El saló sobre ciutats intel·ligents organitzat per Fira de Barcelona comptarà amb 1.000 expositors i la presència de 25.000 assistents, a més de reunir representants de 800 ciutats, entre ells, els alcaldes de París, Atenes, Dublín i Vancouver. La cita servirà també per formalitzar la petició dels municipis de la UE per crear un Consell de Ciutats.
Smart City Expo World Congress (SCEWC), el principal saló sobre ciutats intel·ligents, es prepara per a una edició rècord amb la participació de més de 1.000 expositors i 25.000 assistents, deixant enrere l’impacte de la pandèmia i superant lleugerament els registres de 2019. “L’Smart City Expo 2023 serà el més gran de la història. Les xifres demostren que l’ecosistema d’innovació urbana torna a estar en plena forma”, sosté el seu director, Ugo Valenti.
Són unes magnituds que no tenen res a veure amb les de fa 12 anys, quan Fira de Barcelona va decidir impulsar el congrés, en un moment en què el terme smart city sonava una mica futurista i només preocupava a alguns teòrics i les grans corporacions. Any rere any, i malgrat la covid, el saló s’ha acabat convertint en la referència sobre innovació urbana a nivell internacional i s’exporta per tot el món, amb cites als Estats Units, el Brasil, l’Argentina, Qatar o la Xina.
Des del dimarts 7 de novembre fins al dijous 9 de novembre, el congrés reunirà al recinte de Gran Via a més de 600 experts per debatre sobre el futur de les urbs. Es parlarà de tecnologia, sense oblidar-se de les possibilitats de la intel·ligència artificial (IA), mobilitat, sostenibilitat i economia blava. Fins i tot el Barça s’inclourà entre els temes de discussió a Smart City Expo, portant a la fira la reforma que està fent del Camp Nou i la seva proposta per integrar-se millor al barri de les Corts.
Alguns dels ponents més destacats d’aquesta edició seran el cofundador d’Airbnb, Nathan Blecharczyk, la informàtica i experta en biaix algorítmic Margaret Mitchell, l’advocada especialitzada en IA Micaela Mantegna, i l’exministra d’Energia i Creixement Net del Regne Unit Claire O’Neill. També vindrà el director de Tecnologia de Siemens, Peter Körte, la professora emèrita de l’Escola d’Arquitectura de Yale i fundadora de The Architecture Lobby Peggy Deamer, el director del hub nacional per a la regeneració d’edificis públics d’Itàlia, Piero Pelizzaro, el Premi Nobel de Física Roger Penrose, i l’enginyera en cap d’Airbus, Johanna Sepúlveda.
No tot seran conferències i taules rodones, i es podran veure, fins i tot provar, algunes de les innovacions que ja s’estan desenvolupant per tot el món. Patinets elèctrics dotats d’IA, cabines per crear espais de treball en zones públiques, papereres intel·ligents que classifiquen els residus per si soles i cotxes plegables seran algunes de les disruptives solucions que es presentaran al recinte firal de L’Hospitalet de Llobregat. Entre el miler d’expositors, figuren companyies com AWS, Cisco, Dell, Deloitte, FCC, Microsoft, Nvidia, PWC, Siemens i Veolia.
L’Smart City Expo conviurà al recinte Gran Via amb altres esdeveniments paral·lels que li serviran per ampliar el seu abast. La novetat serà Tomorrow.Building, creat per abordar la transformació en la indústria de la construcció. Així mateix, aquest any arribarà a la tercera edició el Tomorrow.Mobility, centrat en la mobilitat urbana i organitzat per Fira de Barcelona i l’EIT Urban Mobility, iniciativa europea amb seu a Barcelona. També s’organitzarà per tercer any consecutiu Puzzle X, congrés sobre els materials que marcaran el futur. Finalment, tornarà Tomorrow.Blue Economy, amb el focus posat en l’economia blava i impulsat per la institució firal amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, el Port de Barcelona i el World Ocean Council, la principal organització empresarial internacional dedicada a l’economia marítima, també amb seu a la capital catalana.
El futur Consell de Ciutats començarà a caminar a Barcelona
El saló comptarà també amb una elevada participació d’urbs de tot el món, amb representants de 800 ciutats de 140 països. Entre ells, destaca l’assistència de l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, l’alcalde d’Atenes, Kostas Bakoyannis, l’alcalde de Dublín, Daithí De Róiste, l’alcalde Tallinn, Mihhail Kölvart, l’alcalde de Rosario (Argentina), Pablo Javkin, i l’alcalde de Vancouver, Kenneth Sim.
En la dotzena edició de Smart City Expo, un dels moments clau serà la presentació formal de la Declaració de Barcelona Ciutats europees pel disseny de polítiques europees i la democràcia. Amb aquest acte que se celebrarà en el marc del saló, els alcaldes formalitzaran la seva petició per crear un Consell de Ciutats a nivell europeu, institució que haurà de servir per donar pes als municipis dins de l’arquitectura de governança de la UE.
Les xifres rècord de Smart City Expo també s’han registrat en la participació dels premis que lliura cada any, els World Smart City Awards. Amb un total de 411 candidatures de 63 països, la 12a edició d’aquests guardons s’ha convertit en la més nombrosa fins a la data.
“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…
Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…
La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…