TheNBP Factory

Ferran Navarro, de Siocast.
El cofundador de Siocast, Ferran Navarro.

Siocast portarà els seus motlles de silicona a més mercats amb una nova màquina

La companyia explora noves aplicacions de la seva tecnologia des del DFactory de la Zona Franca

L’empresa Siocast va néixer per reinventar la tecnologia d’injecció de plàstic fabricant motlles de silicona, i ara treballa per fer el següent pas. Després de crear la primera màquina del món per injectar plàstic en aquests motlles de silicona, l’empresa catalana està explorant nous mercats amb una segona màquina que obrirà la porta a noves aplicacions de la seva tecnologia.

La innovació forma part de l’essència de Siocast. L’empresa va néixer com a spin-off de Coniex Group, que acumula 40 anys d’història fabricant silicones industrials com a empresa familiar ara amb 70 treballadors a Palau-solità i Plegamans. “Volíem buscar nous usos, i somiàvem amb desenvolupar la injecció de plàstic en motlles de silicona”, rememora el seu CEO i cofundador, Ferran Navarro. Va ser l’any 2007 quan van començar a invertir en R+D, i el 2019 van sortir al mercat amb el seu nou sistema: “Vam crear la primera màquina injectora del món que és capaç d’injectar termoplàstic en motlles de silicona”.

L’empresa va començar a créixer, i fa dos anys es va traslladar al DFactory, el centre de nova economia i indústria 4.0 impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB): “Ens facilita l’atracció de talent i la interrelació amb altres empreses, i exerceix d’aparador de projectes com el nostre”, destaca Navarro. A més, organitzen workshops a l’espai, en el qual també validen processos, materials, qualitats i velocitats de producció.

Des que va treure al mercat la seva màquina, la tecnologia de Siocast “ha anat evolucionant molt”. Aquesta primera màquina té aplicacions en àmbits com la creació de peces tècniques i d’enginyeria; el merchandising; les figures de plàstic i l’alimentació, especialment motlles per a tauletes de xocolata. Ara, Siocast està desenvolupant la seva segona màquina, amb la qual està duent a terme proves pilot que s’obren a nous sectors, com el calçat, les joguines, l’ortopèdia i peces industrials per a l’automoció i el sector ferroviari. En aquests sentit, l’empresa està col·laborant amb companyies líders de sectors com l’esport i les joguines, per desenvolupar els processos perquè es beneficiïn dels avantatges d’utilitzar motlles de silicona.

I és que la injecció en plàstic es realitza habitualment en motlles de metall, fet que implica lents processos de disseny i fabricació amb una elevada inversió inicial. Amb la silicona, els processos s’agilitzen i s’abarateixen, ja que és més econòmica i versàtil. La tecnologia de Siocast permet fabricar motlles de silicona en 24 hores, mentre que els sistemes convencionals requereixen setmanes i molta inversió.

Moldes y materiales de Siocast.
Motlles de silicona de Siocast.

Amb aquesta tecnologia, Siocast “té el potencial de relocalitzar la producció”, promovent la fabricació local i la sostenibilitat a través de les seves màquines, segons Navarro. Des de la seva entrada al mercat, l’empresa ha venut un centenar de màquines a tot el món, amb el 50% de les vendes als Estats Units i amb unitats en països com Singapur, Japó i Nova Zelanda.

L’empresa, que va registrar la seva màxima facturació el 2022, amb 1,8 milions d’euros, va tancar recentment una ronda de finançament amb business angels per potenciar aquesta segona fase amb la nova màquina. Siocast compta ara amb una plantilla de vuit treballadors que preveu ampliar, en paral·lel a aquesta ampliació de mercats que portarà els seus motlles de silicones a nous sectors.