l’Alba II, es preveu que comenci aquest any i acabi el 2028. En aquest sentit, Biscari assenyala que la transformació del sincrotró en l’Alba II ja està en marxa. La infraestructura ha rebut els primers 7,5 milions d’euros per a la seva reforma, provinents dels fons europeus, que li permetran dissenyar els prototips del nou sincrotró.
“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…
Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…
La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…